Αγώνας επιβίωσης για 70 "γαλάζιους" βουλευτές

Του Γιώργου Σιαδήμα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…». Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο λόγω της πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί, αλλά κυρίως εξαιτίας του άγχους που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες και καταγράφουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν

επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις αυτές και η Ν.Δ. είναι δεύτερη, τότε τουλάχιστον 70 «γαλάζιοι» βουλευτές στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, δεν θα επανεκλεγούν. Μεταξύ αυτών είναι όσοι βγήκαν με το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα, όσοι εκλέχθηκαν σε Περιφέρειες που δεν θα βγάλουν έδρα λόγω ήττας της Ν.Δ., αλλά και όσοι μείνουν εκτός με τη «βούλα» των πολιτών, στο πλαίσιο της ανανέωσης. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πρόωρες εκλογές, όσο και να τις διαψεύδει το Μαξίμου, η δημοσκοπική πίεση που δέχεται η Νέα Δημοκρατία, οι προσδοκίες για υπουργοποίηση που δεν επιβεβαιώθηκαν στον τελευταίο ανασχηματισμό, τα «αντάρτικα» και οι ερωτήσεις στους υπουργούς με δεκάδες υπογραφές, καθώς και το «τελεσίγραφο» των βουλευτών ότι δεν ψηφίζουν νέα μέτρα, σε μια περίοδο μάλιστα που τα Θερινά Τμήματα ολοκληρώθηκαν και δεν υπάρχει το προνόμιο της αντικατάστασης και τη Δευτέρα ανοίγει η Ολομέλεια, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα στη «γαλάζια» Κ.Ο., με απρόβλεπτες συνέπειες. Πλέον, ο μοναδικός στόχος είναι η επιβίωση και μία έδρα στην επόμενη Βουλή, με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και αν πρέπει να «χτυπήσουν» τους συναδέλφους τους στην ίδια Περιφέρεια.

Β’ ΑΘΗΝΑΣ.

Ο εσωκομματικός πόλεμος στη Β’ Αθήνας ξεκίνησε νωρίς. Ο Αργύρης Ντινόπουλος πυροδότησε το κλίμα με δηλώσεις του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ανταπαντά και τον Νίκο Δένδια να παίρνει το μέρος του για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το κλίμα για τον πρώτο, έχει βαρύνει επικίνδυνα σε εσωκομματικό επίπεδο μετά τις τελευταίες δηλώσεις του και την δυσαρέσκεια για την έως τώρα παρουσία του στο υπουργείο, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την προσπάθεια επανεκλογής του. Την ίδια ώρα, ο Μάκης Γιακουμάτος άφησε αιχμές για τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Κοινό στοιχείο όλων, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Οι ίδιοι γνωρίζουν πως κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, αφού, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα εκλεγούν 7 έως και 9 βουλευτές, από 13 το 2012. Κι αυτό γιατί αυξάνονται κατά δύο οι έδρες στη Β΄ Αθήνας (44 από 42) μετά την απογραφή, σε συνδυασμό πάντα με το ποσοστό που θα καταγράψει η Ν.Δ.
Αυτό σημαίνει ότι δελφίνοι, υπουργοί και βαριά ονόματα της «γαλάζιας» Κ.Ο. θα βρεθούν εκτός Κοινοβουλίου. Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, η Β’ Αθήνας εκπροσωπείται στην κυβέρνηση με 7 βουλευτές. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), τον Αργύρη Ντινόπουλο (Εσωτερικών), τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Ναυτιλίας), τον Μάκη Γιακουμάτο (υφ. Ανάπτυξης), τη Σοφία Βούλτεψη (κυβερνητική εκπρόσωπο), την Κατερίνα Παπακώστα (υφ. Υγείας), αλλά και τον Νίκο Δένδια (Ανάπτυξης), αφού αφήνει την Κέρκυρα για να πολιτευθεί εκεί.

Την αντίθετη διαδρομή, όμως, ακολούθησαν τον Ιούνιο οι συνάδελφοί τους στην ίδια Περιφέρεια Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης (που κατά κοινή ομολογία ενισχύει συνεχώς τα ερείσματά του στο «γαλάζιο» στελεχικό δυναμικό της Β’ Αθήνας), και Πάνος Παναγιωτόπουλος (που εδώ και αρκετούς μήνες έχει τεθεί εκτός κομματικής καθημερινότητας), αφού έχαναν τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς και ο Γιάννης Μιχελάκης, που μετακινείται από το Επικρατείας στη Β’ Αθήνας.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που αποτελεί σταθερή αξία στη «γαλάζια» παράταξη, η Αννα Καραμανλή και η Τάνια Ιακωβίδου, που δεν θα μείνουν αμέτοχες στον αγώνα για την τελική επιβίωση, ενώ ο Βύρων Πολύδωρας είναι εκτός Κ.Ο.

