Η πιστή αντιγραφή βλάπτει...



του Νίκου Σίμου


Θα πρέπει να θεωρήσει κανείς φυσιολογικό αν η ψυχική διάθεση του πρωθυπουργού είναι μεταξύ προβληματισμού και απόγνωσης. Κι αυτό διότι εκτός από τις ορατές αστοχίες υπουργών και υπηρεσιών έχει αρχίσει η κοινωνία να αντιδρά, μέσω επαγγελματικών φορέων, που ανεξαρτήτως αν η αντίδρασή τους μπορεί να είναι και υποδαυλιζόμενη κομματικά, εν τούτοις έχει τις αιτίες και τις αφορμές της που τις προσφέρει η ίδια η κυβερνητική πολιτική.
Ένα παράδειγμα σε σχέση με τις παραπάνω διαπιστώσεις είναι οι αντίδραση της Ομοσπονδίας των εφοριακών οι οποίοι αποκάλυψαν ότι τόσο

ο περίφημος ΕΝΦΙΑ, όσο και πολλοί άλλοι νόμοι έχουν έλθει γραμμένοι στα αγγλικά!
Πολλοί μπορεί να ισχυρισθούν ότι με όλα όσα συμβαίνουν με την φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, οι Εφοριακοί θέλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους ώστε να μην είναι αυτοί στο στόχαστρο, αντί εκείνων που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις και δίνουν και τις σχετικές εντολές εφαρμογής τους. Κατανοητό και λογικό. Από την άλλη πλευρά όμως είναι τόσο σοβαρή η συγκεκριμένη καταγγελία, την οποία δεν θεώρησε κανένας σκόπιμο να την διαψεύσει, ώστε είναι από τα στοιχεία που μπορεί πράγματι να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.
Το γιατί είναι προφανές. Διότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η κοινωνία, το να δίνεται η εντύπωση ότι όσα εφαρμόζονται επί των κεφαλών του ελληνικού λαού, έρχονται έξωθεν «πακεταρισμένα», είναι ένα γεγονός που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την λαϊκή οργή. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν η εντύπωση αυτή συνοδεύεται από την πεποίθηση ότι πρώτον δεν σημειώνεται καμμία ελληνική αντίδραση σε όσα έρχονται α΄π’ έξω έτοιμα προς εφαρμογήν, ή χωρίς όσα επιβάλλοιυν τα Μνημόνια να είναι τουλάχιστον διαμορφωμένα από τις ελληνικές κυβερνήσεις και προσαρμοσμένα στις ελληνικές δυνατότητες. Με ο,τι αυτό συνεπάγεται για μία κυβέρνηση. Όταν οι Έλληνες πολίτες διαβάζουν ότι ο νεόκοπος Ιταλός πρωθυπουργός απορρίπτει παρεμβάσεις των Βρυξελλών επισημαίνοντας ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι ιταλική υπόθεση και όχι καμμιάς τρόϊκας, ασφαλώς αυτό είναι άλλη μία δυσμενής εντύπωση που αποκομίζει ο λαός.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και για την κυβέρνηση και για όλο το πολιτικό σύστημα. Το ότι κανείς δεν αποτόλμησε να παρευρεθεί στην μεγάλη εορτή της Παναγίας στην Τήνο ή ότι αποδόκιμάτηκνα οι βουλευτές όπου βρέθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες, λέει πολλά. Κυρίως για τυχόν μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις...

Keywords
Τυχαία Θέματα