Καταγγελίες Τζαβάρα: Με μνημονιακούς νόμους αποφεύγει η κυβέρνηση την ψήφιση της συμφωνίας

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντάς την για υποκρισία εξαπολύει μέσω του parapolitika.gr ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση καταφεύγει σε εφαρμογή μνημονιακών νόμωνγια να αποφύγει την ψήφιση στην Βουλή της συμφωνίας για παράταση του μνημονίου.

«Αποφεύγει η Κυβέρνηση να παραδεχτεί δημοσίως ότι για να μην ψηφιστεί από την Βουλή η επίμαχη συμφωνία παράτασης του μνημονίου επιλέγει την εφαρμογή των κατεξοχήν μνημονιακών νόμων 3845/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3847/2010 (ΦΩΤΟ), τους οποίους κανονικά θα έπρεπε να έχει καταργήσει με ένα άρθρο και ένα νόμο την επόμενη της εκλογικής της νίκης. Με τους νόμους αυτούς, η τότε μνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ το 2010, εισήγαγε την χώρα στο καθεστώς των μνημονίων» λέει στα parapolitika.gr ο κ. Τζαβάρας.

Όπως εξηγεί ο Ηλείος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας η συγκεκριμένη διατάξη παρέσχε τη νομοθετική εξουσιοδότηση στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σήμερα κατηγορούμενο στο Ειδικό Δικαστήριο, να υπογράφει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μνημονίου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις, όπως ορίζει ο νόμος αυτός, εισάγονται στην Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση, ισχύουν δε και εκτελούνται από την υπογραφή τους.

«Κανείς λογικός άνθρωπος στον κόσμο αυτό δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τόσο η σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης όσο και το ενσωματωμένο σε αυτή μνημόνιο συνεργασίας, αποτελούν διεθνή σύμβαση οικονομικής συνεργασίας που επιβαρύνουν ατομικά τους έλληνες πολίτες (γεγονός που τόσο πολύ το έχουμε αισθανθεί όλοι μέχρι σήμερα). Το μείζον πολιτικό θέμα που εγείρει η απόφαση της Κυβέρνησης να αποφύγει την κύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας από την Βουλή, είναι ότι, παρά την αντιμνημονιακή της ιδεολογική ταυτότητα, χρησιμοποιεί την νομοθετική εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών που έχει δώσει μια Βουλή με φιλομνημονιακή σύνθεση, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της πολιτικής συγκυρίας. Στοιχειώδης πολιτική ειλικρίνεια και εντιμότητα επιβάλλει η παρούσα Βουλή, με την αντιμνημονιακή της πλειοψηφία, ή να συζητήσει, να ψηφίσει και να κυρώσει την παρούσα παράταση της συμφωνίας, ή να δώσει νέα νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών, η οποία ασφαλώς θα εγκρίνει και την υπογραφή του στην επίμαχη συμφωνία αλλά θα του το δικαίωμα για λογαριασμό του Δημοσίου να υπογράφει στο μέλλον και άλλες παρόμοιες» τονίζει ο κ. Τζαβάρας.

Διαφορετικά, καταλήγει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απομένει σε όλους μας η δικαιολογημένη αγανάκτηση για το γεγονός ότι μια αντιμνημονιακή Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα πολιτικά καταργημένο μνημονιακό νόμο (από την ψήφο του ελληνικού λαού, όπως τουλάχιστον η ίδια δηλώνει) για να παρατείνει μια συμφωνία που αποτελεί ταυτόχρονα, όπως δέχονται όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι της θεσμοί, παράταση και αυτού του ίδιου του μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα