Νέα πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση και σήμερα από πλευράς της Άγκυρας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο διεξαγωγής της προγραμματισμένης «επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως Α’ Τριμήνου», όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι στο συγκεκριμένο «σενάριο» που «έπαιζε» η Άγκυρα σήμερα, συμμετείχαν τρία (!)

αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, που σύμφωνα με ελληνική στρατιωτική πηγή «ήταν σχετικώς ήρεμα», και ένα ηλεκτρονικού πολέμου επίσης τύπου CN-235 που πέρασε «σουβλάκι» το Αιγαίο από Νότο, όπου εισήλθε στο ύψος της Ρόδου, μέχρι τον Βορρά, όταν και εξήλθε από το FIR Αθηνών, στο ύψος της Λήμνου, πραγματοποιώντας συνολικώς 12 παραβάσεις από τις 30 που σημειώθηκαν σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα. Σήμερα δύο σχηματισμοί αεροσκαφών, αποτελούμενοι από οκτώ μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα, καθώς και άλλα 10 μεμονωμένα, συνολικώς 18 αεροσκάφη και ελικόπτερα, πραγματοποίησαν 15 παραβάσεις και 30(!) παραβιάσεις στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο! Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτά τα 10 «μεμονωμένα» αεροσκάφη, τα τέσσερα ήταν τα CN-235 που προαναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα έξι ήταν οργανικά ελικόπτερα φρεγατών του Τουρκικού Στόλου που απονηώνονταν και προσνηώνονταν στα σκάφη τους στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκπαιδεύσεως και τυπικώς κάθε φορά πραγματοποιούσαν από μία παραβίαση.

«Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνει χαρακτηριστικώς το ΓΕΕΘΑ, από τα αεροσκάφη αναχαιτίσεως της ελληνικής αεραμύνης, ενώ παρ’ όλη αυτή την έντονη πτητική δραστηριότητα από πλευράς τουρκικών αεροσκαφών, δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή με τα ελληνικά αεροσκάφη, καθώς μόλις αυτά πλησίαζαν τα τουρκικά μαχητικά, αυτά απομακρύνονταν στο Τουρκικό FIR!

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα