Bank of America: Χρεοκοπία της Ελλάδας και έλεγχος κεφαλαίων

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αδιέξοδο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων βλέπει και η Bank of America, τονίζοντας πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει.

Μάλιστα, αναλυτές της BofA

επαναφέρουν το σενάριο του capital control, δηλαδή τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωμα αναλυτών της Bank of America, αναφέρει τα εξής: «Το χρονικό περιθώριο για την Ελλάδα έχει στενέψει ασφυκτικά. Η θέση μας παραμένει “αντι-Grexit”, αλλά δεδομένης της κατάστασης ρευστότητας και του όγκου των χρεών, που πρέπει να αποπληρώσει (η Ελλάδα) στο πρώτο μισό του Ιουνίου, κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο για ένα σενάριο "τύπου Κύπρου": με προσωρινό έλεγχο κεφαλαίων (capital control), που, μολαταύτα, εντέλει θα κάνει τα πολιτικά μυαλά να εστιάσουν στο να βρουν μια λύση».

Tageszeitung

Ο χρόνος λιγοστεύει, η 5η Ιουνίου πλησιάζει και η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα. Όταν θα μηδενιστεί ο χρόνος, η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

«Οκτώ μέρες μέχρι τη χρεοκοπία της Ελλάδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, αυτή τη φορά πραγματικά», σημειώνει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα.

«Οι Βρυξέλλες και πάλι στον πυρετό της Ελλάδας. Ενώ η χρεοκοπία που προαναγγελόταν επί εβδομάδες (…) δεν επήλθε ούτε το Πάσχα αλλά ούτε και την Πεντηκοστή, όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην 5η Ιουνίου», συνεχίζει.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προθεσμίες για την Ελλάδα: την 30ή Ιουνίου εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Στις 28 Απριλίου του 2054 η Ελλάδα θα καταβάλει την τελευταία δόση στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Μέχρι τότε, όπως επισημαίνει ο συντάκτης, θα υπάρξουν ακόμη πολλές εκπλήξεις. Και στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την TAZ, υπάρχουν πολλές «δημιουργικές λύσεις». Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει μια προκαταβολή στο ΔΝΤ και να επιμηκύνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το φθινόπωρο.

«Πολύ πιο εύκολα θα ήταν βέβαια τα πράγματα εάν η Ελλάδα λάμβανε επιτέλους την τελευταία δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα (…) και να επέλθει επιτέλους ένα happy end. Διότι, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Σόιμπλε, ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν θα ήταν τόσο απροσδόκητη. Αντιθέτως, θα ήταν μια πολιτική απόφαση: το μερίδιο του ΔΝΤ που δεν καταβάλλεται (από τη δόση των 7,2 δισ.) θα κατέληγε αμέσως και πάλι στον δανειστή, καθώς ο τελευταίος είναι παράλληλα και πιστωτής, όπως άλλωστε η ΕΚΤ και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και κατ' επέκταση οι χώρες της Ευρωζώνης. (…) Το θέατρο της χρεοκοπίας λοιπόν είναι σκηνοθετημένο προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις. Το τέλος αυτού του θεάτρου θα αφαιρούσε από τους Σόιμπλε και Σία το τελευταίο μέσο πίεσης, την απειλή του Grexit. Συνεπώς η αντίστροφη μέτρηση πρέπει να συνεχιστεί. Και εάν δεν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα παραταθεί μέχρι και τον τελικό του 2054».

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι από ΕΚΤ για την Ελλάδα: Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σημαντικά

Keywords
Τυχαία Θέματα