Α’ ΑΘΗΝΑΣ.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη στην Α΄ Αθήνας, αφού στην περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει, τότε θα εκλέξει το πολύ 3 βουλευτές σε σχέση με τους 8 που έχει σήμερα. Η συγκεκριμένη Περιφέρεια χάνει έδρες με την τελευταία απογραφή (14 από 17), κάτι που δυσχεραίνει περαιτέρω την επανεκλογή και βαριά ονόματα θα μείνουν εκτός. Το 2012 εκλέχθηκαν κατά σειρά η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που αφήνει την έδρα του στον πρώτο επιλαχόντα Θάνο Πλεύρη, αφού αναλαμβάνει επίτροπος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει διαγραφεί, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Βασίλης Κικίλιας, που βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν μετά τις επιτυχίες του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο Νότης Μηταράκης, που μετακινείται όμως στη Χίο με πολύ καλές πιθανότητες, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ανδρέας Ψυχάρης.
Στην Α’ Αθήνας, όμως, επιστρέφει και η Ντόρα Μπακογιάννη, που στοχεύει στην πρωτιά, καθώς και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που μετακινείται από τη Β’ Αθήνας μετά τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων. «Θα εκλεγούν τρεις και οι δύο κυρίες θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έμπειρος κομματικός που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Α’ Αθήνας, περιγράφοντας ουσιαστικά το κλίμα που επικρατεί.

ΑΤΤΙΚΗ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Στην Περιφέρεια Αττικής οι επιπλέον έδρες (15 από 12) δίνουν ανάσες στους «γαλάζιους» βουλευτές, αφού η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγάλει τουλάχιστον τρεις. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, και η Γεωργία Μαρτίνου αισθάνονται πιο «σίγουροι», καθώς εκτός των άλλων κερδίζουν συνεχώς πόντους στο εσωκομματικό ακροατήριο της περιφέρειάς τους, ενώ ο Γιώργος Βλάχος και ο Θανάσης Μπούρας θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον Πέτρο Δούκα, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Χαλκιδικής και ενδιαφέρεται να ξανακατέβει.

Στην Α’ Πειραιά η Ν.Δ. θα κερδίσει μία έδρα και με βάση τα δεδομένα του 2012, εκτός μένει ο Κώστας Κατσαφάδος, αφού ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε εκλεγεί πρώτος. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στη Β’ Πειραιά, αφού Γιάννης Τραγάκης και Τάσος Νεράντζης θα χτυπηθούν για μία θέση.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγονται ο Κώστας Καραμανλής, που δεν χρειάζεται σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καλαφάτης (οι δύο πρώην υποψήφιοι δήμαρχοι ξεκινούν από ξεκάθαρη θέση ισχύος), ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Ελενα Ράπτη και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός. Σε περίπτωση δυσμενούς αποτελέσματος θα εκλεγούν το πολύ τρεις, με τη μία θέση να είναι καπαρωμένη από τον Κώστα Καραμανλή.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγονται οι Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, θα προστεθεί ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, με τη μάχη να δίνεται για δύο θέσεις.

ΠΕΝΤΑΕΔΡΙΚΕΣ.

Ούτε στις πενταεδρικές, όμως, είναι καλύτερη η κατάσταση για τους «γαλάζιους» βουλευτές. Απλώς σε αυτές τις περιοχές, όπως και στις τριεδρικές ή διεδρικές, η Ν.Δ. μπορεί να εκλέξει τουλάχιστον έναν βουλευτή. Στη Φθιώτιδα, όπου εκλέγονται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, η Ελενα Μακρή και ο Δημήτρης Μπριάνης, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να επανεκλεγεί ένας. Στα Ιωάννινα ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Καλογιάννης και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου θα κονταροχτυπηθούν για μία θέση. Στην Κοζάνη θα βγει μόνο ένας «γαλάζιος». Εκεί εκλέγεται ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ο πρώτος σε ψήφους το 2012 Γιώργος Κασαπίδης παραμένει ακόμα εκτός Κ.Ο. Στη Μεσσηνία, η μία έδρα είναι στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, όπου θα εκλέγεται πλέον χωρίς σταυρό, ενώ ίσως ακόμα μία θέση παιχτεί μεταξύ του υφυπουργού Αμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, και του Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Στην Ηλεία, Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Κοντογιάννης, Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Μαρίνος θα τα παίξουν όλα για όλα για μία έδρα. Στα Δωδεκάνησα, όπου εκλέγονται οι Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας, θα γίνει πραγματική σφαγή για μία θέση, αφού επιστρέφει δριμύτερος ο πρώην βουλευτής του νομού, Γιάννης Παππάς.


