Η Κωνσταντοπούλου κηρύσσει τον ανένδοτο στους βουλευτές-φαντάσματα

Του Γιώργου Λυκουρέντζου-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους καλομαθημένους βουλευτές και να βάλει τέλος στην κακή πρακτική των προηγούμενων ετών, η οποία τους ήθελε να λαμβάνουν πλήρη αποζημίωση 7.000 ευρώ με παρουσία στη Βουλή μόλις τρεις ημέρες την εβδομάδα, είναι η νέα πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου,

με όπλο την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονισμού αλλά και τη θέσπιση απουσιολογίου για τους «κοπανατζήδες».
Η κ. Κωνσταντοπούλου έδωσε δείγμα προθέσεων ήδη από την Τρίτη, όταν στην ψηφοφορία επί του αιτήματος για την άρση ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη πήγαν στη Βουλή για να ψηφίσουν 224 από τους 300 βουλευτές. «Θα ήθελα να ενημερώσω ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής, που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις, και να εφαρμόζεται όταν υπάρχει αδικαιολόγητη απουσία», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, παραπέμποντας στο Αρθρο 76 του εν λόγω κανονισμού, το οποίο προβλέπει περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης για αδικαιολόγητες απουσίες. Σύμφωνα με όσα ορίζονται, «H απουσία βουλευτή σε περισσότερες από πέντε τον μήνα συνεδριάσεις της Ολομέλειας, του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής και των Επιτροπών της Βουλής, χωρίς άδεια, θεωρείται αδικαιολόγητη και συνεπάγεται την υποχρεωτική κράτηση του 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσης για κάθε απουσία του».

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά που δεν τιμούν το Κοινοβούλιο. Χαρακτηριστικότερο όλων ότι ένας βουλευτής μπορούσε να υπογράφει στο βιβλίο-παρουσιολόγιο που έβγαινε στην Ολομέλεια για καμιά δεκαριά συναδέλφους του, ώστε η απουσία τους να μη θεωρείται αδικαιολόγητη. Η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία βίωσε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ως βουλευτής, έχει πειστεί ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και ήδη σχεδιάζει μέτρα για την πάταξη του νοσηρού φαινομένου.
«Οι άδειες αίθουσες των επιτροπών και της Ολομέλειας δεν είναι θέαμα και δεν θα συνεχιστεί», φέρεται να λέει η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία επισημαίνει τον κανονισμό της Βουλής, στον οποίο γίνεται ρητή αναφορά πως η παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκειά τους.
Σε πρώτο στάδιο, μαζί με το βιβλίο-παρουσιολόγιο, το οποίο προβλέπεται από τον κανονισμό, θα αξιοποιηθεί και η ηλεκτρονική κάρτα που έχει διανεμηθεί στους βουλευτές, μοναδική για τον καθένα. Η σκέψη που υπάρχει είναι πως, αντί της υπογραφής στο παρουσιολόγιο, ο βουλευτής θα πρέπει να χτυπά την κάρτα -μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για να ανοίξει η πόρτα της Ολομελείας και για την εγγραφή στον κατάλογο ομιλητών-, ώστε να δηλώνει την παρουσία του. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί η τήρηση του απουσιολογίου, ενώ θα εφαρμοστεί και η περικοπή αποζημίωσης, με την κάθε αδικαιολόγητη απουσία να κοστίζει στον κοπανατζή βουλευτή περίπου 200 ευρώ.

ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ

Από εκεί και πέρα, στόχος της κ. Κωνσταντοπούλου είναι να βάλει τάξη στο Κοινοβούλιο και να το μετατρέψει ξανά σε έναν ζωντανό οργανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί νύχτα-μέρα, και τις πέντε εργάσιμες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι στη σκέψη και μόνο αυτού του σεναρίου κάποιοι καλομαθημένοι βουλευτές, κυρίως της επαρχίας, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να φθάνουν στην Αθήνα Τρίτη πρωί και να επιστρέφουν στις πατρίδες τους Πέμπτη απόγευμα, έχουν ήδη «εξαγριωθεί», η κ. Κωνσταντοπούλου είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω. Μία από τις σκέψεις της, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι βουλευτές, είναι ο προγραμματισμός συνεδριάσεων των επιτροπών τόσο τις Δευτέρες όσο και τις Παρασκευές, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα γινόταν μόνο σε σπάνιες και έκτακτες περιπτώσεις.
Επιπλέον, στους στόχους της νέας προέδρου προκειμένου να εξομαλυνθεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου περιλαμβάνεται και ο διαχωρισμός των συνεδριάσεων, ώστε να μη συμπίπτουν οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών με αυτές της Ολομέλειας. Η σκέψη της κ. Κωνσταντοπούλου, αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμα, είναι οι συνεδριάσεις των επιτροπών να διεξάγονται το πρωί, ενώ αυτές της Ολομελείας να είναι αποκλειστικά βραδινές, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα ενισχύσει και το ενδιαφέρον του κόσμου για το κοινοβουλευτικό έργο, καθώς ειδικά τις Τετάρτες και τις Πέμπτες, ημέρες κατά τις οποίες οι συνεδριάσεις στην Ολομέλεια διεξάγονταν πρωινές και εργάσιμες ώρες, ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Βουλής.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

Παράλληλα, η πρόεδρος του Σώματος επιθυμεί και την πλήρη αναμόρφωση της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να γίνει ορθολογική, με στόχο να διευκολυνθεί η προσέλευση των υπουργών, οι οποίοι πρέπει να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών. Ο σχεδιασμός προβλέπει οργάνωση και θεματοποίηση των ερωτήσεων ανά υπουργείο, ώστε ο κάθε υπουργός να καλείται μία φορά την εβδομάδα και όχι καθημερινά, κάτι που συνέβαλε στη συσσώρευση αναπάντητων ερωτήσεων.
Μαζί με τα των βουλευτών, η κ. Κωνσταντοπούλου έχει βάλει στο μικροσκόπιο και τα των υπαλλήλων της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό πως είκοσι ημέρες μετά την ορκωμοσία της εξακολουθεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα υπηρεσιακά θέματα της Βουλής, επιθυμώντας να έχει προσωπική άποψη για κάθε τι που συμβαίνει στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα