Κόλλιας: "Η αγορά έχει στεγνώσει"

Ο πρόεδρος των Οικονομικών Επιμελητηρίων Ελλάδας, κος Κωνσταντίνος Κόλλιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Θεωρίες Συνομωσίας» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και το κλίμα στην αγορά

Κ.ΚΟΛΛΙΑΣ: Από την Παρασκευή ακόμα διαφαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία άμεσα,

αυτό οσφραίνεται η αγορά και αυτό βγήκε και χθες από την συνέντευξη του πρωθυπουργού. Σίγουρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πλέον τα πολλά λόγια είναι περιττά, κρίνουμε θετική την κίνηση της κυβέρνησης να «ανασχηματίσει» την ομάδα διαπραγμάτευσης στην κατεύθυνση του να τελειώσουμε γρήγορα τη συμφωνία χωρίς βέβαια να αφήνουμε καμία αιχμή για την προηγούμενη κατάσταση όπως διαφαινόταν μέχρι σήμερα με την διαπραγμάτευση. Αυτό που έχει σημασία για την αγορά είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, δεν τολμώ να σας περιγράψω σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά και όχι τώρα είναι πολλά τα χρόνια που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση απλά το τελευταίο διάστημα και με την προκήρυξη των εκλογών και μετά έχει κορυφωθεί αυτό το δράμα και πλέον πρέπει να μπει ένα τέλος άμεσα και αυτό διαφαίνεται και από την συνέντευξη του πρωθυπουργού και από την Παρασκευή μετά το Eurogroup.

Για την διαπραγμάτευση

Κ.ΚΟΛΛΙΑΣ: Η νέα κυβέρνηση πολύ ορθώς μέχρι σήμερα έχει κάνει την διαπραγμάτευση άλλωστε για αυτό εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό όμως αύτη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να κρατήσει άλλο. Δηλαδή η αγορά αυτό που ζει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απίστευτο, η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα από την ημερομηνία της προκήρυξης των εκλογών και μετά και επειδή συνέπεσε και με τις γιορτές των Χριστουγέννων είχαμε μια τεράστια πτώση στον τζίρο.
Ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο τον Ιανουάριο ’15 παρουσίασε πτώση 18,7 % σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του ’14. Το Πάσχα σημειώθηκε κάτι αντίστοιχο, είχαμε πάνω από 20% πτώση στο τζίρο σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα. Πέραν αυτού δεν υπάρχει καμία ρευστότητα για τις επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό …

Ερωτηθείς στην περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί

Κ.ΚΟΛΛΙΑΣ: Η ζημιά που έχει γίνει είναι πολλή μεγάλη και δυστυχώς στην οικονομία τα αποτελέσματα φαίνονται αρκετό διάστημα μετά. Ακόμα και σήμερα όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι καταιγιστικά μόνο αλλά έχουν και μια ώθηση που έρχεται από το 2014. Αυτά που ζούμε σήμερα δυστυχώς θα τα φανούν στην οικονομία στο τέλος του 2015 και τις αρχές του 2016 , τουλάχιστον όμως να κλείσει συμφωνία ούτως ώστε να υπάρχει ψυχολογία γιατί στην οικονομία το 50% είναι ψυχολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα