Νέα γκάφα "ψήνεται" στην ΝΕΡΙΤ

Για πρώτη φορά σε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης τους δημοσιογράφους θα τους αξιολογήσει για την πρόσληψή τους εταιρεία αξιολόγησης στελεχών επιχειρήσεων. Αυτή είναι η απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ (η οποία είναι αμφίβολο πότε θα λειτουργήσει). Για τη θέση του τελευταίου η -υποτίθεται- ανεξάρτητη εποπτική επιτροπή είχε επιλέξει άλλον, αλλά η δικομματική κυβέρνηση της «φόρεσε καπέλο» τον σημερινό πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ!

Ομως, ακόμη και αν αποδεχθούμε ότι οι καλλιτεχνικές ειδικότητες,

οι διευθυντές και οι συντονιστές δεν εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των δημοσιογράφων, οι οποίοι από άλλους και με άλλα κριτήρια θα πρέπει να αξιολογηθούν, και πάλι αυτοί που θα επιλεγούν πρέπει να αξιολογηθούν από διαφορετική οπτική από εκείνη με την οποία μια εταιρεία (όπως η ICAP που επελέγη) αξιολογεί ένα υποψήφιο στέλεχος που πρόκειται να προσληφθεί σε μια γαλακτοβιομηχανία!

Πολύ φοβόμαστε ότι τα κριτήρια για τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ θα είναι τα ίδια με τα οποία έγιναν οι προσλήψεις στη Δημόσια Τηλεόραση (τον μεταβατικό δηλαδή φορέα), όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής. Δηλαδή, οι προσλήψεις δεν έγιναν αξιοκρατικά, αλλά με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια. Που σημαίνει ότι για τον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας δεν επελέγησαν οι αρμοδιότεροι, αλλά αυτοί που είχαν ανάγκη. Με την κοινωνική ευαισθησία, λοιπόν, που διακρίνει την κυβέρνηση, θα μπορούσε να προσληφθεί κάλλιστα και ένας οικογενειάρχης που απολύθηκε από το Δημόσιο, επειδή ακριβώς έχει ανάγκη να θρέψει την οικογένειά του.

Επανερχόμενοι στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσιογράφων, διότι η ενημέρωση είναι ένας ευαίσθητος τομέας (τον οποίο έχουν αρχίσει και πάλι να πληρώνουν οι πολίτες με το νέο τέλος για τη ΔΤ). Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε στους αρμοδίους που θεωρούν ότι ένα ΜΜΕ είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση είναι το εξής: Οι δημοσιογράφοι δεν κρίνονται μόνο από το αν διαθέτουν ή όχι πτυχία πανεπιστημιακά, ώστε να έχει το εύκολο έργο των τυπικών προσόντων η εταιρεία που θα αμειφθεί για τη δουλειά αυτή με 56.000 ευρώ. Αλλωστε, ο Σπύρος Μελάς (αν δεν τον ξέρουν οι αρμόδιοι, να μπουν στο Wikipedia), κορυφαίος παλιός δημοσιογράφος και λογοτέχνης, δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του. Οπότε είναι βέβαιο ότι θα είχε κοπεί από τη ΝΕΡΙΤ! Ούτε η αξιολόγησή τους μπορεί να γίνει μόνο με την καταγραφή της προϋπηρεσίας τους. Αλλά με γνώμονα πώς κρίνει ο διατελέσας προϊστάμενός τους αυτή τη δημοσιογραφική προϋπηρεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα