Κανονικά τα θρησκευτικά σύμβολα στις δικαστικές αίθουσες

Ως απαράδεκτη απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση τριών πολιτών, μεταξύ αυτών και μιας δικηγόρου (κατά δήλωση της ιδίας), με την οποία ζητούσαν να αφαιρεθούν όλες οι θρησκευτικές εικόνες και τα σύμβολα από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών. Ζητούσαν επίσης να ακυρωθεί η από 12 Ιανουαρίου 2010 απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, που προβλέπει ύπαρξη εικόνων στις δικαστικές αίθουσες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε

την επίμαχη αίτηση, χαρακτηρίζοντας την ως απαράδεκτη και κρίνοντας ότι δεν μπορεί να προσβληθεί η απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι τρεις προσφεύγοντες δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους.

Στο ΣτΕ υπήρξε και παρέμβαση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ υπέρ της απόφασης της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. Η παρέμβαση έγινε δεκτή, καθώς κρίθηκε ότι έχει ηθικά έννομο συμφέρον να ασκήσει παρέμβαση. Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά οι εικόνες τοποθετήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες την πρώτη μεταπαελευθερωτική περίοδο (1828-1833).

Keywords
Τυχαία Θέματα