Η Μάρα Ζαχαρέα μίλησε για το νέο δελτίο του Star, την καριέρα, και τη ζωή της

Συνέντευξη στο TV Nea και στον δημοσιογράφο Λευτέρη Προβιά, παραχώρησε η διευθύντρια του star.gr, και κεντρική παρουσιάστρια του Star, Μάρα Ζαχαρέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Η Μάρα Ζαχαρέα είναι μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες δημοσιογράφους που υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια πιστά

την ενημέρωση. Η παρουσιάστρια του νέου δελτίου ειδήσεων του Star, ο άνθρωπος που καθιέρωσε το σημερινό μοντέλο δελτίων μιλά αποκλειστικά στο Tvnea για το νέο, ειδησεογραφικό ξεκίνημα του Star, την καριέρα αλλά και τη ζωή της.

-Έχετε περάσει από το ραδιόφωνο, τον Τύπο και την τηλεόραση. Ποιο από τα τρία είναι το αγαπημένο σας μέσο;

-“Όλα έχουν την αξία και τη σημασία τους. Προσωπικά θα σας έλεγα την τηλεόραση γιατί σε αυτό το μέσο δούλεψα τα περισσότερα χρόνια της καριέρας μου. Από το σχολείο ακόμα – θυμάμαι – είχα μεγαλύτερη έφεση στα προφορικά παρά στα γραπτά.”

-Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η Έλλη Στάη, ο Νίκος Κακαουνάκης και ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ποια συνεργασία ξεχωρίζετε από την καριέρα σας και γιατί;

-“Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο Νίκο Χατζηνικολάου και στα άλλα πρόσωπα, που αναφέρατε. Με το Νίκο είμαστε φίλοι είκοσι χρόνια και έτυχε να συμπέσουμε και να εργαστούμε πολλές φορές στα ίδια μέσα ενημέρωσης από την δεκαετία του ’90. Στο Mega πρώτα αλλά και αργότερα με δική του εισήγηση βρέθηκα στον Alpha και μετέπειτα για λίγο διάστημα στο Alter.”

MARA ZAXAREA.jpg

-Ποια στιγμή της καριέρας σας νιώσατε περήφανη για κάτι που πετύχατε;

-“Πολλές φορές. Τον Ιούνιο του ’93 στη Διάσκεψη για την Γιουγκοσλαβία στην Βουλιαγμένη επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, έκανα την ερώτηση στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κρίστοφερ, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Έγινε χαμός εκείνη την ημέρα. Αργότερα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Θόδωρος Πάγκαλος του πήρα συνέντευξη και καταφέρθηκε εναντίον του τότε επιτρόπου της Ελλάδας Χρήστου Παπουτσή. Η συνέντευξη προκάλεσε μέχρι και παρέμβαση του τότε Προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να ανακαλέσει. Πολλές αποκλειστικές ειδήσεις γύρω από επικείμενους ανασχηματισμούς, συνόδους κορυφής κ.λ.π. αλλά και η πρωτιά του δελτίου ειδήσεων του Mega το 2005, όταν, με εμένα παρουσιάστρια, ξεκίνησε το λεγόμενο δελτίο ειδήσεων με σχολιαστές, το οποίο και συνεχίζεται ακόμη.”

-Μια δημοσιογράφος όπως εσείς, που έχει εντρυφήσει στο πολιτικό ρεπορτάζ πως πήρε την απόφαση να πάει στο Star, όταν μάλιστα διατηρούσε ένα αμιγώς ψυχαγωγικό προφίλ;

-“Όταν πήγα στο Star τον Φεβρουάριο του 2009 δεν είχα καμία απολύτως σχέση με το κανάλι και τις ειδήσεις. Ανέλαβα ένα εντελώς καινούργιο πρότζεκτ, το οποίο ήταν να στήσω από το μηδέν την ιστοσελίδα του σταθμού. Είχα ξεκαθαρίσει από την αρχή πως η ιστοσελίδα αυτή θα πρέπει να ήταν ειδησεογραφική και όχι ένα site αποκλειστικά lifestyle περιεχομένου, διότι, σε αυτή την περίπτωση, δεν υπήρχε λόγος να το αναλάβω εγώ, υπήρχαν άλλοι συνάδελφοι καταλληλότεροι από εμένα με γνώσεις πάνω στα θέματα και τα πρόσωπα της εγχωρίου showbiz, καθώς δεν κατέχω το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έτσι και έγινε. Είμαι πολύ περήφανη για το star.gr διότι έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μοναδικούς χρήστες το μήνα και το επόμενο διάστημα θα το δείτε να αλλάζει αισθητικά με ένα προφίλ περισσότερο ειδησεογραφικό. Ευτυχώς έχω μία ικανότατη αρχισυντάκτρια, που επιμελείται τις ειδήσεις, που έχουν να κάνουν με το lifestyle, media κλπ.”

