Ηλιακό φωτοστέφανο πάνω από την Πάτρα!

Ένα σπάνιο φαινόμενο σημειώθηκε σήμερα στην Αθήνα, αυτό του "ηλιακού φωτοστέφανου". Οι μετεωρολόγοι το ονομάζουν "φωτοστέφανο 22 μοιρών", επειδή εμφανίζεται περιμετρικά του ήλιου.

Μερικές φορές ο Ήλιος μοιάζει σαν να φαίνεται μέσα από ένα μεγάλο φακό. Στην παραπάνω περίπτωση, όμως, στην πραγματικότητα υπάρχουν εκατομμύρια φακοί: κρύσταλλοι πάγου. Καθώς το νερό παγώνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μικροί, επίπεδοι, έξι πλευρών κρύσταλλοι πάγου μπορεί να σχηματιστούν.

Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα στρογγυλό ουράνιο

τόξο. Το σπάνιο φαινόμενο σχηματίζεται από κρυστάλλους πάγου στην ατμόσφαιρα.
Οι εξαγωνικοί κρύσταλλοι βρίσκονται παράλληλα στο έδαφος και σχηματίζουν νέφη. Αν ο ήλιος βρεθεί στην κατάλληλη θέση, δηλαδή 58 μοίρες ή περισσότερο πάνω από τον ορίζοντα, οι ακτίνες του περνούν μέσα από τους κρυσταλλικούς σχηματισμούς. Τότε, το φαινόμενο γίνεται ορατό από έναν παρατηρητή στο έδαφος, κάτι που συμβαίνει σπάνια

Δεδομένου ότι αυτοί οι κρύσταλλοι περιίπτανται του εδάφους, πολύ χρόνο η επίπεδη επιφάνεια είναι παράλληλη με το έδαφος. Ένας παρατηρητής μπορεί να περάσει μέσα από το ίδιο επίπεδο όπως πολλοί κρύσταλλοι πάγου που πέφτουν την ανατολή ή την δύση του ηλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εναρμόνισης, κάθε κρύσταλλος μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας μικροσκοπικός φακός, διαθλώντας το ηλιακό φως στην θέα μας και δημιουργώντας φαινόμενα όπως το παρήλιον (Parhelia).

Η εικόνα του εξωφύλλου λήφθηκε από του ουρανό της Πάτρας! O Ήλιος είναι ορατός ενώ δύο φωτεινές λάμψεις είναι εμφανείς τόσο από τα αριστερά όσο και τα δεξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα