Ο κήρυκας του μίσους

Αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι στη λεωφόρο, πού στιγματίστηκε με σοβαρότατα επεισόδια, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννης Αλαφούζος έκανε δηλώσεις. Εχει σημασία η χρονική στιγμή, διότι οι δηλώσεις ευθύς αμέσως μετά από ένα γεγονός, περιέχουν το στοιχείο της γνήσιας αποτύπωσης των πραγματικών συναισθημάτων εκείνου πού ομιλεί, με αυθεντικότητα, χωρίς επικοινωνιακά φκιασίδια.

Εν ολίγοις, αυτά πού είπε ο κ. Αλαφούζος, είναι και αυτά πού σκεπτόταν, αυτά πού αισθανόταν και βεβαίως, ήταν μία

ανάγλυφη απεικόνιση του χαρακτήρα του.

Ενδιαφέρον είναι, λοιπόν, να προσπαθήσουμε μία ανάλυση των όσων είπε τη συγκεκριμένη στιγμή και στον συγκεκριμένο τόπο, προκειμένου να αντιληφθούμε και το ποιόν της περί των πραγμάτων αντίληψης ενός ανθρώπου πού σίγουρα έχει σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνική και αθλητική ζωή της χώρας.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Κατ’ αρχήν, ο κ. Αλαφούζος στις συγκεκριμένες δηλώσεις του απέφυγε να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ τα όσα έγιναν. Φυσικά, το να τα καταδίκαζε δεν θα σήμαινε απολύτως τίποτα, όπως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και η οποιαδήποτε ανάλογη δήλωση έχει γίνει, μετά από επεισόδια. Είναι εύκολο να το λέμε, αλλά όχι και να πράττουμε οτιδήποτε για να μη συμβεί το κακό.

Τι είπε ο κ. Αλαφούζος ; Ότι «αυτά πρέπει να εκλείψουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει αμφιβολία και δεν υπάρχει δικαιολογία για να προπηλακίζεις τους παίκτες και τη διοίκηση των αντιπάλων». Δηλαδή, η λέξη ή η έννοια «καταδίκη», δεν υπάρχει σ’ αυτή τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ πρόταση αποκήρυξης των επεισοδίων.

Η συνέχεια των δηλώσεων Αλαφούζου, αιτιολογεί απόλυτα την παράλειψη πού σημειώσαμε.
Για τον ίδιο, οι όποιες και όσες ευθύνες υπάρχουν, ανήκουν οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ομάδα του και τη διοίκησή του ! Συγκεκριμένα, κατονόμασε ευθέως ως ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ κατά σειράν τους : Περέϊρα, Μαρινάκη, Ολυμπιακό, Δικαιοσύνη, Πολιτεία !

Θα είναι λοιπόν χρήσιμο, να προχωρήσουμε στην ανάλυση των «κατά Αλαφούζον» αποδιδομένων ευθυνών.


1 : Ο ΠΕΡΕΙΡΑ

Ο κ. Αλαφούζος είπε : «Ο κ. Περέϊρα προκάλεσε με την χαρακτηριστική κίνηση πού κάνουμε δείχνοντας ένα σημείο του σώματός μας».
Αυτό, όμως, είναι ΨΕΜΑ. Η κίνηση πού κάνει ο Περέϊρα και την οποία όλοι είδαμε από τα σχετικά βίντεο, είναι μεν χαρακτηριστική, αλλά δεν είναι προσβλητική ή υβριστική. Πρόκειται για την κίνηση πού κάνουμε σε κάποιον πούμας απειλεί, σαν να του λέμε, «έλα αν τολμάς, να μου το πείς από κοντά». Ο Περέϊρα αντέδρασε έτσι όχι βεβαίως γιατί θέλησε να πάει να … προκαλέσει το μένος των εκατοντάδων φανατικών που είχε απέναντί του, αλλά για να «απαντήσει» σε ένα συγκεκριμένο, τον πιο προκλητικό ίσως, πού είδε ξαφνικά μπροστά του να τον προκαλεί και να τον υβρίζει. Το αν αυτό «προκάλεσε» την είσοδο των φανατικών στον αγωνιστικό χώρο, είναι προφανώς και υπερβολικό και μη πειστικό επιχείρημα.

2 : Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Είπε ο κ. Αλαφούζος : «Του είπαμε να έρθει να καθίσει στο μπουθ της ομάδας του, αλλά προτίμησε να προκαλέσει με κάθε τρόπο και γενικά έχει ξεπεράσει κάποια όρια (!) Θα σας θυμίσω ότι μιλούσε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον κ. Σαρρή ο ένας από πακιστανικό και ο άλλος από κινέζικο κινητό, για διαιτησίες, τιμωρίες τρίτων ομάδων».

Η εμφανής ασυναρτησία των λεγομένων του κ. Αλαφούζου, είναι αψευδής μάρτυρας της ψυχολογικής του κατάστασης. Η ταραχή του αποδεικνύει ουσιαστικά τον ΦΟΒΟ του για τα επακόλουθα και ο φόβος του δεν είναι τίποτ’ άλλο, από ένα ευκρινέστατο σημάδι ΕΝΟΧΗΣ. Ο κ. Αλαφούζος ήξερε, κατά βάθος την βαρύτητα των ευθυνών πού στοιχειοθετούνται σε βάρος της ομάδας του και το μοναδικό του μέλημα, εκείνη τη στιγμή ήταν να εκφράσει, έστω και με τον συγκεχυμένο και ακατανόητο τρόπο της δήλωσής του, την αποφυγή τους.

Η θέση του για τον κ. Μαρινάκη ήταν το ίδιο χολερική και μισαλλόδοξη, όσο μας έχει συνηθίσει τα τρία τελευταία χρόνια. Εφτασε στο σημείο ( και το έχει ξανακάνει ) να χρησιμοποιήσει με εμφανώς απρεπή, αντιδεοντολογικό και ανήθικο τρόπο κάποια από τα αναφερόμενα σε μία δικογραφία υπόθεσης πού εισέτι δεν έχει ολοκληρωθεί και για την οποία δεν υπάρχουν ακόμη τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα. Ομιλεί αορίστως περί τηλεφωνικών συνομιλιών, οι οποίες ούτε έχουν αποδειχθεί, όσον αφορά την γνησιότητά τους, ούτε και έχουν απασχολήσει στην ουσία τους τη δικαιοσύνη. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ακραιφνώς «γκεμπελική» πρακτική, πού προϊδεάζει για τους πραγματικούς σκοπούς του ομιλούντος.

Φυσικά, για τον «τρόπο» με τον οποίο … «προκάλεσε» ο κ. Μαρινάκης, απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Δηλαδή, πως προκάλεσε ο κ. Μαρινάκης τους οπαδούς ; Με το να … περπατήσει στον αγωνιστικό χώρο ;

3 : Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«Σήμερα ο Ολυμπιακός ήρθε γνωρίζοντας ότι έχει αγωνιστικές αδυναμίες, όπως φάνηκε και με την ΑΕΚ και με τη Ντνίπρο ενώ έχει συνηθίσει να έχει ιδιαίτερα θετική διαιτησία. Προσπάθησε να προκαλέσει τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού και νομίζω ότι ουσιαστικά ήταν οι ηθικοί αυτουργοί» !

Το αν ο Ολυμπιακός έχει αγωνιστικές αδυναμίες, το πώς έπαιξε με την ΑΕΚ και τη Ντνίπρο και το αν έχει θετικές διαιτησίες, δεν έχουν ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση με τα ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Πρόκειται απλά και μόνο για ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ σκέψεις του κ. Αλαφούζου, πού δεν αποτελούν υπερασπιστικά επιχειρήματα, παρά μόνο άλλη μία εκδήλωση ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟ, πού δεν στέκουν σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό όργανο.

4 : Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Είπε ο κ. Αλαφούζος : «Η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία ανέχονται να μην προχωρούν δικαστικές υποθέσεις πού αφορούν χειραγώγηση παιχνιδιών και διαφθορά. Όταν γίνεται αυτό, βλέπουμε να συμβαίνουν πράγματα όπως σήμερα, όπως έγιναν στον ΟΦΗ, όπως είχαν γίνει στο Καραϊσκάκη»
Δηλαδή, έχουμε μία ακόμη προσπάθεια του κ. Αλαφούζου να συνδέσει ασύνδετα και άσχετα μεταξύ τους πράγματα, με τα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ επεισόδια πού είχαν γίνει πριν από λίγη ώρα ! Την δήθεν «καθυστέρηση» της Δικαιοσύνης ( πού βεβαίως έχει τους δικούς της ρυθμούς και διαδικασίες, επειδή ακριβώς είναι ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ) σε θέματα «χειραγώγησης αγώνων» ( θέλω να πιστεύω ότι ο κ Αλαφούζος ξέρει τι σημαίνει η λέξη χειραγώγηση, για να την χρησιμοποιεί τόσο ΑΣΤΟΧΑ και ΑΣΥΝΔΕΤΑ σε θέματα πού δεν έχουν ουδεμίαν σχέση, όπως των ΠΡΑΞΕΩΝ ΒΙΑΣ οι οποίες προκάλεσαν φρίκη στο πανελλήνιο. Και βεβαίως, πριν αναφερθεί στον ΓΕΝΙΚΟ ΟΡΟ «διαφθορά», ίσως να έπρεπε να σκεφθεί προηγουμένως κάποιες προσωπικές του περιπέτειες και γεγονότα.

«ΟΧΛΟΣ» Ο … ΕΝΔΟΞΟΣ ΛΑΟΣ !

Πέραν αυτών, ο κ. Αλαφούζος αναγκάστηκε να παραδεχτεί : «Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσεις έναν όχλο, όταν προσπαθεί να μπεί στο γήπεδο» !

Ξεπερνάω τον προσβλητικό χαρακτήρα της λέξης «όχλος» πού απέδωσε ο κ. Αλαφούζος στους φανατικούς οπαδούς της ομάδας του. Πρόκειται για χαρακτηρισμό πού μπορεί να κάνει κάποιος για κάποιους που θεωρεί κατώτερούς του.

Νομίζω όμως ότι και αυτή η εκδήλωση αδυναμίας αντιμετώπισης των επεισοδίων, είναι ουσιαστικά μία ομολογία ανικανότητας και ευθυνοφοβίας : Η διοίκηση του Ολυμπιακού, για παράδειγμα, πως ΜΠΟΡΕΙ να εξουδετερώνει ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ τέτοιες καταστάσεις και δεν μπορεί η διοίκηση του κ. Αλαφούζου ; Μήπως στην πραγματικότητα … δεν θέλει ;

Ούτε βεβαίως και είναι πειστικό επιχείρημα η προσπάθεια να ΕΞΟΜΟΙΩΣΕΙΣ τα ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ επεισόδια στη λεωφόρο, με «όσα συνέβησαν» ( ποια ; ) στον ΟΦΗ ή στο … Καραϊσκάκη (πότε ; )


ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Τέλος, ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε και πάλι στο … αγαπημένο του επιχείρημα – ΑΛΛΟΘΙ, την διαιτησία. Είπε ότι «με το επίπεδο της σημερινής διαιτησίας, δεν έχει ιδιαίτερες ελπίδες να πάει η ομάδα του το πρωτάθλημα».
Δηλαδή, αν δεν το πάρει – όπως είναι και το συντριπτικά πιθανότερο – θα φταίει το … «σημερινό επίπεδο της διαιτησίας». Αν όμως τελικά καταφέρει και το πάρει, αυτό δεν θα σημαίνει ότι … το επίπεδοι της σημερινής διαιτησίας έχει αλλάξει !
Οοοχι ! Πάλι το ίδιο θα είναι, αλλά το πήρε λόγω του επιπέδου της σημερινής διοίκησης του Παναθηναϊκού ! Δηλαδή, της … δικής του !
Δηλαδή, πάλι υπονοούμενα. Πάλι μασημένες δικαιολογίες. Πάλι χολερική εξωτερίκευση απωθημένων. Πάλι ωμή και απροκάλυπτη έκφραση μισαλλοδοξίας.

Δηλαδή, πάλι ΚΟΜΠΛΕΞ, πάλι ανελέητη και χωρίς φρένα εκπομπή μηνυμάτων κακίας, αναξιοπιστίας, κακοπιστίας, ΜΙΣΟΥΣ.
Το σύνολο των συγκεκριμένων δηλώσεων Αλαφούζου, είναι ένα οργίλο και χωρίς φραγμούς κήρυγμα ΜΙΣΟΥΣ.
Ο κ. Αλαφούζος, αναμφισβήτητα είναι ένας ωμός υποδαυλιστής του οπαδικού φανατισμού, ένας ασυγκράτητος ΚΗΡΥΚΑΣ του ΜΙΣΟΥΣ στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα. Η περίπτωσή του, δεν επιδέχεται βελτίωσης.

Και είναι καιρός να φροντίσει κάποιος να τον εξουδετερώσει σαν ποδοσφαιρικό παράγοντα. Αν βεβαίως επιθυμούν όλοι με ειλικρίνεια, να γίνουν κάποια βήματα προς την πρόληψη και μείωση της γηπεδικής βίας

Μανώλης Γαβαθιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα