Η Μάχη της Κρήτη ή το «Νεκροταφείο των αλεξιπτωτιστών»

Πέμπτη 27 Μαρτίου 1941. Στο στρατηγείο του Χίτλερ κυριαρχεί η άποψη ότι η Κρήτη , «ένα μικρό νησί στο χάρτη» κατά την προσφιλή έκφραση του Gerd von Rundstedt, πρέπει να κατακτηθεί.

Ο Rundstedt ήταν ο γηραιότερος εν υπηρεσία Στρατάρχης του Χίτλερ διοικητής της Ομάδας Στρατιών Νότου κατά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα ανώτατος διοικητής στη Δυτική Ευρώπη.

Η άποψη αυτή δεν ήταν τυχαία. Η Γερμανία ετοίμαζε προ πολλού την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» -αυτό τον κωδικό είχε πάρει η εκστρατεία στη

Ρωσία , και η κατάκτηση της Κρήτης θα προστάτευε το νότιο μέτωπο των Γερμανών.

Την ίδια άποψη είχε και ο Στρατάρχης Erwin Rommel, , επικεφαλής του Γερμανικού «Άφρικα Κορπ» που θεωρούσε την Κρήτη σπουδαίο κέντρο ανεφοδιασμού των δυνάμεων του στην Αφρική.

Έτσι, στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα, αποφασίζεται η επίθεση στη Κρήτη με την ονομασία «Επιχείρηση Ερμής».

Επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων τέθηκε ο πτέραρχος Student στον οποίο και διατέθηκαν 1200 αεροπλάνα και 30.000 άνδρες . Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του πτεράρχου ως επικεφαλής. Η Γερμανία για πρώτη φορά, θα επιχειρούσε εξ ολοκλήρου από αέρος μια επίθεση.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 με επίλεκτους αλεξιπτωτιστές στο Μάλεμε αρχικά και στη συνέχεια στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Η αντίσταση των Κρητικού λαού μαζί με τους ελάχιστους συμμάχους –κυρίως Νεοζηλανδούς, ήταν τόσο ευρεία, σθεναρή και απρόσμενη και με ό,τι όπλο υπήρχε , ακόμα και από την εποχή της Κρητικής Επανάστασης, που ο W. Churchill θα πει αργότερα την ιστορική φράση «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Η μάχη της Κρήτης διήρκησε δώδεκα μέρες και χαρακτηρίστηκε ως μια από σημαντικότερες μάχες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου .

Η Κρήτη αντιστάθηκε περισσότερο απ όσο αντιστάθηκε ολόκληρη η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες που παραδόθηκαν σχεδόν αμαχητί.

Οι απώλειες για Γερμανούς, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, ήταν 3.986 νεκροί , 2.594 τραυματίες και 370 αεροπλάνα. Το υπερόπλο των Γερμανών, οι αλεξιπτωτιστές δεν ξαναχρησιμοποιήθηκα ποτέ ξανά αποκλειστικά σε επίθεση.

Την 1η Ιουνίου του 1941 έπεσε η αυλαία της μάχης ΄με το τελευταίο σώμα ενόπλων να παραδίδεται στα Σφακιά. Προηγουμένως ό Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, είχαν φυγαδευτεί στην Αίγυπτο.

Για την Κρήτη, η 1η Ιουνίου ήταν η αρχή της Κατοχής. Η αντίσταση όμως στη Κρήτη δε σταμάτησε ποτέ…

Keywords
Τυχαία Θέματα