Κανόνες... savoir vivre έρχονται στη Βουλή!

Στα πρότυπα των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων σκοπεύει να βαδίσει η Βουλή θεσπίζοντας κώδικα ορθής κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς με ποινές που θα φτάνουν μέχρι και την αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας. Η κατάσταση με τις προκλητικές συμπεριφορές τύπου Λιάπη μέχρι και την έξαλλη ενδυμασία έφτασε στο απροχώρητο με αποτέλεσμα σήμερα το απόγευμα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας Χρήστου Μαρκογιαννάκη

να αρχίσει η σχετική συζήτηση.

Η εισηγήτρια Μαρία Ρεπούση στάθηκε στο ζήτημα της ηθικής και το κατά πόσο μπορεί ο βουλευτής να χρησιμοποιήσει τη δημόσια θέση για προσωπικό όφελος προτείνοντας και τις ανάλογες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα έφερε ως παράδειγμα το βρετανικό κοινοβούλιο όπου οι ποινές είναι κλιμακωτές και περιλαμβάνουν δημόσια απολογία στον πρόεδρο της Βουλής ή στον Τύπο , αφαίρεση επιδομάτων και προνομίων, καταβολή αποζημίωσης από την πλευρά του βουλευτή και αλλά και προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας.

Στη συνεδρίαση πήρε μέρος και ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής και γραμματέας Διαφάνειας του Υπ.Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας ο οποίος πρότεινε και κώδικα δεοντολογίας για τους Υπουργούς. «Πρέπει να συντάξουμε κώδικα δεοντολογίας για να προασπίσουμε το κύρος της Βουλής. Λίγες χώρες είναι εκείνες που δεν έχουν. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τι θα λέει η κοινωνία για τη Βουλή» είπε ο κ. Σούρλας ο οποίος λίγο αργότερα, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες έδειξε απογοητευμένος από την εικόνα που παρουσιάζει η Βουλή.

Ι.Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα