Οι δεξιοί φίλοι του Αλέξη Τσίπρα

Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ηταν περίπου πριν από έναν μήνα όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αμοιβαία η εκτίμηση, κοινοί οι στόχοι. Ζητούμενο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε από την καρέκλα του για να χαιρετήσει τον αρχιεπίσκοπο όταν τον άκουσε να του λέει:

«Κοιτάξτε να συνεργαστείτε με τη Ν.Δ. για τον Πρόεδρο γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλα προβλήματα…».

«Με ποια Ν.Δ.; Αυτή του Αντ. Σαμαρά; Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα βρούμε», του απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Αν ήταν ο Καραμανλής, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τότε ίσως θα μπορούσαμε και να συζητήσουμε».

Η άποψη του Αλέξη Τσίπρα δεν ξάφνιασε κανέναν από τους παρευρισκομένους, αφού είναι γνωστό ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι «ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός, ο οποίος σεβάστηκε τη Βουλή, τα κόμματα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, αντίθετα με ό,τι έκανε ο Αντ. Σαμαράς».

Και πρόσφατα, άλλωστε, μιλώντας σε κάποια περιφερειακή συνδιάσκεψη, είπε ότι «η Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή δεν έχει καμία σχέση με τη Ν.Δ. του σήμερα, έτσι όπως την έχει μετατρέψει ο πρωθυπουργός».

Η αλήθεια είναι ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητούν πολιτικούς από τον ιδεολογικό χώρο της συντηρητικής παράταξης με τους οποίους να μπορούν να συνομιλήσουν, αφού θεωρούν ότι η συνεννόηση με την άλλη πλευρά είναι από επιθυμητή έως αναγκαία και -πού ξέρεις;- μπορεί και ωφέλιμη!

Ετσι, κατά καιρούς έχουν συνομιλητές τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (μέσα από τον θεσμικό του ρόλο), τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον Προκόπη Παυλόπουλο και άλλα στελέχη της καραμανλικής περιόδου.

ΒΟΥΛΗΣΗ

Στον Ελληνα επίτροπο οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζουν τη βούλησή του να αντιμετωπίσει θεσμικά, αλλά και ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Αυγή» την επόμενη ημέρα της συνάντησης είχε αφιερώσει μισή σελίδα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τονίζοντας τη διαφορετική στάση που κράτησε -σε σχέση με τον πρωθυπουργό- απέναντι στον Αλ. Τσίπρα.

Ομως, η πιο ουσιαστική σχέση είναι αυτή που έχουν οι συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με το καραμανλικό στρατόπεδο. Το «φλερτ» ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τους καραμανλικούς ξεκίνησε σχεδόν πριν από έναν χρόνο, όταν ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Παππά για να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση που έκανε το Ιδρυμα Καραμανλή για τον ιδρυτή της Ν.Δ.

Πολύ μελάνι χύθηκε γύρω από αυτή τη συνάντηση, που στάθηκε η αφορμή για φήμες και προσδοκίες. Από αυτή τη συνάντηση, άλλωστε, ξεκίνησε και το στόρι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, το σενάριο αυτό απείχε πολύ από την πραγματικότητα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας, ερμηνεύοντας τη συμπεριφορά του Κώστα Καραμανλή όλο αυτό το διάστημα (η οποία είναι απόλυτα θεσμική απέναντι στον Αντ. Σαμαρά), θεωρούσε ότι δεν θα είχε καμία τύχη μια τέτοια πρόταση. Αλλωστε, στα αυτιά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, ότι δηλαδή εάν χάσει η Ν.Δ. στις εκλογές αυτός για κανέναν λόγο δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία, αφού θα φαινόταν σαν προδοσία στην παράταξή του.

ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι την επομένη των εκλογών στη Ν.Δ. θα υπάρξει θέμα ηγεσίας, ενώ, ακόμα και εάν επανεκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς, η προεδρία του θα διαρκέσει μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ανέφεραν ως παράδειγμα για το τι μέλλει γενέσθαι ένα συμβάν που περιέπεσε στην αντίληψη κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται πριν από λίγο καιρό σε ένα από τα εστιατόρια του Νέου Ψυχικού. Στην κεφαλή ενός τραπεζιού μιας μεγάλης παρέας βουλευτών της Ν.Δ. καθόταν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μιλώντας με ένταση έλεγε στους παρευρισκομένους: «Εάν γίνουν εκλογές και χάσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε τους καραμανλικούς να μας πάρουν το κόμμα. Πρέπει να φτιάξουμε μια μεγάλη ομάδα 50-60 βουλευτών, που θα περιφρουρήσει τα όργανα και δεν θα αφήσει κανέναν να διαμορφώσει μια καινούργια κατάσταση».

Σενάρια για την επόμενη μέρα

Με βάση τη δηλωμένη στάση κάποιων βουλευτών της Ν.Δ., τα στελέχη της Κουμουνδούρου κάνουν σενάρια επί χάρτου για το ποιος θα μπορούσε να είναι στην κεφαλή του κυβερνώντος κόμματος μετά τον Αντ. Σαμαρά. Ενα από τα πρόσωπα αυτά είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία όμως λένε ότι δεν αποκλείεται να κάνει στην άκρη λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού, όπως φαίνεται, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιθυμεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την αρχηγία. Ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι επίσης, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να κονταροχτυπηθούν για τα ηνία. Παρά την έντονη κοινοβουλευτική παρουσία του και το χρίσμα που του έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Μάκης Βορίδης δεν έχει πολλές πιθανότητες να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της. Με τους άλλους τρεις, παρά τις όποιες εντάσεις έχουν υπάρξει κατά καιρούς, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν καλές σχέσεις. Ιδιαίτερα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλή προσωπική σχέση, ενώ θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ο πιο δυνατός παίκτης στη διαδικασία της διαδοχής. Φυσικά, δεν αποκλείεται να το λένε μόνο και μόνο για να εκνευρίσουν τον πρωθυπουργό, αφού, όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι και οι καλύτερες.

Η ζωή θα δείξει…

Keywords
Τυχαία Θέματα