Ο οδικός χάρτης της ψηφιακής TV

Πριν από το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα της ψηφιακής τηλεόρασης. Η κυβέρνηση εξέδωσε τον «οδικό χάρτη» με τις τελευταίες ημερομηνίες για το κλείσιμο της αναλογικής και την πλήρη έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης σε όλη τη χώρα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών προβλέπει πως η τελευταία αναλογική εκπομπή σήματος θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, καθώς από την επόμενη ημέρα, στις 19 Δεκεμβρίου, όλη η Ελλάδα θα παρακολουθεί ψηφιακή τηλεόραση.

Τα βήματα που πρέπει να έχουν προηγηθεί είναι:

Στις

31 Οκτωβρίου θα αρχίσει να εκπέμπει η ψηφιακή τηλεόραση σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.

Στις 28 Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν η Ηπειρος, η Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο και η Αιτωλοακαρνανία.

Και η μετάβαση θα ολοκληρωθεί με την ψηφιακή εκπομπή του σήματος στις 19 Δεκεμβρίου στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο και την Ικαρία. Η επόμενη υποχρέωση είναι αυτή της προκήρυξης των αδειών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Η νέα παράταση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις της.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν στην τηλεόραση 9 σταθμοί που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα της ψηφιακής εκπομπής σε όλη την Ελλάδα. Είναι το Mega, ο ΑΝΤ1, το Star, ο Alpha, το Alter, που δεν εκπέμπει, ο ΣΚΑΪ (πρώην Seven X), το ETV (πρώην 902 TV), το Μακεδονία TV και το ΑΡΤ TV.

Στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση υπάρχουν δύο αδειούχοι. H Nova, η οποία πρόσφατα υπέγραψε τη σύμβαση διάρκειας 15 ετών (ως το 2029) με το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας νωρίτερα λάβει άδεια από το ΕΣΡ, και ο ΟΤΕ TV, του οποίου η επίσης 15ετής σύμβαση λήγει το 2026.

Keywords
Τυχαία Θέματα