Με τα νέα δεδομένα ανησυχούν πολλοί…

Η Βοιωτία, που εκπροσωπείται από τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιάννη Καράμπελα και Ανδρέα Κουτσούμπα, με τα νέα δεδομένα, αφού γίνεται τριεδρική, θα εκλέξει έναν «γαλάζιο». Εάν παρέμενε, όμως, τετραεδρική, μάλλον δεν θα εκλεγόταν κανείς, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τον νομό και το 2012. Στην Αρκαδία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος θα έχει να αντιμετωπίσει τον Κώστα Βλάσση και τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, που παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας για να πολιτευτεί.
Στη Ροδόπη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πρέπει να δώσει διπλή μάχη, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και έναντι της γραμμής του τουρκικού προξενείου, που προωθεί ανθρώπους της Αγκυρας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει πρόβλημα εκλογής.
Στη Λακωνία κερδίζει ένας στους δύο, είτε ο Θανάσης Δαβάκης είτε η Φεβρωνία Πατριανάκου, ενώ στη Λέσβο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί έναντι του Π. Βογιατζή.

Εσωκομματικά ντέρμπι και περίπλοκα σενάρια

Στην Εύβοια το ντέρμπι μεταξύ του Σίμου Κεδίκογλου και του Κώστα Μαρκόπουλου θα είναι σκληρό, αφού διεκδικούν μία θέση, με την προϋπόθεση βέβαια η Ν.Δ. να καταγράψει το ποσοστό που απαιτείται για να βγάλει έδρα. Ποιος ξεχνάει ότι τον Μάιο του 2012 δεν είχε εκλέξει βουλευτή; Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο στις Σέρρες, αφού μία έδρα χάνεται, ενώ οι Μενέλαος Βλάχβεης, Φωτεινή Αραμπατζή και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, θα αντιμετωπίσουν και τον Κώστα Καραμανλή, γιο του Αχιλλέα. Τα σημερινά δεδομένα, με ενδεχόμενη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν μία έδρα. Στην Αιτωλοακαρνανία, που έχασε μία έδρα, θα γίνει πραγματική μάχη μεταξύ του Μάριου Σαλμά και του Κώστα Καραγκούνη, αφού η Ν.Δ. θα βγάλει έναν βουλευτή.
Στην Αχαΐα, ο Θανάσης Νταβλούρος θα έχει να αντιμετωπίσει και τον Ανδρέα Κατσανιώτη, που παραιτήθηκε από γραμματέας Επικοινωνίας για να κατέβει υποψήφιος. Στη Λάρισα, όπου εκλέγονται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Χρήστο Κέλλα, θα δοθεί μάχη για τη μία «σίγουρη» έδρα, με την κατάσταση να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο εάν κατεβούν Κώστας Τζανακούλης και Ρένα Καραλαριώτου. Πάντως, υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκλεγούν και δύο βουλευτές.
Στο Ηράκλειο ο Λευτέρης Αυγενάκης με τον Μάξιμο Σενετάκη θα κυνηγήσουν τη μία έδρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Γιώργος Δεικτάκης δεν θα παλέψει. Σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα πάρει τελικά η Ν.Δ., μπορεί να υπάρξει και δεύτερος βουλευτής.


Τα πάνω κάτω φέρνει το μπόνους των «50»

Τα πάνω κάτω θα έρθουν στις τετραεδρικές, αφού στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει, τότε στην πλειονότητά τους οι έδρες αυτές θα περάσουν στην Κουμουνδούρου, λόγω του μπόνους των «50».

Στην Κόρινθο από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, τον Χρίστο Δήμα και τον Κώστα Κόλλια θα εκλεγεί μόνο ένας «γαλάζιος» και αυτός βέβαια στην περίπτωση που η Ν.Δ. κρατήσει τα ποσοστά της σε επίπεδο νομού. Στα Τρίκαλα, που με τη νέα απογραφή έχουν πλέον τέσσερις έδρες, εκλέγονται ο Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Κώστας Σκρέκας και ο Μιχάλης Ταμήλος. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα επιβιώσει μόνο ένας, με την προϋπόθεση όμως πως η Ν.Δ. θα πάρει τουλάχιστον 25%.

Σε ακόμα μία τετραεδρική, την Καρδίτσα, από τους Κώστα Τσιάρα, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρο Ταλιαδούρο και Γιώργο Αναγνωστόπουλο θα «σωθεί» μόνο ένας, εάν η Ν.Δ. λάβει τουλάχιστον 25%. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και τις τέσσερις έδρες. Ιδια κατάσταση και στην Πιερία, όπου Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χριστογιάννης και Αννα Μάνη θα κονταροχτυπηθούν για μία θέση. Οπως και στην Ημαθία, όπου Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Γεωργία Μπατσαρά «σφάζονται» για μία έδρα στο καλύτερο σενάριο.

Στην Πέλλα, ο τρίτος σε ψήφους Δάνης Τζαμτζής, που είδε τον Γιώργο Καρασμάνη να υπουργοποιείται και τον Διονύση Σταμενίτη να συνδέεται με το πρωθυπουργικό γραφείο, έχει σηκώσει «παντιέρα» εδώ και καιρό. Πάντως, στην Πέλλα μπορεί να μην εκλεγεί κανένας, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα στους όμορους νομούς στη δεύτερη κατανομή αν τα ποσοστά της Ν.Δ. είναι χαμηλά. Οι Κυκλάδες στις επόμενες εκλογές θα έχουν τέσσερις έδρες, από τρεις, κάτι που σημαίνει πως η επανεκλογή του σημερινού υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, είναι στον αέρα, αφού, εάν η Ν.Δ. δεν φτάσει το 25%, θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.
Στον Εβρο, στην καλύτερη περίπτωση ένας από τους δύο υφυπουργούς της κυβέρνησης, τους Ακη Γεροντόπουλο και Αλέκο Δερμεντζόπουλο, θα είναι στην επόμενη Βουλή.

Στην Καβάλα οι «γαλάζιοι» βουλευτές βρίσκονται στην ίδια μοίρα και η μάχη δίνεται μεταξύ Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γιώργου Καλαντζή, Γιάννη Πασχαλίδη και Κώστα Κλειτσιώτη, όπως και στα Χανιά, ανάμεσα στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Μανούσο Βολουδάκη και τον Κυριάκο Βιρβιδάκη. Δηλαδή, στο επικρατέστερο σενάριο θα εκλεγεί από ένας «γαλάζιος» αντίστοιχα.

Keywords
βουλευτες, αγωνας, νεα δημοκρατια, αβραμοπουλος, ντορα μπακογιαννη, περιφέρεια αττικής, ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπηση, συριζα, εκλογες, νέα, βουλη, αθηνα, χατζηδακης, απογραφη, σημαίνει, υπουργοι, κερκυρα, αδωνις, αννα, ολγα, αρης, παραπολιτικα, πειραιας, ιδια, θεσσαλονικη, ελενα, ιωαννινα, κοζανη, σαμαρας, δριμύτερος, σερρες, λαρισα, ηρακλειο, τρικαλα, καβαλα, χανια, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, γκιουλεκας, κακλαμανης, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απογραφη 2011, αξια, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, γιαννης κεφαλογιαννης, θερινη ωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κωστας καραμανλης, ηλεια, αποτελεσματα, υψηλαντης, περιφέρεια αττικής, δημοκρατια, δωδεκανησα, εδρα, ευβοια, ηττα, κυκλαδες, νεα μετρα, ονοματα, πιεση, πλαισιο, τα νεα, φθιωτιδα, ωρα, αδωνις, αιτωλοακαρνανια, αννα, αρκαδια, ατμοσφαιρα, αχιλλεα, βοιωτια, βλαχος, βοριδης, βυρων, γεγονος, γεωργια, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωσεις, δοθει, δωσει, δριμύτερος, δυναμικο, ελενα, υπαρχει, εκρηκτικο, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδια, ημαθια, υφυπουργος, θεοφιλος, ιωαννιδης, καρδιτσα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λακωνια, μανη, μαξιμος, μαξιμου, μεσσηνια, μηνες, μοιρα, νικο, νικητας, ντορα, παντα, ολα για ολα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ουσιαστικα, πελλα, πιερια, πιθανοτητες, σαββας, σεναριο, σειρα, σωζων, σοφια, τασος, φεβρωνια, χρηστος, ψυχαρης, κωνσταντινος, δημητρης, ερωτησεις, ευριπιδης, υπουργειο, κωστας, κυριακου, λαζαρος, μεινει, ομαδες, ορφανος, σημαίνει, θανασης, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα