Ευριπίδης Στυλιανίδης: "'Έκτακτο συνέδριο τωρα!"

Συνέντευξη στον Γιώργο Σιαδήμα - Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ

«Η ΝΔ έχει πλέον τη μικρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα από το 1974. Χάσαμε τις εκλογές» παραδέχεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μιλώντας στην «ΕΠΕΝΔΥΣΗ» ο πρώην υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η ΝΔ πρέπει να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της. Ο βουλευτής Ροδόπης επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι μία παράταξη του κέντρου και της μετριοπάθειας. «Δεν πρόκειται να την αφήσουμε να εγκλωβιστεί ούτε σε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ούτε, βέβαια, σε ακροδεξιά

ρητορική» αναφέρει, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τους Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη, αφού -όπως αναφέρει- κάποια νεοφώτιστα στελέχη δεν γνωρίζουν τους αξιακούς κώδικες της παράταξης.

Κύριε Στυλιανίδη, τελικά, η ΝΔ έχασε ή όχι στις εκλογές; Ο κύριος Σαμαράς κάνει λόγο για απώλεια περίπου 100.000 ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Η ΝΔ έχασε τις εκλογές με 8,5 μονάδες διαφορά, σχηματίζοντας τη μικρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα της μεταπολιτευτικά. Αυτό για να το διορθώσουμε πρέπει πρώτα απ’ όλα να το παραδεχτούμε, συγχαίροντας μεγαλόψυχα τον νικητή. Μετά να το εξηγήσουμε, κάνοντας την αυτοκριτική μας, και στη συνέχεια να το διαχειριστούμε έξυπνα.

Ξέρετε, ενίοτε η καλή διαχείριση μιας ήττας μπορεί να συμβάλει σε μια εντυπωσιακή ανασυγκρότηση και σε μια δυναμική επανεκκίνηση. Αλλωστε, η σοφία και η πείρα δεν είναι τίποτα άλλο από άθροισμα λαθών που τα συνειδητοποιήσαμε και τα διορθώσαμε, βελτιώνοντας έτσι τον εαυτό μας.

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η Κ.Ο. της ΝΔ. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Δεν το γνωρίζω. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η Κ.Ο. πρέπει να αποτελέσει την εκκίνηση για την επαναλειτουργία της εσωκομματικής δημοκρατίας. Αν θέλουμε η ιστορική μας παράταξη να παραμείνει μεγάλη και πρωταγωνιστική, οφείλουμε να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο από τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις που θα κορυφωθεί σε ένα έκτακτο συνέδριο. Η καλοπροαίρετη κριτική και η έντιμη αυτοκριτική, η επισήμανση και η διόρθωση λαθών, η ανάληψη ευθυνών σ’ όλα τα επίπεδα, η αποκατάσταση ενός ξεκάθαρου ιδεολογικοπολιτικού προσανατολισμού για το μέλλον είναι οι βάσεις για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση.

Εχετε αναφέρει ότι κάποιοι μέσα στη ΝΔ δεν γνωρίζουν τους αξιακούς κώδικες της παράταξης. Σε ποιους αναφέρεστε;

Η ΝΔ υπήρξε πάντα μια μεγάλη παράταξη του μέτρου και της μετριοπάθειας, μακριά από άκρα και ακρότητες, ανοιχτή προς όλες τις κατευθύνσεις. Διαχρονικά έκανε διευρύνσεις τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά, κατοχυρώνοντας την κυριαρχία της στον μεσαίο χώρο. Οσοι προσήλθαν ήταν ευπρόσδεκτοι, όμως σεβάστηκαν τον αξιακό κώδικα που διακήρυξε στη Χαλκιδική ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, χωρίς να επιδιώξουν να τον αλλοιώσουν ή να τον καταλύσουν. Αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι απαράβατος όρος που ισχύει για κάθε νεοφώτιστο στέλεχος. Ολοι εμείς που ανδρωθήκαμε μέσα σε αυτή την παράταξη, την πιστέψαμε και την υπηρετούμε από παιδιά, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, δεν πρόκειται να την αφήσουμε να εγκλωβιστεί ούτε σε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ούτε, βέβαια, σε ακροδεξιά ρητορική. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον λαϊκό και φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό και κοινωνικά δίκαιο, εθνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της παράταξής μας.

Για πολλούς, εντός και εκτός ΝΔ, θεωρείστε ένας εξ αυτών που θα διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος, όποτε και αν τεθεί θέμα.

Δεν προσχωρώ στη φθηνή λογική της δελφινολογίας. Έμαθα στη ζωή μου να υπηρετώ αξίες. Άλλωστε, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι φιλοδοξίες είναι μεν θεμιτές, όταν διέρχονται μέσα από προσφορά, ικανότητα και αποτελεσματικότητα, σημασία, όμως, δεν έχει τι θέλει ο καθένας μας για τον εαυτό του, αλλά τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, έκανε στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του και την τελική συμφωνία; Υπέγραψε νέο Μνημόνιο;

Για να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουμε τη συνολική εικόνα της συμφωνίας στους επόμενους μήνες. Πάντως, σίγουρα έχουμε θεαματικές μετατοπίσεις σε σχέση με την προεκλογική ρητορική. Οχι μόνο στην επικοινωνιακή ορολογία, αλλά κυρίως στην ουσία. Μπορεί η τρόικα να μετονομάστηκε «θεσμοί», το πρόγραμμα μέτρων «γέφυρα» και το Μνημόνιο «συμφωνία», επί της ουσίας, όμως, το «κούρεμα» χρέους μεταβάλλεται σε ελάφρυνση, η χρηματοδότηση καθυστερεί έως τον Ιούνιο και συνεχίζει να εξαρτάται από την αξιολόγηση και ανοίγει η συζήτηση για ένα νέο πακέτο 20 δισ. ευρώ, που κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα μας βγάλει στις αγορές.

Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις μέσα στη ΝΔ και στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα είναι τέτοιες που ανοίγουν τον δρόμο για ρόλο και πάλι στον Κώστα Καραμανλή; Ποιος ρόλος μπορεί να είναι αυτός;

Ο Κώστας Καραμανλής είναι παρών στις εξελίξεις και η σιωπή του κάνει περισσότερο θόρυβο από ποτέ. Σε ουδέτερο χρόνο τον χαρακτήρισα «χρυσή εθνική εφεδρεία». Μακάρι, τα πράγματα να πάνε καλά για την πατρίδα, ειλικρινά το εύχομαι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η παρουσία του αποτελεί πλέον εγγύηση όχι μόνο για την παράταξή μας αλλά και για τη χώρα.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε αδιέξοδο, βλέπετε κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και με τη συμμετοχή της ΝΔ;

Σε όλες τις προηγμένες χώρες, οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας είναι η αυτονόητη αντανακλαστική αντίδραση έναντι των μεγάλων κρίσεων. Σας θυμίζω ότι είχα μιλήσει πολύ έγκαιρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 2013 και το 2014 σε σχετική μου συνέντευξη, όταν ακόμα η ΝΔ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς, δυστυχώς, να εισακουσθώ. Πάντως, πιστεύω ότι αυτό που και σήμερα πρέπει να προσδιορίζει τις αποφάσεις μας, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να είναι το προσωπικό ή μικροκομματικό μας συμφέρον, αλλά το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι μόνο ενωμένοι οι Ελληνες πέτυχαν απίστευτες νίκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα