Μήνυμα καραμανλικών σε Σαμαρά

Του Νίκου Σίμου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τεράστιο ζήτημα μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ενδέχεται να προκύψει, καθώς σημαντική μερίδα βουλευτών του κόμματος, με κεντρικό πυρήνα «καραμανλικούς», θεωρούν ότι επιχειρείται να τεθούν στο αρχείο δύο σκοτεινές υποθέσεις που αφορούν την περίοδο Καραμανλή, αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Και οι υποθέσεις αυτές δεν είναι άλλες από το ζήτημα των υποκλοπών σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού και τα σχέδια δολοφονικής απόπειρας εναντίον

του, καθώς και τα αλλοιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμφάνιζαν το δημοσιονομικό έλλειμμα διογκωμένο.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

Η αντίδραση της συγκεκριμένης νεοδημοκρατικής ομάδας (που μπορεί να φτάσει μέχρι και την άρση της εμπιστοσύνης της προς την κυβέρνηση Σαμαρά, δηλαδή την ανατροπή της) αριθμούσε την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές τουλάχιστον 10 βουλευτές, ενώ διευρύνεται με συνεχείς επαφές των βουλευτών της ομάδας αυτής με άλλους συναδέλφους τους. Εκείνο, δε, που απαιτούν είναι να φτάσει μέχρι τέλους η δικαστική διερεύνηση, ώστε να «καθαριστεί» πλήρως η κυβερνητική εκείνη περίοδος από σκιές, πολύ δε περισσότερο να μη συγκαλυφθεί η υπονόμευση Καραμανλή και από ξένα κέντρα και μείνει η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι πραγματικά γεγονότα, που όντως έλαβαν χώρα, ήσαν για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων και μόνο συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις. Σημειωτέον ότι η απαλλαγή είτε πολιτικών προσώπων είτε προσώπων του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση του Βατοπεδίου έχει πείσει και τους βουλευτές που είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο συγκαλύψεων, αλλά και τον κ. Κώστα Καραμανλή ότι η μία μετά την άλλη χαλκευθείσες υποθέσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν, με κάθε κόστος, ώστε οι εμπνευστές τους να εκτεθούν πολιτικά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το πολιτικό ενδιαφέρον -πέραν της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής αντίδρασης- εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι βουλευτές που εκδηλώνουν τη σφοδρή αντίδρασή τους: (α) διατηρούν έντονες επιφυλάξεις προς το πρόσωπο του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, εναντίον του οποίου ετοιμάζουν συντονισμένη επίθεση, (β) θεωρούν ότι το Μαξίμου δεν δείχνει μεγάλη προθυμία στην πλήρη διαλεύκανση των παραπάνω υποθέσεων. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους συγκεντρώνουν στοιχεία και από τη δική τους πλευρά, ενώ παρατηρούν την εξέλιξη των διαδικασιών που ακολουθούν οι δικαστικές Αρχές, έτσι ώστε αν προκύψει η παραμικρή υποψία για επιχειρηματολογίες, λ.χ. δήθεν αδύναμων στοιχείων, ώστε να τεθεί είτε η μία είτε η άλλη υπόθεση στο αρχείο, ή υπάρχουν υποψίες περί άνωθεν διακριτικών παρεμβάσεων, να καταθέσουν, σε πρώτη φάση, άμεσα ερώτηση στη Βουλή για τον κ. Αθανασίου. Σε δεύτερη, δε, φάση να στείλουν το πρώτο εκκωφαντικό μήνυμά τους μέσω της καταψήφισης κρίσιμου νομοσχεδίου.

Οπως εκμυστηρεύτηκε στα «Π» ένας εκ των βουλευτών-καμικάζι «είμαστε αποφασισμένοι να πηδήξουμε... Και αν μεν ανοίξει το αλεξίπτωτο, θα έχουμε κερδίσει μία σημαντική πολιτική μάχη, μέσω αποκαλύψεων που πρέπει να γνωρίζει η κοινή γνώμη... Αν δεν ανοίξει το αλεξίπτωτο, θα είμαστε ηρωικώς πεσόντες».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τον ίδιο τον κ. Κώστα Καραμανλή, αυτός δεν σπάει τη σιωπή του. Απλώς ενημερώνεται για τις υποθέσεις, κυρίως για τη δικαστική διαδικασία που ακολουθείται, ενώ φαίνεται ότι είναι ενήμερος και για τις αντιδράσεις της προαναφερθείσας ομάδας των βουλευτών. Βεβαίως, εξακολουθεί να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε να μην προκαλεί κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση, για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι αντίθετος σε υπονομεύσεις, των οποίων άλλωστε υπήρξε και ο ίδιος θύμα. Αν, πάντως, κάποιος θα ήθελε να ερμηνεύσει τη στάση του, θα μπορούσε να επισημάνει ότι, ενώ δεν βρίσκεται πίσω από καμία κίνηση και, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δική του ιδέα η ενδεχόμενη σφοδρή αντίδραση της ομάδας βουλευτών που προαναφέρθηκε, εν τούτοις δεν έχει αποθαρρύνει κιόλας τις προθέσεις των βουλευτών αυτών.

Εχει αναχθεί σε ζήτημα τιμής

Η νέα αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. σε ένα θέμα το οποίο έχουν αναγάγει συγκεκριμένοι βουλευτές που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της εποχής εκείνης σε ζήτημα τιμής έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη δυσφορία πολλών άλλων βουλευτών της Ν.Δ. για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μισθολογικά ζητήματα, με αφορμή τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για αντισυνταγματικές περικοπές στους μισθούς των δικαστικών. Υπενθυμίζεται, λ.χ., η αντίδραση των βουλευτών Τζαμτζή, Βλαχογιάννη, Σολδάτου, Βογιατζή και Κυριαζίδη στην παράλειψη των ενστόλων σε σχέση με την ευεργετική απόφαση υπέρ των δικαστικών. Εστω και αν ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε για μια αντίστοιχη μεταχείριση όσον αφορά στα αναδρομικά των ενστόλων, εν τούτοις τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ των βουλευτών, στο πλαίσιο της ίδιας αντιμετώπισης συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων για το πώς εξακολουθεί να χειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα των καθαριστριών. Κι αυτό διότι, πέραν της αρνητικής επικοινωνιακής εντύπωσης που έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη σε βάρος της κυβέρνησης και της Ν.Δ., η οποία ηγείται της κυβέρνησης αυτής, οι πολίτες θεωρούν ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα της κυβέρνησης εξαντλείται «εκεί που την παίρνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα