Η τάξη του 1978 της Ευελπίδων γιόρτασε τα 40 χρόνια από την είσοδο στη Σχολή

«Είμαστε η πρώτη τάξη της Σχολής Ευελπίδων που μπήκαμε στη Σχολή αμέσως μετά την πτώση της χούντας, βγάλαμε δύο Αρχηγούς, έναν ΓΕΣ και έναν ΓΕΕΘΑ και επομένως κανένας δεν δικαιούται να συνδέει τις σημερινές Ένοπλες Δυνάμεις με την χούντα», τόνισε ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος μιλώντας προς τους συμμαθητές του της τάξεως 1978 της Στρατιωτικής

Σχολής Ευελπίδων, κατά το χθεσινό εορτασμό των 40 ετών από την ημερομηνία εισόδου τους στη Σχολή, τον Σεπτέμβριο του 1974, δύο μόλις μήνες μετά την πτώση της χούντας.

Η τελετή, που αποτελεί θεσμό για τις τάξεις των αποφοίτων της Σχολής, πραγματοποιήθηκε χθες όλη τη μέρα με επίκεντρό της τη ΣΣΕ, στην κεντρική πύλη της οποίας είχαν συγκεντρωθεί στις 07:30 οι περίπου 170 συμμαθητές απ’όλη την Έλλάδα που έδωσαν το παρόν, από όλη την Ελλάδα, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους. Για τους απορούντες για την ώρα συγκεντρώσεως αυτή ήταν τόσο νωρίς, γιατί την ίδια ώρα, τον Σεμπτέμβριο του 1974, είχαν περάσει νεαροί 18 χρονών οι περισσότεροι, την κεντρική πύλη της παλαιάς ΣΣΕ στην Κυψέλη, εκεί που σήμερα είναι τα Δικαστήρια.

Τότε είχαν περάσει την κεντρική πύλη 210 συμμαθητές, από τους οποίους το 1978 αποφοίτησαν και ορκίστηκαν ως ανθυπολοχαγοί 209. Στο δρόμο 16 έφυγαν πιο γρήγορα και από τους υπόλοιπους 193, οι 172 έδωσαν χθες το παρόν στη συγκέντρωσή τους αυτή. Να σημειωθεί επίσης ότι η Τάξη του 1978 της ΣΣΕ, Αρχηγός της οποίας είναι ο Αντιστράτηγος ε.α.Σταύρος Κουτρής, θεωρείται από τις «τυχερές», καθώς ανέδειξε δύο Αρχηγούς, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Κωνσταντίνο Ζιαζιά και τον νυν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και άλλους 30 ανωτάτους, καθώς και έναν εν ενεργεία δημοσιογράφο σήμερα, τον συνάδελφο Χρήστο Καπούτση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρών στη συγκέντρωση αυτή έδωσε και ο τότε πρώτος διοικητής τους το 1974, ο 85χρονος Στρατηγός ε.α.Καραστάθης, πασίγνωστος για την αυστηρότητά του, καθώς και τρεις από τους τότε πολίτες καθηγητές της Σχολής, οι κύριοι Βαλασσόπουλος, Γαϊτάνος και Σπέντζας.
Σημειώνεται τέλος ότι μετά την περιήγηση στους χώρους της σημερινής Σχολής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους «απόντες» συμμαθητές και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Τάξεως ΣΣΕ 1978 Αντιστράτηγος ε.α.Νικολόπουλος κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στη μνήμη τους, ενώ όλοι το μεσημέρι έφαγαν στο εστιατόρειο της Σχολής.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα