«Ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των Ναζί»

6 Ιουνίου 1944. D-Day – Απόβαση στη Νορμανδία.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση από ξηράς και θαλάσσης στην Ιστορία: 256.000 άνδρες, 20.000 οχήματα και 4.000 αποβατικά σκάφη. Γι’ αυτή την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας, όταν η έκβαση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν σε κρίσιμο σημείο, πολλά έχουν γραφτεί, αφηγηθεί, αναλυθεί, εξεταστεί και κατ΄επανάληψη κινηματογραφηθεί. Και όμως, όλα όσα έχουν ειπωθεί για την απόβαση στη Νορμανδία οφείλονται σ΄ έναν εκκεντρικό, αντικομφορμιστή, αντιμιλιταριστή μαθηματικό, τον Άλαν Τούρινγκ, όνειρο

του οποίου ήταν να κατασκευάσει έναν τεχνητό εγκέφαλο. Παράλογο; Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι αυτό το τρελό όνειρο, εκτός από το τέλος στα σχέδια του Χίτλερ, οδήγησε στη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου παιζόταν ένα τεράστιο παιχνίδι στην παγκόσμια σκακιέρα, ο σκοπός των συμμάχων ήταν να σπάσουν τις κωδικοποιημένες επικοινωνίες του γερμανικού στρατού. Ο παίκτης – κλειδί σ΄ αυτό το παιχνίδι ήταν ο Άλαν Τούρινγκ. Η απίθανη πορεία αυτής της ιδιοφυίας, που συνέδεσε το όνομά του με παγκόσμια γεγονότα, θα μας επιτρέψει να ρίξουμε μια νέα ματιά σ΄ ένα μεγάλο τμήμα της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να ανακαλύψουμε τη στενή σχέση ανάμεσα στη συμμαχική νίκη και στην εφεύρεση του κομπιούτερ.

ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«Ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των Ναζί»
(The man who cracked the Nazi Code)

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Ημ. Προβολής: Σάββατο 06/6/2015, στις 19.10

Keywords
Τυχαία Θέματα