-Το Star φέτος αποφάσισε να κάνει στροφή στην ενημέρωση! Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η ριζική ανανέωση του δελτίου ειδήσεων στο τιμόνι του οποίου βρίσκεστε εσείς. Τα νούμερα τηλεθέασης τις πρώτες μέρες ήταν ανέλπιστα καλά. Μετά όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Τι νομίζετε φταίει για αυτό;

-“Έγινε μεγάλος ντόρος το καλοκαίρι για το ότι το Star θα άλλαζε ρότα και θα έκανε στροφή στην ενημέρωση. Ήταν λοιπόν απολύτως φυσιολογικό τις πρώτες μέρες να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου για να δει περί τίνος πρόκειται. Μην ξεχνάτε πως τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε το δελτίο, το ανταγωνιστικό περιβάλλον ήταν τελείως διαφορετικό. Δεν είχαν «ξεδιπλωθεί» στον αέρα τα προγράμματα των άλλων καναλιών. Ούτε το «Μπρούσκο» το δυνατό lead in του ANT1 υπήρχε, ούτε τα καινούργια επεισόδια του «Κάτι Ψήνεται», υπήρχαν. Για μας έχει πολύ μεγάλη αξία πως μετά από μια δεκαετία (δηλαδή πολύ μεγάλο διάστημα) όπου οι λέξεις «Star» και «σοβαρή ενημέρωση» ήταν δύο ασύνδετες έννοιες στο μυαλό του τηλεθεατή, έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τις εντυπώσεις μέσα σε λίγους μήνες. Τα ποσοστά τηλεθέασης στο σύνολο έχουν ανέβει τρεις μονάδες σε σχέση με πέρυσι και ξεπερνάμε τις 500.000 τηλεθεατές κάθε βράδυ στο μέσο όρο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Θα χρειαστούμε συνολικά γύρω στα δυο με δυόμισι χρόνια για να αλλάξει το λεγόμενο perception του Τηλεθεατή.”

-Έχετε τονίσει πως η διοίκηση του Star ενδιαφέρεται για τα νούμερα τηλεθέασης στο νεανικό κοινό 15-44! Την πρώτη θέση σε αυτό το κοινό όμως την έχει με μεγάλη διάφορα ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το “Κάτι Ψήνεται” του Alpha. Που οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

-“Υπάρχει ένα γενικευμένο ενδιαφέρον για τα «νεανικά κοινά», όχι μόνο στο Star. Η αλήθεια είναι πως οι νεώτερες ηλικίες δείχνουν να αποστρέφονται τις πολιτικές ειδήσεις. Το «Κάτι Ψήνεται», είναι πλέον το μοναδικό εναλλακτικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη ζώνη των οκτώ και είναι απολύτως φυσικό να προσεγγίζει την μερίδα των τηλεθεατών, που γυρίζει την πλάτη στην ενημέρωση. Αν όμως αθροίσετε την τηλεθέαση των τριών δελτίων ειδήσεων εκείνης της ώρας θα διαπιστώσετε πως εκείνοι, που τελικά επιλέγουν ενημέρωση, είναι περισσότεροι ακόμη και στις ηλικίες 15-44. “

ΜΑΡΑ-ΖΑΧΑΡΕΑ1.jpg
-Θα συνεχίσετε να βρίσκεστε στο τιμόνι του δελτίου και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν; Υπάρχει κάποια ενημέρωση;

-“Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον σταθμό συνεχίζουμε κανονικά.”

-Θα τσαλακώνατε ποτέ το προφίλ της σοβαρής δημοσιογράφου με τη συμμετοχή σας σε κάποιο από τα show όπου διαγωνίζονται celebrities;

-“Δεν θα το έκανα, όχι γιατί θα με πείραζε να «τσαλακώσω» το προφίλ μου, όπως λέτε, αλλά γιατί είμαι πολύ κλειστός άνθρωπος και δεν θα ένοιωθα καθόλου άνετα με την όλη διαδικασία. Δε νομίζω πως θα ήμουν καλή σε ένα τέτοιο ρόλο.”

-Έχετε αποδείξει πως καριέρα και οικογένεια μπορούν να συνδυαστούν. Πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες για να διατηρήσετε τους δύο αυτούς κόσμους; Βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας;

-”Δεν θα πρωτοτυπήσω αν σας πω πως νοιώθω όπως κάθε άλλη εργαζόμενη μητέρα, που μεγαλώνει ταυτόχρονα δύο παιδιά. Ένας αγώνας δρόμου είναι η καθημερινότητα και πολλές φορές οι δυνάμεις μοιάζουν να σε εγκαταλείπουν αλλά με ένα μοναδικό τρόπο βρίσκεις δύναμη και συνεχίζεις. Ειδικά φέτος, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Από τη μία το καινούργιο δελτίο ειδήσεων, να χτιστεί δηλαδή κάτι από το μηδέν, και από την άλλη πλευρά ο γιος μου, ο οποίος είναι στην τρίτη λυκείου και δίνει Πανελλήνιες. Εκεί κατά τον Μάιο, όπου έρχονται και οι εκλογές δεν με βλέπω πολύ καλά αλλά τουλάχιστον μετά έρχεται το καλοκαίρι. Αυτό προσπαθώ να σκεφτώ για να παίρνω κουράγιο!”

-Παρακολουθείτε τηλεόραση; Ποια προγράμματα σας αρέσουν;

-“Στην τηλεόραση παρακολουθώ κυρίως ταινίες. Χρειάζομαι κάτι να με ξεκουράζει και να με χαλαρώνει από την υπερβολική δόση ενημέρωσης, που παίρνω την υπόλοιπη ημέρα. Τις Παρασκευές, αν δεν είμαι έξω, βλέπουμε οικογενειακώς το Voice τελευταία και γελάμε. Τώρα, που έχουν ξεκινήσει τα battles, προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος θα φύγει πριν αποφασίσουν οι κριτές και το πετυχαίνει πάντα ο άντρας μου, εγώ όχι και τόσο."

-Σας ενοχλεί που δημοσιεύονται φωτογραφίες με την κόρη σας στα sites και τα περιοδικά;

-“Δεν με ενοχλεί καθόλου διότι την τελευταία φορά, που μας είχαν φωτογραφία τόσο τα περιοδικά, όσο και τα sites, αποκάλεσαν την κόρη μου «κούκλα» και ένοιωσα πολύ περήφανη διότι και εγώ ως γνήσια χαζομαμά, της λέω συχνά πόσο όμορφη είναι. Έτσι και αλλιώς το να σε βγάλουν μία φωτογραφία είναι μέσα στο παιχνίδι. Εγώ άλλωστε, δεν κυκλοφορώ εκεί που συχνάζουν φωτογράφοι, μια στο τόσο αν συμβεί.”

-Νοσταλγείτε την παιδική σας ηλικία;

-”Δε νοσταλγώ κάποιο συγκεκριμένο γεγονός από την παιδική μου ηλικία, όσο την αίσθηση του να είσαι νέος, να είσαι στο ξεκίνημα της ζωής και να είναι πολλές επιλογές ανοιχτές μπροστά σου. Στην εφηβεία, κυρίως μοιάζει να είσαι άτρωτος. Αυτό χάνεται με το πέρασμα των χρόνων. Αυτή η αυταπάτη μου λείπει.”

-Πως βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα; Είστε αισιόδοξη για το μέλλον;

-“Είμαι αισιόδοξη διότι έχω παιδιά και οφείλω να είμαι αισιόδοξη. Έχω εμπιστοσύνη στο δαιμόνιο της φυλής. Δεν είναι η πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία της χώρας μας, που περάσαμε δύσκολα. Τι να πουν και οι γενιές των παππούδων μας, που αντιμετώπισαν πολέμους; Οι Έλληνες αντιμετώπισαν αντιξοότητες και τα κατάφεραν, στο παρελθόν. Έτσι θα γίνει και τώρα.”

Keywords
star, καριερα, star, ζωη, θεοδωρος παγκαλος, για μας, nea, κειμενο, tvnea, mega, alpha, alter, εκλογες, ελλαδα, ειδήσεις, αμιγώς, site, lifestyle, showbiz, συγκεκριμένο, media, καλοκαιρι, ant1, οφείλεται, συμμετοχή, πανελληνιες 2013, voice, sites, οφείλω, νουμερα τηλεθεασης, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, νεος παπας, μιλα, τηλεθεαση, γνωμη, μητερα, ονοματα, περιοδικα, προγραμμα, ραδιοφωνο, ταινιες, τηλεοραση, φωτογραφιες, φωτογραφια, alpha, ant1, mega, nea, star.gr, tvnea, αμιγώς, ανθρωπος, ατρωτος, βραδυ, βρισκεις, γεγονος, γινει, διαστημα, δυναμη, δειτε, διοικηση, δικη, εγινε, υπαρχει, ελλη, ελλη σταη, ενημερωση, ερχεται, ερχονται, ζωης, ζωνη, ιδια, εικοσι, ηλικια, υπηρχαν, κειμενο, λειπει, μηνες, μηδεν, μυαλο, νικο, ξεκινημα, παντα, οικογενεια, οκτω, ομορφη, οφείλεται, οφείλω, παγκαλος, παιδια, περιβαλλον, προγραμματα, ροτα, ρολο, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σχολειο, τρια, τριτη, φυσικο, φταιει, φορα, χατζηνικολαου, αγωνας, επεισοδια, ερχεται το καλοκαιρι, φιλοι, γελαμε, για μας, γνωσεις, λεξεις, lifestyle, media, μοιαζει, μπροστα, παιχνιδι, site, sites, showbiz, θεματα, ξεκινησε, voice
Τυχαία Θέματα