Μητρόπουλος: Οι δανειστές δεν αφήνουν κανένα σημείο σύγκλισης, θα μιλήσει ο λαός

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνιζε ότι: "Αναμέναμε ότι ο διαλλακτικός και ήπιος κ. Γιούνκερ παρενεβάλετο στις διαπραγματεύσεις για

ένα κατευναστικό και συμβιβαστικό πλαίσιο αλλά φαίνεται το μόνο ρόλο που είχε χθες και ήταν να μεταφέρει το τελεσίγραφο της πενταμερούς το οποίο φαίνεται ότι υπήρξε μια ομόφωνη επίμονή στην ακραία εκδοχή Σόιμπλε και Λαγκάρντ προχθές στην πενταμερή. Άρα μας απογοήτευσε ο κ. Γιούνκερ επειδή μέχρι τώρα όταν παρενέβαινε τουλάχιστον σε ύφος και λόγια παρενέβαινε κατευναστικότερα και ηπιότερα.
Τα πράγματα είναι σε δύσκολη φάση, εχθές δηλαδή αντί η πολιτικοποίηση που επεδίωξε ο πρωθυπουργός μας και βεβαίως η αίσθηση που είχαμε πάρει ότι πάμε σε πολιτικότερη διευθέτηση του δύσκολου πάντως ελληνικού ζητήματος εχθές μπήκε στο τραπέζι ότι πιο ακραίο και δολοφονικό για το ελληνικό ζήτημα. …Φαίνεται ότι αυτό το οποίο έχουν βάλει στο τραπέζι δεν έχει στοιχείο σύμπτωσης, όχι ότι υπάρχει επαφή σε κάποια σημεία όλα τα κεφάλαια είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτό το οποίο επιδιώκαμε. Κρατάω μια επιφύλαξη να δούμε τι είναι αυτό το mail Τσακαλώτου διότι και επ’ αυτού δεν υπάρχει πλήρη ενημέρωση".

Για τη «συμφωνία» για χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι "σε μια οικονομία στο καναβάτσο το 1% είναι φιλόδοξος στόχος. Το 1% στην οικονομία με τα μεγέθη που ανέδειξε η εαρινή αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας πριν ένα μήνα είναι ανέφικτος στόχος, είναι φιλόδοξος στόχος, είναι εξωπραγματικός στόχος και δεν στηρίζεται στα δεδομένα τα σημερινά. Και το 1% δεν είναι θετική εξέλιξη".

Για το ότι φαίνεται ότι οι εταίροι κάνουν πίσω στα εργασιακά και στις αλλαγές στο Δημόσιο ο κ. Μητρόπουλος απάντησε ότι "οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι σκληρές επιμονές σχεδόν έξαλλες και στην δημόσια διοίκηση αλλά και στα εργασιακά, φαίνεται ότι υπάρχει σύμπτωση εκτίμησης ότι αρκούνται για τις ομαδικές απολύσεις στη λύση που είχε δώσει η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου με την ενεργοποίηση του ανωτάτου συμβουλίου Εργασίας που μπορεί να σπάει την μέχρι τώρα γραμμή να μην εγκρίνονται οι ομαδικές απολύσεις αλλά επιμένουν στην εμβάθυνση της ρήτρας εσωτερικής υποτίμησης και αυτά τα οποία άφησαν στο τραπέζι χθες και προχθές για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά δεν έχουν προηγούμενο στην πεντάχρονη μνημονιακή διακυβέρνηση της χώρας. Είναι σκηνικό απόλυτου, πλήρους αδιεξόδου η λύση σε παρόμοια ζητήματα όταν οι λαοί βρίσκονται προ ολοκληρωτικών δανειστών που σου έχουν δανείσει και σου καθορίζουν και το παραμικρό ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής πολιτισμικής ζωής οι λύσεις αναζητούνται σε πολιτική φυγή προς τα μπρος. Την προνομία την έχει ο πρωθυπουργός, θα ενημερωθεί ο λαός και όποιες πρωτοβουλίες για φυγή προς τα μπρος είναι καλοδεχούμενες. Ακόμη και το να ενημερωθεί και να ερωτηθεί ο λαός για το που πάμε.

Για το ενδεχόμενο των εκλογών ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποφύγει αν το σκηνικό είναι έτσι όπως το αποτιμούμε τώρα και το πληροφορούμεθα από το εξωτερικό ότι οι δανειστές δεν αφήνουν κανένα σημείο σύμπτωσης δεν υπάρχει άλλη λύση. Μιλάει ο λαός αφού ενημερωθεί πλήρως με νηφαλιότητα και ψυχραιμία επί όλων των πτυχών και επί όλων των πρωτοβουλιών.

Ερωτηθείς τι θα προτείνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκλογές ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι η θέση είναι μια και το ζητούμενο από το λαό επίσης ένα δηλαδή η θέση είναι ότι θα τεθεί το θέμα πάλι εντατικότερα και βεβαίως μέσα στην ευρωζώνη και το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το να ενισχυθεί περαιτέρω η διαπραγματευτική βάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μήπως οι δανειστές λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό τον ιστορικό λαό ο οποίος δεν διανοείται να συνεχίσει να αυτοκτονεί χωρίς πρόγραμμα στο απόλυτο αδιέξοδο με εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών.

Επίσης συμπλήρωσε ότι "πληρώνουμε τα αδιέξοδα της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη, δεν θέλω να κάνω κριτική στο διαπραγματευτικό σχέδιο όπως εξελίχθηκε. Θεωρώ ότι κακώς ο Βαρουφάκης δεν μετείχε και προχθές στη Ρίγα αλλά και χθες, κακώς αποσύρεις τον Βαρουφάκη στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων και σε κάθε περίπτωση αποτίμηση της διαπραγματευτικής τακτικής του σχεδίου, των προσώπων θα το κάνουμε νηφάλια.
Αυτό το οποίο μας μένει ως μοναδικό χαρτί, εναλλακτικό είναι ή προσφεύγουμε στο λαό ή κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συνεννόηση σε επίπεδο χώρας, λαού και έθνους για να μας πάρουν σοβαρότερα οι δανειστές για να έχουμε ισχυρότερα διαπραγματευτικά όπλα. Άρα οι λύσεις είναι πολιτικές, οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες , οι απαντήσεις στους δανειστές πρέπει να είναι άμεσες σε δύο κατευθύνσεις.
Ή προσφεύγεις στον λαό σου ή επιδιώκεις την μεγαλύτερη πολιτική συνεννόηση για να της αναθέσεις τα ζητήματα του λαού σου.

Ερωτηθεις αν θα έβλεπε μια διεύρυνση της κυβέρνησης τέτοια ώστε να φανεί ένα εθνικό μέτωπο δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό σε κυβερνητικό επίπεδο, ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει ευρύτερη πολιτική συνεννόηση και ενημέρωση των πολιτικών ηγεσιών "μήπως ενισχύσεις την διαπραγματευτική σου ισχύ".

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι: "θεωρώ ότι τώρα φτάνοντας σε εσχατολογικά διλήμματα, σε σκληρά διλήμματα με ευθύνη αποκλειστική των δανειστών ενδεχομένως και με λάθη διαπραγματευτικά σχεδιασμού, ύφους δικού μας θα πρέπει ο πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλίες διότι αυτά τα οποία αφήνουν στο τραπέζι οι δανειστές δεν αρμόζουν σε ελεύθερους, αξιοπρεπείς πολίτες αυτού του ιστορικού λαού.

Είναι απόλυτο το αδιέξοδο και οι λύσεις πρέπει να είναι πολιτικές και άμεσες".

Keywords
Τυχαία Θέματα