Μίκα Ιατρίδη: “Κολλημένος ο Καμμένος στο 2011”

Στον Λάμπρο Καλαρρύτη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου συνοδεύει η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής Μίκα Ιατρίδη την παραίτησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η κ. Ιατρίδου καταλογίζει

στον κ. Καμμένο ότι δεν μπόρεσε να εξελίξει το κόμμα, το οποίο, όπως λέει, τελικά έχασε τον προσανατολισμό του και διολίσθησε στην αντιπαραγωγική πολιτική του «όχι σε όλα», χωρίς να καταθέτει προτάσεις. Σημειώνει ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι και άλλοι από τους 13 εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. έχουν ανάλογες ενστάσεις.

Γιατί φύγατε από τους ΑΝ.ΕΛ.;
Γιατί το κόμμα αρνήθηκε να εξελιχθεί. Ξεκίνησε φρέσκο και δυναμικό, αλλά παρέμεινε προσκολλημένο σε μια ρητορική και σκέψη του 2011-2012, όταν σήμερα το ημερολόγιο γράφει 2014. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την άμεση κατάθεση ρεαλιστικών, εμπεριστατωμένων και προσαρμοσμένων στις τρέχουσες οικονομικοπολιτικές συνθήκες προτάσεων και θέσεων για θέματα εξαιρετικά επείγοντα και καίρια και αυτό δεν είδα να συμβαίνει από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Χρειαζόμαστε περισσότερο πολιτικό διάλογο ουσίας και εθνικής συνεργασίας για την πραγματική έξοδο από την κρίση και λιγότερες συζητήσεις μικροκομματικού χαρακτήρα, με στόχο την ενίσχυση ή την αποδυνάμωση νέων ή παλαιότερων κομμάτων και κινημάτων. Εφυγα γιατί οι ΑΝ.ΕΛ. έχασαν τον προσανατολισμό που πιστεύω ότι άξιζαν και μπορούσαν να έχουν.

Τι εννοείτε ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους; Αναφέρεστε στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με αντιμνημονιακή πολιτική και αναπόφευκτα μπορούσε να δει κανείς κοινά σημεία με τη ρητορική των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ωστόσο η ρητορική πρέπει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, να είναι παραγωγική και όχι μόνο αντιστασιακή. Πιστεύω ότι ο προσανατολισμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων χάθηκε ακριβώς ως προς αυτό. Από εκεί και πέρα, προβλήματα υπήρχαν πολλά και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -ήταν γνωστό, άλλωστε-, αλλά και αυτά μεγεθύνθηκαν εξαιτίας της έλλειψης προσανατολισμού. Πιστεύω ακόμα ότι, όποια και αν είναι η χρονική στιγμή και οι οικονομικοπολιτικές συγκυρίες και με όποιον και αν συνεργάζεσαι ή έστω συνομιλείς, δεν μπορείς και δεν πρέπει να μην είσαι ξεκάθαρος ως προς το ιδεολογικό σου στίγμα. Ανήκω σε εκείνη την Κεντροδεξιά που διαφωνεί με την παράλογη πολιτική λιτότητας, με τους λανθασμένους χειρισμούς σε μια σειρά θεμάτων, όπως αυτό της διευθέτησης του χρέους, και που θεωρεί ότι το «όχι» από όποιον κάθεται απέναντι στο τραπέζι είναι η αρχή και όχι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης.

Τα συζητήσατε με τον κ. Καμμένο; Τι σας είπε;
Εντιμα και ξεκάθαρα τον πήρα τηλέφωνο και τον ενημέρωσα για την απόφασή μου. Για τα ζητήματα αυτά τον είχα ενημερώσει σε ανύποπτο χρόνο. Το πώς εξέλαβε ο ίδιος τα όσα του είπα είναι δικό του θέμα. Ο κ. Καμμένος είναι έξυπνος άνθρωπος. Είμαι σίγουρη ότι κατέλαβε ακριβώς τι του είπα και τους λόγους για τους οποίους έφυγα. Το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι τμήμα της πολιτικής. Δεν με ξαφνιάζει ούτε με απειλεί. Είμαι εδώ για να σας πω τη δική μου άποψη των πραγμάτων, την οποία μπορώ να υποστηρίξω με πολλούς τρόπους. Μπορώ, πάντως, να σας διαβεβαιώσω ότι ήμουν απόλυτα ξεκάθαρη, έντιμη και σαφής.

Εχουν και άλλοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. ανάλογους προβληματισμούς;
Αν σε ένα κόμμα που χάνει περίπου το ήμισυ της δύναμής του δεν υπάρχει προβληματισμός, τότε υπάρχει πρόβλημα.


Θα προσχωρήσετε στη Ν.Δ.;
Ειλικρινά, αυτήν τη στιγμή δεν με εκφράζει κανένα από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Δεν θα προσχωρήσω στη Ν.Δ. Θα εκφράσω, όμως, συγκεκριμένες θέσεις, διαφορετικές από αυτές της Ν.Δ., τις οποίες εύχομαι για το καλό της χώρας να λάβουν υπόψη τους.


Αν ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνει προσκλητήριο σε κόμματα και πρόσωπα για την ανασύνθεση της κεντροδεξιάς παράταξης, θα ανταποκριθείτε;
Οχι. Τι νόημα έχει να ανταποκριθώ σε μια τέτοια πρόσκληση, ενώ εφαρμόζεται αυτή η πολιτική; Δεν με αφορά. Τι ανασύνταξη στην Κεντροδεξιά μπορεί να γίνει με αυτούς τους όρους, με την πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ.; Καμία ανασύνταξη παράταξης δεν μπορεί να γίνει σε αυτήν τη βάση.

Πού θα «στεγαστείτε» στις επόμενες εθνικές εκλογές;
Βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και ο ελληνικός λαός θέλει λύση στα προβλήματα που τον απασχολούν και ποσώς ενδιαφέρεται για τα κόμματα. Θα εξαντλήσω τα όσα πλεονεκτήματα παρέχει η ανεξαρτητοποίησή μου για να εκφράσω, ως ανεξάρτητη βουλευτής, τις προτάσεις που θεωρώ ότι θα εξυπηρετήσουν περισσότερο και καλύτερα τα συμφέροντα της πατρίδας μου. Στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα κομμάτων, αλλά έλλειψη από σοβαρές, εναλλακτικές θέσεις για τα πιο σημαντικά για τον λαό και τη χώρα θέματα, όπως τη διευθέτηση του χρέους, τη χάραξη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που να βοηθά εκατομμύρια Ελληνες να ξαναζήσουν με αξιοπρέπεια, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την επανεκκίνηση της οικονομίας, το τέλος της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας.

Θα παραμείνετε ανεξάρτητη βουλευτής ανεξαρτήτως του τι θα προκύψει στην πορεία;
Πιστεύω ότι και ως ανεξάρτητη βουλευτής μπορώ να προσφέρω, με θέσεις και προτάσεις που να βοηθούν την πατρίδα μου. Μπορώ να υποσχεθώ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, που θα μετουσιώνεται σε ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις, για το καλό της χώρας. Η πολιτική μου πορεία έχει δείξει, στην πράξη, ότι δεν παίρνω τις αποφάσεις μου ανάλογα με το κόμμα στο οποίο βρίσκομαι ούτε με κύριο κριτήριο το αν θα επανεκλεγώ ή όχι βουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα