"Όχι" στην αναίρεση των ποινών στον πρώην νομάρχη Ηλείας και στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Θεοφανία Κοντοθανάση πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορριφθούν οι αιτήσεις του πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα και του πρώην δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, με τις οποίες ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση 1254/2014 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ηλείας με την οποία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας.

Ειδικότερα, οι ποινές στον νομάρχη και τον πυροφύλακα επιβλήθηκαν με 3ετή αναστολή, ενώ στον δήμαρχο της Ζαχάρως ήταν μετατρέψιμη προς 5 ευρώ

την ημέρα και η εξαγορά της ποινής έγινε σε 24 δόσεις, με καταβολή της πρώτης δόσης την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι δύο τοπικοί παράγοντες και ο πυροφύλακας καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με την μη λήψη μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς μετά από σχετική ειδοποίηση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι τοπικοί φορείς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης, να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Παλαιοχωρίου του δήμου Ζαχάρως, από αμέλεια της 85χρονης Σοφίας Νικολοπούλου.

Η πυρκαγιά λόγω ελλείψεως των αναγκαίων μέτρων, έλαβε τεράστιες, ανεξέλικτες και καταστροφικές διαστάσεις.
Οι τοπικοί φορείς κ.λπ. παραπέμφθηκαν σε δίκη μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει αλλοδαπός, ο οποίος είχε υποστεί εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα.

Μετά την καταδικαστική απόφαση οι Χαράλαμπος Καφύρας και Πανταζής Χρονόπουλος άσκησαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο με την αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Θεοφανία Κοντοθανάση να προτείνει την απόρριψή της.
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα