Η... Νίκη του Σταύρου Θεοδωράκη!

Του Διονύση Θανάσουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ρήση «πίσω από έναν μεγάλο άνδρα υπάρχει πάντα μια ισχυρή γυναίκα» ταιριάζει μερικώς, λένε οι καλά γνωρίζοντες, στην περίπτωση της κυρίας Δομνίκης Θεοδωράκη -Νίκη την αποκαλούν όλοι-, η οποία φροντίζει, ακόμη και τώρα που ο σύζυγός της συζητιέται όσο ποτέ άλλοτε για το «Ποτάμι» του, να παραμένει διακριτικά η «σκιά» του, χωρίς να επιθυμεί καθόλου τη δημοσιότητα.

Πολλοί τη βλέπουν καθημερινά να κινείται αθόρυβα μέσα στο «Αλάτσι», χωρίς να ξέρουν -αρκετοί από αυτούς- ότι η κυρία που δεν διστάζει ακόμη και να σερβίρει,

όταν πέφτει πολλή δουλειά, είναι η σύζυγος του ιδρυτή του «Ποταμιού». Το κατάλαβε κάποια στιγμή δημοσιογράφος που ασχολείται με τη γευσιγνωσία, όταν πήγε στο εστιατόριο για να δοκιμάσει το καινούργιο μενού στη μετά Σκαρμούτσο εποχή. Ομως, όταν την προσέγγισε για να πάρει κάποιες δηλώσεις, εκείνη του ζήτησε πολύ ευγενικά να μην αναφέρει καν το όνομά της στο κείμενο που θα ετοίμαζε.

Η κυρία Δομνίκη Θεοδωράκη έχει φροντίσει -όλα αυτά τα χρόνια που είναι δίπλα στον γνωστό δημοσιογράφο- να είναι η αφοσιωμένη σύζυγος η οποία κινείται πάντα στη «σκιά» του Σταύρου.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ. Δεν επιδίωξε ποτέ, άλλωστε, την οποιαδήποτε προβολή, φροντίζοντας να διαφυλάσσει πολύ καλά τα προσωπικά της δεδομένα, ακόμη και τώρα που ο σύζυγός της είναι αρχηγός κόμματος και όλοι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ίδια.

Αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι για όσους γνωρίζουν πολύ καλά την 52χρονη πρώην εφοριακό και υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, που φωτογραφίζεται σπάνια, δεν έχει σελίδα στο Facebook και παραμένει μια πολύ χαμηλών τόνων κυρία.

Εδώ και πολύ καιρό ασχολείται αποκλειστικά με το «Αλάτσι», πηγαίνοντας το πρωί, γύρω στις 11:00, ώστε να συντονίσει το προσωπικό του εστιατορίου για τις μεσημεριανές κρατήσεις. Θα πιει τον καφέ της, θα τα πει με τα παιδιά που δουλεύουν εκεί και, όταν αρχίζουν να έρχονται οι κρατήσεις, θα βοηθήσει και η ίδια στο σερβίρισμα, αν χρειαστεί, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά.

Πριν από λίγες ημέρες, κάποιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έτυχε να βρεθούν στο εστιατόριο, μπορεί να τα είπαν με τον Θεοδωράκη, που έφτασε λίγο μετά τις έντεκα και μισή το βράδυ, όχι όμως και με τη σύζυγό του. Η Νίκη Θεοδωράκη προτίμησε να πει ένα «γεια» και να καθήσει σε άλλο τραπέζι μαζί με μια φίλη της, μακριά από τον άνδρα με τον οποίο είναι μαζί 25 χρόνια.

Η ΚΟΡΗ. Οταν τον γνώρισε στην Αγία Βαρβάρα, το 1989, είχε χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Δήμητρα, την οποία ο Θεοδωράκης αγάπησε σαν να ήταν δικό του παιδί. Ακόμη και στενοί του φίλοι από τον χώρο δεν ήξεραν ότι δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας της Δήμητρας, με την οποία έχει, λένε οι καλά γνωρίζοντες, μια υπέροχη σχέση εξάρτησης.

Η «σκιά του», Νίκη, είναι έξι μήνες μεγαλύτερη από τον Θεοδωράκη και από τη στιγμή που αποφάσισαν να είναι μαζί τον στήριξε και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές της πορείας του. Ποτέ όμως, ακόμη και όταν οι «Πρωταγωνιστές» εκτόξευσαν την αναγνωρισιμότητα του συζύγου της, δεν σκέφτηκε να αλλάξει τη στάση ζωής που έχει υιοθετήσει. Απλώς, ελάχιστες φορές, σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις στην Επίδαυρο ή σε συναυλίες στο Ηρώδειο, χαμογέλασε αμήχανα στα φωτογραφικά φλας, στην είσοδο ή στην έξοδο, δίπλα στον Σταύρο.

Μαζί απέκτησαν την Αργυρώ, που λατρεύει το θέατρο και κοντράρεται με τον μπαμπά της για διάφορα θέματα, και ζουν αχώριστοι σε ένα σπίτι που νοικιάζουν στο Χαλάνδρι, το οποίο μέχρι πέρυσι εγκατέλειπαν προς τα τέλη του Ιουλίου, όταν ξεκινούσαν οι καλοκαιρινές τους διακοπές, με τον πρώτο προορισμό τους να είναι εκτός Κρήτης. Και οι διακοπές είναι πάντα λιτές, όπως ακριβώς και η Δομνίκη, που δεν τη νοιάζει να πάνε σε glam ξενοδοχεία ή resort. Της αρκεί, όπως και στον Σταύρο, ένα απλό δωμάτιο σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, συνήθως μακριά από τον θόρυβο της εκάστοτε χώρας.

Η απλή καθημερινότητα μιας εργαζόμενης μητέρας

Η Νίκη Θεοδωράκη λατρεύει την πεζοπορία και τους περιπάτους στη φύση και φυσικά από τις 8 μέχρι τις 22 Αυγούστου ακολουθεί τον σύζυγό της στην Κρήτη, όπου νοικιάζουν ένα δωμάτιο στον Δραπανιά. Εχει μια τέλεια σχέση με τις δύο κόρες της, οι οποίες τη βλέπουν περισσότερο σαν κολλητή τους φίλη, στην οποία μπορούν να πουν τα πάντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, όποτε χρειάστηκε, δεν μπήκε μπροστά ο ρόλος της μητέρας.

Στις δύσκολες στιγμές της ζωής της συγκαταλέγεται μια σοβαρή ασθένεια που πέρασε, μέσα από την οποία η κυρία Νίκη Θεοδωράκη βγήκε ακόμη πιο δυνατή, για να στηρίξει την οικογένειά της.

Η καθημερινότητά της ξεκινάει και τελειώνει στο εστιατόριο, αφού σχεδόν κάθε μέρα λείπει μόνο λίγες ώρες, όταν πέφτει η δουλειά το μεσημέρι, και επιστρέφει το βράδυ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το «παρών» σε καμία προεκλογική εκδήλωση του συζύγου της, μένοντας μακριά από δική της επιλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πορεία του εγχειρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα