Ηρωϊκή έξοδο ετοιμάζει ο Λαφαζάνης

Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε τροχιά ηρωικής εξόδου από την κυβέρνηση βρίσκεται η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να υιοθετήσει τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Στο μετέωρο βήμα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που σε πρόσφατη παρέμβασή του είχε ομολογήσει πως «αν δεν τα καταφέρουμε, θα είναι καλύτερα να παραδώσουμε την κυβερνητική σκυτάλη», υπάρχουν οι δυνάμεις της «Αριστερής

Πλατφόρμας», κυρίως πολλά μέλη της Κ.Ε., αλλά και ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών, που τον προτρέπουν να διαβεί την πόρτα της κυβερνητικής εξόδου, ώστε να μη «λερώσει τα χέρια του» βάζοντας την υπογραφή του σε μια «επαίσχυντη συμφωνία». Από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, καθώς και ακόμα τρία κορυφαία μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το «Αριστερό Ρεύμα», οι Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος και Νίκος Χουντής, αποφεύγουν να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση πριν δουν το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας.

Το γεγονός αυτό έχει δυσαρεστήσει πολλά μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας», τα οποία, εδώ που έχουν φτάσει πλέον τα πράγματα, θεωρούν αδιανόητο να μην ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους οι προερχόμενοι από την ίδια με αυτούς εσωκομματική τάση υπουργοί της κυβέρνησης. Είτε, όμως, αποχωρήσει από την κυβέρνηση η «Αριστερή Πλατφόρμα» είτε όχι, έπειτα από την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, το θέμα του ανασχηματισμού αναμένεται να απασχολήσει σοβαρά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα πρέπει να αναζητήσει τα κατάλληλα πρόσωπα που θα εγγυηθούν την πιστή εφαρμογή της, ώστε στην αξιολόγηση που θα ακολουθήσει από τους θεσμούς να μην υπάρξουν νέα προβλήματα που θα εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή πορεία της οικονομίας.

ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη ημέρα από τη συμφωνία με τους δανειστές στο μικροσκόπιο των αλλαγών θα βρεθεί η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η παραμονή του Γιάνη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών έχει πλέον καταστεί επισφαλής, μετά και την υποβάθμισή του από τον πρωθυπουργό στην ομάδα της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις για το πρόσωπο που θα επιφορτιστεί με τον δύσκολο ρόλο να «συμμαζέψει τα οικονομικά της χώρας». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον ρόλο του «φοροεισπράκτορα» δεν θέλει και ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης να τον αναλάβει και θα προτιμούσε να αποδεσμευτεί από τη θέση που κατέχει σήμερα. Για τη θέση του επόμενου υπουργού Οικονομικών ο πρωθυπουργός εξετάζει δύο σενάρια: είτε η επιλογή του να προέρχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ισχυρό προβάδισμα φέρεται να έχει ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, είτε να οδηγηθεί στην απόφαση για εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Εχει δεχτεί εισηγήσεις ακόμα και για τον πρώην τσάρο της ελληνικής οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος διατηρεί άψογες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, και κυρίως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Βεβαίως, μπορεί τα βλέμματα σε επίπεδο αντιδράσεων απέναντι στη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και τους εταίρους να στρέφονται στη στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», Π. Λαφαζάνης, ωστόσο σε ανήσυχη φάση βρίσκονται και κορυφαίοι υπουργοί που προέρχονται από την προεδρική πλειοψηφία και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος δεν είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των θεσμών να ανοίξει θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π. Σκουρλέτης κρατάει αποστάσεις, θεωρώντας υπεύθυνο για τις διαρκώς υποχωρητικές διολισθήσεις του Μεγάρου Μαξίμου έναντι των δανειστών τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Keywords
Τυχαία Θέματα