Μία άλλη πτυχή της μεγάλης σημερινής επετείου της εισόδου της Ελλάδας στην ΕΕ

Μία μοναδική στιγμή, στρατιωτικού περιεχομένου, αλλά με σαφή πολιτική σύνδεση, θυμήθηκε σήμερα ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) ε.α.Γιώργος Αυλωνίτης, με αφορμή την επέτειο της συμπληρώσεως 36 ετών από την 28η Μαΐου 1979, όταν υλοποιήθηκε το όραμα του τότε πρωθυπουργού και μετέπειτα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την υπογραφή στο Ζάππειο Μέγαρο της Συμφωνίας εντάξεως της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.


Θυμάται

λοιπόν και γράφει ο Αρχηγός στην σελίδα του σε κοινωνικό δίκτυο:


«28 Μαΐου 1979. Σαν σήμερα, πριν 36 χρόνια! Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ήταν προσκεκλημένος του Έλληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η 114ΠΜ/334 ΜΠΚ (=334 Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγος Μάχης), με μια τετράδα Mirage F1-CG, είχε διαταχθεί να αναλάβει την «αναχαίτιση» και συνοδεία του Γαλλικού Προεδρικού αεροσκάφους από το σημείο τομής του ATHINAI FIR μέχρι το Ελληνικό. Πρέπει να ήταν το ίδιο αεροσκάφος που είχε διαθέσει ο ντ’ Εσταίν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν αυτός επέστρεψε στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου 1974. Χαρακτηριστικό κλήσης, Talos Romeo, απογείωση από Τανάγρα στις 10:35. Την φωτογραφία που βλέπετε, αρκετά ψηλά κάπου πάνω από την Αιτωλοακαρνανία, ‘’τράβηξε’’ ένα αναγνωριστικό RF-4 της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης με κυβερνήτη τον τότε Αντισμήναρχο (Ι) Αθηναίο Φλωρίνη.

Το όνομα του συγκυβερνήτη δεν το θυμάμαι. Στα F-1, δεξιά του Sud SE 210 Caravelle, πετούσε ο AE (=Αξιωματικός Επιχειρήσεων) της 334 Μοίρας, τότε Αντισμήναρχος Αντώνης Κοζανίτης στο Νο 1 αεροσκάφος, ο τότε Σμηναγός (Ι) Βασίλης Κέρτσος στο Νο2, ενώ από την αριστερή πλευρά πετούσαν οι τότε Υποσμηναγοί (Ι) Γιώργος Αυλωνίτης και Αντώνης Μαντάς (που δεν είναι πλέον μαζί μας), στα Νο.3 και Νο.4 αεροσκάφη αντίστοιχα. Βλέπαμε τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν που μας χαιρετούσε από τα φινιστρίνια. Τον συνοδεύσαμε μέχρι και το touchdown point στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αφού έπιασε η «Καραβέλλα», η διέλευσή μας σε κλειστό σχηματισμό 4άδας, ήταν …σωστή και ...ορατή! Η παρουσία του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα ΤΟΤΕ, ήταν μέγα γεγονός! Ελληνογαλλική φιλία, γαλλικά αεροσκάφη! …Ανακατασκευή της Λεωφόρου Συγγρού και Ποσειδώνος σε χρόνο ρεκόρ! Προσγειωθήκαμε στην Τανάγρα στις 12:35. Δύο ώρες πτήση. Φαίνεται σαν να ήταν μόλις χθες!»

Αναμφιβόλως μία άλλα τελείως άγνωστη, αλλά τόσο ενδιαφέρουσα, «στρατιωτική» πτυχή της μεγάλης για την Ελλάδα σημερινής επετείου.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα