Ήρωας πολέμου και λάτρης των αρχαίων ελληνικών ο ''κόμης Δράκουλας''

Ένα από τα διαχρονικά αναγνωρίσιμα πρόσωπα του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος, ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός στοίχειωσε με την εικόνα του κακού το σινεμά στον τελευταίο αυτό μισό και πλέον αιώνα!

Παρά το γεγονός όμως ότι τον έχουμε απολαύσει σε ρόλους πολυθρύλητων κακών της μεγάλης οθόνης, από τον Ρασπούτιν και τον Φου Μαντσού ως τον Φρανκενστάιν και τον τζεϊμσμποντικό Σκαραμάνγκα, η καριέρα του Κρίστοφερ Λι έχει συνδεθεί αναπόφευκτα στο συλλογικό ασυνείδητο με τον κόμη Δράκουλα.

Στον ίδιο βέβαια δεν αρέσει

καθόλου αυτό, γι’ αυτό και διαμαρτύρεται συχνά-πυκνά: «Από τις 250 ταινίες της καριέρας μου, οι 15 ήταν με ήρωα τον Δράκουλα. Το 1958 ήταν η πρώτη και το 1972 η τελευταία. Δεν μιλώ πια γι' αυτόν τον χαρακτήρα. Πράγματι τυποποιήθηκα για λίγο, αλλά αυτό άλλαξε στη συνέχεια. Δούλεψα με τον Μπίλι Γουάιλντερ, τον Τζον Λάντις, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Τιμ Μπάρτον, έκανα ταινίες του φανταστικού, κωμωδίες, ανόητες κωμωδίες. Ο Δράκουλας είναι πια αρχαιολογία»…

Και βέβαια έχει δίκιο, καθώς ο πολύπειρος Λι έχει παίξει πρακτικά τα πάντα και έχει εκτοξεύσει τους ήρωες που ενσάρκωσε με το υποκριτικό του πάθος, λειτουργώντας ως χαμαιλέοντας του σινεμά.

Εξάλλου, οι μικρότεροι ηλικιακά τον ταυτίζουν με τα πρίκουελ του «Star Wars» (επεισόδια ΙΙ και ΙΙΙ) αλλά και την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», στις πρόσφατες και ήδη κλασικές εμφανίσεις του στη σκοτεινή αίθουσα δηλαδή, κι αυτό γιατί ο πάντα τζέντλεμαν Κρίστοφερ Λι έχει τη μαγική ικανότητα να κάνει απόλυτα δικό του κάθε ρόλο που ερμηνεύει…

Ο σερ Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι γεννιέται στις 27 Μαΐου 1922 στο Λονδίνο, μέσα σε μια από τις παλιές και αριστοκρατικές οικογένειες της χώρας. Ο πατέρας του ήταν παρασημοφορημένος συνταγματάρχης του Βασιλικού Στρατού, ενώ η μητέρα του, κόμισσα Καραντίνι, ήταν γόνος παλιάς ιπποτικής οικογένειας της Ευρώπης.

Οι Καραντίνι έλκουν την καταγωγή τους από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και συνδέονται με τον Καρλομάγνο, απολαμβάνοντας πρωτόγνωρες τιμές στους τόσους αιώνες της δυναστείας τους. Ο Κρίστοφερ μορφώνεται λοιπόν σε ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας και κατόπιν ακολουθούν σπουδές στην κλασική φιλολογία, τα λατινικά και τα ελληνικά σε φημισμένα αγγλικά κολέγια, όπως το Ίτον και το Γουέλινγκτον.

Για την αγάπη του για τα αρχαία ελληνικά, παρατηρεί ο Λι: «Μάθαινα αρχαία ελληνικά από 12 ετών και ποτέ δεν τα ξέχασα. Δεν μπορώ να καταλάβω τα νέα ελληνικά, αν όμως μου δώσετε μια εφημερίδα, θα μπορέσω να διαβάσω το 50%».

Ολοκληρώνοντας την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση, ο Λι θα βρεθεί να απασχολείται στη θέση του κλητήρα σε μια μεγάλη λονδρέζικη εταιρία, παραδίδοντας καθημερινά μηνύματα και οργώνοντας την πόλη…

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου, ο Κρίστοφερ Λι χάνει τον στρατιωτικό πατέρα του και κατατάσσεται εθελοντικά στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και κατόπιν στις Ειδικές Δυνάμεις, οργώνοντας κυριολεκτικά τα αιματοβαμμένα χαρακώματα της Ευρώπης και της Αφρικής.

Οι έπαινοι από τους ανωτέρους για τα ανδραγαθήματά του πέφτουν βροχή και ο ίδιος ανεβαίνει γρήγορα τις τάξεις της ιεραρχίας. Ο Λι δεν είχε βέβαια σχέδια να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, έπρεπε όμως να βοηθήσει τη χώρα του στην εμπόλεμη περιπέτειά της!

Στα 5 χρόνια που θα παραμείνει στις τάξεις της Αεροπορίας, θα διακριθεί στη μάχη, παίρνοντας μέρος σε πολλές ξακουστές συρράξεις του φονικού πολέμου, θα παρασημοφορηθεί πολλάκις και θα απολυθεί τελικά (1946) με τον βαθμό του σμηναγού!

Μεταπολεμικές ασχολίες και ντεμπούτο στο σινεμά

Έναν μόλις χρόνο μετά την αποστρατεία του, ο Κρίστοφερ Λι θα εισβάλει στην κινηματογραφική βιομηχανία (1947) και τη show-biz. Παίρνει μέρος σε θεατρικά έργα, σε οπερετικές παραστάσεις και ηχογραφεί ακόμα και για το ραδιόφωνο. Η καλή του φωνή σύντομα θα γίνει γνωστή και ο ίδιος απολαμβάνει μια πρώτη φήμη ως κλασικός τραγουδιστής!

Αφού περάσει από δραματική σχολή του Λονδίνου, είναι πια ώρα να υλοποιήσει το πρόσφατο όνειρό του: να γίνει ηθοποιός.

Παρά το γεγονός ότι κάνει το ντεμπούτο του ήδη από το 1947, στην περίφημη ταινία του Τέρενς Γιανγκ «Corridor of Mirrors», ο Λι θα περάσει τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής του παίζοντας δευτερεύοντες ρόλους σε γνωστά φιλμ, με τις δουλειές του να αγγίζουν τις 30 ταινίες!

Keywords
Τυχαία Θέματα