Ο Δημήτρης Πτωχός ανεβαίνει πατώματα στο Μαξίμου

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αναβάθμισης εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στους κόλπους του συστήματος Σαμαρά. O λόγος για την επικείμενη ανάληψη καθηκόντων γραμματέα Συντονισμού της Kυβέρνησης από το απόλυτο πολιτικό «πουλέν» του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Πτωχό.
Βλέπετε, ο επίσης διαχρονικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του ξεκινώντας την προετοιμασία του εδάφους για την υποψηφιότητά του στην

Α’ Θεσσαλονίκης, όπου και θα πολιτευθεί με τη Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, παραιτείται από τη θέση του και κάνει χώρο στον εκ Μεσσηνίας ορμώμενο αναπληρωτή του, ο οποίος εξακολουθεί να ανεβαίνει στην πυραμίδα των ισχυρών του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ ξέρουν από πρώτο χέρι την αδυναμία του Αντώνη Σαμαρά στον πάλαι ποτέ κορυφαίο ΟΝΝΕΔίτη, αλλά και την πίστη του στις ικανότητές του. «Τον θεωρεί δικό του πολιτικό παιδί. Κάποιοι συγκρίνουν τη σχέση τους με την αντίστοιχη του Καραμανλή με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Γιώργο Παπανικολάου, ωστόσο ο Σαμαράς με τον Πτωχό συνδέονται στην κυριολεξία με δεσμούς αίματος», σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ. στη Μεσσηνία. Για τους μη γνωρίζοντες, ο αείμνηστος πατέρας του Δημήτρη Πτωχού, Παύλος, ήταν ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους του πρωθυπουργού στην εκλογική του περιφέρεια. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ήταν παρών ακόμη και στον γάμο του μετέπειτα στενού του συνεργάτη, πριν από περίπου τρία χρόνια, με το γαμήλιο γλέντι να λαμβάνει χώρα στο «Costa Navarino» και να αφήνει εποχή στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού.

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ

Η σταδιοδρομία του Δημήτρη Πτωχού στην κομματική ιεραρχία ξεκίνησε από τη «γαλάζια» Νεολαία και έφθασε μέχρι το Εκτελεστικό Γραφείο της οργάνωσης. Αργότερα, και αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πολυτεχνείο, αλλά και το διδακτορικό του στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων, στράφηκε ακόμη πιο έντονα στην πολιτική. Φυσικά, ήταν επιτελικό στέλεχος στη μάχη του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη για την αρχηγία της Ν.Δ. το 2009, ενώ μετά τη νίκη του πρώτου αξιοποιήθηκε από την αρχή στο κομματικό οργανόγραμμα, αναλαμβάνοντας την τεχνολογική υποστήριξη του στρατηγείου της Συγγρού.

Στο παλμαρέ του συγκαταλέγεται η οργάνωση του ηλεκτρονικού κομματιού της περιβόητης Ομάδας Αλήθειας της Ν.Δ., που έψαχνε και αναδείκνυε διαφόρων ειδών ευτράπελα και ανακολουθίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως). Παράλληλα, είχε ενεργό ρόλο όσον αφορά τη δράση της Ν.Δ. στα social media και επιμελήθηκε τις προσωπικές σελίδες του Αντώνη Σαμαρά.

Από τον Ιούνιο του 2012 και μετά, όταν πια ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε εγκατασταθεί στην Ηρώδου Αττικού, ο Δημήτρης Πτωχός ήταν εκείνος που επιμελήθηκε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Μαξίμου, ωστόσο φαίνεται πως το εν λόγω έργο δεν ανταποκρινόταν ούτε στις φιλοδοξίες του νεαρού πολιτικού ούτε στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά για εκείνον. Στο πλαίσιο αυτό, πήρε θέση δίπλα στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, στη Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, εγκαθιδρύοντας, μεταξύ άλλων, το σύστημα παρακολούθησης του έργου των υπουργών και κατ’ επέκταση της αρτιότερης συνεργασίας τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Από όπου πέρασε έβγαλε τον Σαμαρά ασπροπρόσωπο», τονίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τα μυστικά της πρωθυπουργικής αυλής και προσθέτουν: «Δεν είναι τυχαίο ότι πήγαινε φουλ για ευρωβουλευτής με τις ευλογίες του πρωθυπουργού, μέχρι που έκανε πίσω για τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Εξάλλου, ήταν ο πρώτος που θα διευκόλυνε τον Σαμαρά».

Και μπορεί το όνειρο των Βρυξελλών να μην έγινε πραγματικότητα σε αυτή τη φάση για τον 38χρονο Μεσσήνιο, ωστόσο εδώ και μερικούς μήνες (ειδικά από τις κάλπες του περασμένου Μαΐου και μετά, όπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πριν από δύο εβδομάδες) ο ίδιος όχι μόνο έχει αναβαθμιστεί στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου αποτελούν πλέον το δίδυμο των ειδικών αποστολών του πρωθυπουργού. «Κάθε ευαίσθητο πολιτικό θέμα περνά από αυτούς», λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην Ηρώδου Αττικού. Κάπως έτσι, έρχεται φυσιολογικά και η θεσμική -τυπική- αναβάθμιση του Δ. Πτωχού στη θέση του γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης.


Αρχισαν μουρμούρες στο Μαξίμου

Η ισχυροποίηση του «πρωθυπουργικού χάκερ», Δημήτρη Πτωχού, στην πρωθυπουργική αυλή έχει διαταράξει περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Βλέπετε, το γεγονός ότι κατόπιν εντολής του Αντώνη Σαμαρά λειτουργούν «πακέτο» με τον Σταύρο Παπασταύρου -και υπό την καθοδήγηση του πανταχού παρόντα πλέον υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη- σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα έχει ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των έτερων διαχρονικών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ο λόγος βεβαίως για τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστα Μπούρα, και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Μαξίμου, Γιώργο Μουρούτη, οι οποίοι βλέπουν σταδιακά να περιορίζεται το πεδίο δράσης τους. Το κλίμα στην Ηρώδου Αττικού γίνεται ακόμη πιο βαρύ λόγω της διαφαινόμενης παγίωσης του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ και της πιθανότητας να συρθεί η κυβέρνηση σε μια εκλογική αναμέτρηση (με φόντο τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), με την αξιωματική αντιπολίτευση να βάζει τους όρους του παιχνιδιού. Οπως και να ’χει, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των επιτελών του Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο διαχείρισης της όλης κατάστασης, καθώς και για τον κεντρικό στόχο της «γαλάζιας» στρατηγικής (Μπούρας και Μουρούτης θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να βρεθούν οι 180, ενώ οι Λαζαρίδης, Πτωχός και Παπασταύρου θα έβλεπαν υπό προϋποθέσεις με θετικό μάτι την προσφυγή στις κάλπες πριν από τις διαδικασίες της Προεδρικής εκλογής) αποτελούν πια κοινό μυστικό σε όλα τα επίπεδα του στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ. Το γεγονός αυτό, όπως φάνηκε και προσφάτως, επηρεάζει καταλυτικά τόσο τη λειτουργία κυρίως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και το γενικότερο κλίμα στις τάξεις του βασικού κυβερνητικού εταίρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα