Κουρουμπλής: "Έχουμε μπροστά μας μία δημιουργική τετραετία"

Ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς αν η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα μπορέσει να περάσει από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ o κ.Κουρουμπλής τόνισε ότι: "Πιστεύω ότι και η δική μας πλευρά και οι απέναντι κατανοούν τις

ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για όλους μια αρνητική εξέλιξη. Δεν είναι απλά τα πράγματα ούτε για εμάς αλλά ούτε και για την Ευρώπη και ως εκ τούτου θεωρώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα βρεθεί η συμφωνία. Όταν είσαι κάτω από αυτή τη συγκεκριμένη συνθήκη και πορεύεσαι σε μια συμφωνία είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι αυτό που θέλεις. Ο ελληνικός λαός όμως ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει, να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες και σιγά-σιγά να τις ξεπεράσει εγώ λοιπόν είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μια τετραετία δημιουργική που ακόμα και στα στενά περιθώρια που μπορεί να ορίσει μια συμφωνία, έχει τα περιθώρια να κάνει πολλά πράγματα και έχει και τα περιθώρια να αποτρέψει πολλά πράγματα. Εγώ το βλέπω στο χώρο που είμαι, πόσα πράγματα μπορούν να αποτραπούν. Δηλαδή το ότι δεν θα αφήσουμε να καταρρεύσει το σύστημα Υγείας είναι λίγη η προσφορά στην κοινωνία;"

Για τον χώρο της Υγείας ο υπουργός σημείωσε ότι: "Η υγεία δεν είναι μια υπόθεση που μπορείς να την αλλάξεις από ένα μήνα στον άλλο. Εμείς αυτή τη στιγμή δουλεύουμε 15 ώρες την ημέρα για να κρατήσουμε το σύστημα όρθιο το οποίο σκάει από δέκα μεριές την ημέρα. Διότι όταν έχει γίνει τόσο μεγάλη υποστελέχωση, 22 χιλιάδες θέσεις κενές έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από κόσμο που έχει φύγει χωρίς να έχει μπει ένας άνθρωπος. Κάλεσα εχθές τους Προέδρους των μεγάλων φορέων της Υγείας και τους λέω «φέρτε μου μια πρόταση να συμφωνήσουμε να πάρουμε τους γιατρούς χθες». Είναι άλλο να μην μπορείς να πάρεις αλλά όταν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις 4.500 ανθρώπους πρέπει να σπάσεις κάποιες διαδικασίες οι οποίες είναι παρανοϊκές".

Για τις προμήθειες των νοσοκομείων ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι: "Δεν θα ωραιοποιήσω καμία κατάσταση διότι εγώ δεν φταίω. Εγώ παρέλαβα αυτή την κατάσταση όπως είναι, δεν την δημιούργησα και πορεύομαι σε προϋπολογισμούς που άλλοι ψήφισαν.

Έχω έτοιμη την τροπολογία να κάνω, δυστυχώς, αυτό που γινόταν όλα τα χρόνια, να έρχομαι εκ των υστέρων διότι από τον Σεπτέμβριο δεν έχουν πληρωθεί προμήθειες και να νομιμοποιήσω προμήθειες που γίνονται με τρόπο ανορθόδοξο. Ετοιμαζόμαστε εμείς να κάνουμε τους διαγωνισμούς αλλά αυτό είναι διεθνείς διαγωνισμοί θέλουν χρόνο, θέλουν διαδικασίες.
Η τροπολογία είναι στην Βουλή μόλις περάσει τα χρήματα αυτά τα 200 εκατομμύρια τα έχουμε για να τα ρίξουμε στην αγορά και να ηρεμήσει η αγορά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει νοσοκομείο και σας το λέω κατηγορηματικά, βρείτε έναν Διοικητή που με πήρε στο τηλέφωνο ή μου έστειλε ένα έγγραφο για να μου πει ότι μου λείπουν 500 χιλιάδες. Έχουμε σαν υπουργείο στην άκρη κάποια χρήματα για τέτοιες περιπτώσεις.
Με ενοχλεί αυτή η αισθητική ότι το ΚΑΤ ένα νοσοκομείο με 15 εκατομμύρια προϋπολογισμό που δουλεύει κανονικότατα ότι έχει πρόβλημα για το βαμβάκι το οποίο στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου είναι 2,5 χιλιάδες… Το θεωρώ αστείο να κάθεται να το συζητάει κανείς".

Για τις ελλείψεις σε κάποια νοσοκομεία υπογράμμισε ότι "είναι κάποιες καθυστερήσεις που μπορεί να συμβούν για δύο μέρες. Στο σπίτι μας δεν τυχαίνει αυτό να μας λείπει κάποιο φάρμακο ή γάζα; Έτυχε κάποια προμήθεια σε κάποια δευτερευούσης σημασίας δεν είναι φάρμακο, αντιθέτως, εμείς κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μεταφέρουμε στα νοσοκομεία τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Είναι διαδικαστικό, είναι λογιστικό το ζήτημα, δεν είναι ουσιαστικό. Εγώ παρακολουθώ πολύ κοντά όλη την διαδικασία, συνεννοούμαι με τους Διοικητές δεν έχω αυτή την εικόνα ότι είναι αυτή η ένταση η οποία εμφανίζεται προς τα έξω".

Επίσης ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι: "Είμαι αισιόδοξος. Εγώ πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξουμε τις ΜΕΘ που είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση. Επτά χρόνια είναι σε εκκρεμότητα η ιστορία των ασθενοφόρων, την πήρα πολιτικά επάνω μου. Ήδη τα ενενήντα έχουν κατακυρωθεί δηλαδή προχωρεί η διαδικασία και πιστεύω ότι σήμερα θα παρθεί μια απόφαση που θα μας διευκολύνει στο να προσχωρήσουμε σε μια διαπραγμάτευση και να κλείσουμε και τα άλλα. Μέχρι τέλος του χρόνου 186 σύγχρονα ασθενοφόρα θα εμπλουτίσουν το στόλο των ασθενοφόρων και 200 νέοι διασώστες μόνιμοι, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός θα μας δώσουν την δυνατότητα να οργανώσουμε την εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη. Και ετοιμαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς για την Πρωτοβάθμια, αν κατορθώσουμε και στήσουμε την Πρωτοβάθμια το σύστημα θα αρχίσει να παίρνει τα πάνω του".

Keywords
Τυχαία Θέματα