Οι 154 επώνυμοι φοροφυγάδες

Του Γιώργου Λεβέντη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λίστα-φωτιά με μεγαλοφοροφυγάδες από την «αφρόκρεμα» της αθηναϊκής κοινωνίας, που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ, φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Πρόκειται για υποθέσεις φοροδιαφυγής

της περασμένης δεκαετίας, για τις οποίες ο έλεγχος έχει πλέον ολοκληρωθεί και τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν κληθεί να καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο τα ποσά που τους καταλογίστηκαν. Η λίστα με τον τίτλο «Ενδεικτική καταγραφή διαβιβασθεισών υποθέσεων σε ΔΟΥ» περιλαμβάνει 154 περιπτώσεις, που έχουν σταλεί στις αρμόδιες εφορίες, προκειμένου οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Τα ονόματα προκαλούν αίσθηση, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για πασίγνωστα πρόσωπα από την επαγγελματική και την κοινωνική δραστηριότητά τους. Η οικονομική και κοινωνική επιφάνειά τους, ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο στο να επιδίδονται συστηματικά σε σκανδαλώδη απόκρυψη εισοδημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φοροδιαφυγή από αυτούς τους οφειλέτες συνολικά ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω λίστα αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι οι έχοντες και κατέχοντες αυτού του τόπου δεν σηκώνουν το βάρος της φορολογίας που τους αντιστοιχεί.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Τον χορό της φοροδιαφυγής, όπως προκύπτει από τη λίστα των ολοκληρωμένων ερευνών του ΣΔΟΕ, σέρνουν οι μεγαλογιατροί της Αθήνας, που αποτελούν το 1/3 του συνολικού καταλόγου! Συγκεκριμένα, από τους 154 φοροφυγάδες οι 51 είναι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, κυρίως χειρουργοί, καρδιολόγοι, ενδοκρινολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί και ορθοπεδικοί.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του «πάρτι» που γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των κλινικών, με φόντο τον ανθρώπινο πόνο και στις περιπτώσεις των πλαστικών χειρουργών τη γυναικεία φιλαρέσκεια. Ιλιγγιώδη ποσά διακινούνται κάτω από το τραπέζι, με την απόδειξη να αποτελεί άγνωστη λέξη για τους επιστήμονες που ορκίστηκαν στον Ιπποκράτη, αλλά κατέληξαν να υπηρετούν τον εύκολο πλουτισμό και να κάνουν χρυσές δουλειές με τα περίφημα «φακελάκια».

Δεύτεροι στην κούρσα της φοροδιαφυγής έρχονται οι δικηγόροι, με τα 27 από τα 154 ονόματα του καταλόγου του ΣΔΟΕ να προέρχονται από τον νομικό κόσμο. Για την ακρίβεια, από την ελίτ που μπαινοβγαίνει καθημερινά στις αίθουσες των δικαστηρίων, έχοντας αναλάβει βαριές περιπτώσεις ποινικών κρατουμένων. Πολλοί από τους δικηγόρους, που είχαν ξεσηκωθεί όταν είχε αποκαλυφθεί ότι γίνεται εκτεταμένη έρευνα στον κλάδο τους από το ΣΔΟΕ, εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει τεράστια ποσά από την Εφορία, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται συχνά-πυκνά στα τηλεοπτικά παράθυρα και ορισμένοι από αυτούς έχουν καταλάβει δημόσια αξιώματα ή έχουν διακριθεί σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Η λίστα περιλαμβάνει και δύο πολιτικά πρόσωπα, που ερευνήθηκαν από τους ελεγκτές και αποδείχθηκε ότι είχαν αδήλωτα εισοδήματα κάποιων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ένας είναι πρώην βουλευτής, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να κάθεται στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τη λίστα του ΣΔΟΕ συμπληρώνουν δύο τραγουδιστές, ένας άντρας και μια γυναίκα, που θεωρούνται από τους πρωτοκλασάτους του λαϊκού τραγουδιού. Μάλιστα, όχι άδικα, αφού τα τραγούδια τους ακούγονται σε καθημερινή βάση από τα ραδιόφωνα, ενώ στα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανίζονται κατά καιρούς δεν πέφτει καρφίτσα. Ο «λογαριασμός» που έστειλε το ΣΔΟΕ στην Εφορία για τους δύο δημοφιλείς καλλιτέχνες είναι επίσης της τάξεως κάποιων εκατομμυρίων ευρώ.

Οπως φαίνεται, η διασκέδαση έχει μείνει αλώβητη στην κρίση. Από τον κατάλογο των μεγαλοφοροφυγάδων δεν λείπουν και οι εκπλήξεις, καθώς σε αυτόν αναφέρονται αγρότες, ανεπάγγελτοι, ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, ακόμη και ιδιοκτήτες ψητοπωλείων, αφού τα σουβλάκια την εποχή της οικονομικής στενότητας έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, που τα μετατρέπει σε μικρά «χρυσωρυχεία».

Ακόμα και ιερέας εντοπίστηκε να φοροδιαφεύγει σε μεγάλη κλίμακα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η προέλευση των χρημάτων. Συγκεκριμένα, κλήθηκε να πληρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.223.019 ευρώ, που φαίνεται λίγο δύσκολο να προέρχεται από το παγκάρι.

ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Το απογοητευτικό είναι ότι ακόμα και αυτοί που έπεσαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναβάλουν το ραντεβού με το δημόσιο ταμείο. Ορισμένοι από τους φοροφυγάδες προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν τα ποσά που τους καταλογίστηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι προχώρησαν σε διακανονισμό. Δεν είναι, όμως, λίγοι αυτοί που δεν εμφανίστηκαν καν στις αρμόδιες εφορίες, είτε γιατί δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν έστω και το ελάχιστο είτε γιατί έχουν φύγει από τη χώρα.

Οι υποθέσεις αυτές διαβιβάστηκαν στις ΔΟΥ το 2011, το 2012 και το 2013, αλλά ο κατακερματισμός των φοροελεγκτικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγκεντρωτική εικόνα για το ποσό που έχει καταβληθεί ως τώρα τόσο από αυτή όσο και από άλλες λίστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα