Ο Μεϊμαράκης ''πιστεύει'' σε 40άρη αρχηγό

Το νέο γραφείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Βουλή, στο ισόγειο του κτιρίου, τις τελευταίες μέρες γεμίζει από «γαλάζιους» βουλευτές που πηγαίνουν εκεί με σκοπό να μοιραστούν μαζί του τον προβληματισμό τους για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας. «Ψυχραιμία. Εχουμε χρόνο να δούμε τα λάθη που έγιναν και να πάρουμε την πορεία που πρέπει», απαντά σε όλους, καθώς το τελευταίο που επιθυμεί είναι να ανοίξει εσωκομματικό μέτωπο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Ωστόσο, οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά

παραμένουν ψυχρές, όπως ήταν αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές. Από την εποχή ακόμα του «λουκέτου» στην ΕΡΤ, όταν τον είχε προειδοποιήσει πως με την απόφαση αυτή θα τίναζε στον αέρα την πιθανότητα εκλογής Προέδρου με τη συμφωνία της ΔΗΜ.ΑΡ. Παρά την έντονη αντίθεσή του, δεν εισακούστηκε και η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 απέκτησε ακριβώς τότε «ημερομηνία λήξης», που δεν ήταν άλλη, όπως αποδείχθηκε, από τη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής.

«ΑΒΑΡΙΕΣ». Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως λένε όσοι συνομίλησαν αυτές τις μέρες μαζί του, αναμένει δύο πράγματα: Πρώτον, αν και με ποιον τρόπο θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και, δεύτερον, τι θα γίνει με το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν ο Αλ. Τσίπρας καταφέρει με κάποιο τρόπο να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, κάνοντας “αβαρίες” που θα αντέξει και αφού εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η κυβέρνησή του θα έχει την προοπτική της πλήρους τετραετίας μέσα στην οποία δεν προβλέπεται καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση», λένε τακτικοί συνομιλητές του πρώην προέδρου της Βουλής. Πολυτέλεια που σχεδόν καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι, εκτός κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός θελήσει να πάει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση για δικούς του λόγους, στις εκλογές του 2019 ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι 68 ετών και ο κ. Τσίπρας 44! «Αντέχει αυτή την πορεία ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ.; Αντέχει να κρατήσει το κόμμα και να δώσει προοπτική και ελπίδα νίκης στους οπαδούς του;» αναρωτιούνται βουλευτές που διατηρούν καλές σχέσεις με τον κ. Μεϊμαράκη, προφανώς εκφράζοντας και τον δικό του προβληματισμό.
Ετσι κι αλλιώς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνεί με τη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» που επιχειρεί να καλλιεργήσει το στενό περιβάλλον του κ. Σαμαρά. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, συμπλέει απολύτως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει έναν εξαιρετικό δίαυλο επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας δούμε ως “αριστερή παρένθεση”, διότι, αν συμβεί αυτό, θα σημαίνει ότι θα έχει αποτύχει η διαπραγμάτευση και αυτό κανείς δεν το θέλει».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αν και δεν προτίθεται να αμφισβητήσει στην παρούσα φάση τον κ. Σαμαρά, εν τούτοις πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία μόνο με ένα πιο νέο και λιγότερο φθαρμένο πρόσωπο μπορεί να διεκδικήσει μελλοντικά την κυριαρχία της στον χώρο της Κεντροδεξιάς και την ηγεμονία της στην πολιτική σκηνή του τόπου.
Στο ενδιάμεσο, εκτιμά ότι οι κορυφαίοι της Ν.Δ. πρέπει να είναι κοντά στον σημερινό αρχηγό, έτσι ώστε η παράταξη να παραμείνει ενωμένη, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Μάλιστα, ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει αν θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη. Επίσης, αποφεύγει να προσδιορίσει πότε βλέπει ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε ανατροπές στο εσωτερικό της Ν.Δ. ως και την κορυφή της. Ακόμα, δεν μιλά για πρόσωπα, καθώς κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία εκτιμά πως δεν θα βοηθούσε κανέναν. «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τα πρόσωπα που προτείνει ο Σαμαράς για οποιαδήποτε κομματική θέση, ούτε πρόκειται να εμπλακώ σε οργανωτικά θέματα. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν», ξεκαθαρίζει στους βουλευτές που μιλούν μαζί του. Σπεύδει, όμως, να προσθέσει με νόημα: «Θα ασχολούμαι και θα λέω ελεύθερα την άποψή μου για όλα τα μεγάλα πολιτικά θέματα, ακόμα κι αν αυτή δεν ταυτίζεται με τη γραμμή της Συγγρού». Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι θέσεις του υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής, αλλά και της συμμετοχής της Νέας Δημοκρατίας σε ενδεχόμενη σύσταση επιτροπής εθνικής διαπραγμάτευσης.


Η επιστροφή στη δικηγορία

Ο κ. Μεϊμαράκης, πέρα από το γεγονός ότι έχει ενεργό δράση όσον αφορά τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας και διατηρεί επαφές με βουλευτές, στελέχη και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, άρχισε να ασχολείται ξανά με τη δικηγορία, την οποία είχε αφήσει για όσο διάστημα ήταν πρόεδρος της Βουλής. Το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί ήδη, ενώ συνεργάζεται και με το μεγάλο νομικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, γιου του αείμνηστου Νώντα Ζαφειρόπουλου και αδελφού του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου και στενού προσωπικού φίλου του, Γρηγόρη. Το βέβαιο είναι πως δεν αναμένεται να αναθερμανθούν οι ψυχρές σχέσεις του κ. Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι να φτάσει η κρίσιμη ώρα που θα τεθεί εκ των πραγμάτων ζήτημα για την επόμενη μέρα της Ν.Δ., ειδικά αν το άμεσο μέλλον φέρει εξελίξεις που δεν θα οδηγήσουν «στα βράχια» τη χώρα, αφού κάτι τέτοιο θα είχε απρόσμενες συνέπειες για τους πάντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα