Η εισήγηση στον Νίκο Παππά για τη δομή της νέας ΕΡΤ

Τουλάχιστον δύο εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η νέα ΕΡΤ, το άνοιγμα της οποίας προαναγγέλθηκε από το βήμα της Βουλής, βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Επικρατείας και στενότερου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε έναν μήνα, ενώ ο

υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε πως η ΕΡΤ ανοίγει ξανά «χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς μαύρο. Η πληγή που άνοιξε στο σώμα της Δημοκρατίας μας θα κλείσει». Ο ίδιος ξεκαθάρισε, δε, πως «δεν μιλάμε για επιστροφή στο παρελθόν των αστρονομικών μισθών». Το ένθετο «SECRET» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ έχει στη διάθεσή του το ένα από αυτά τα κείμενα-εισηγήσεις, που ενδεχομένως είναι και το επικρατέστερο, καθώς προέρχεται από έγκριτους δημοσιογράφους, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, με πολυετή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και πολύ καλή εικόνα του συνολικού μιντιακού τοπίου, αλλά και ειδικότερα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Τα βασικά σημεία της συγκεκριμένης εισήγησης είναι τα εξής:

■ Η ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΡΤ θα περάσει στη Βουλή, γεγονός που θα ενισχύσει την εικόνα ενός ανεξάρτητου δημόσιου οργανισμού, που δεν θα είναι κυβερνητικό-κομματικό παραμάγαζο.
■ Η Βουλή θα εκλέγει το Δ.Σ. της ΕΡΤ, το οποίο θα έχει πενταετή θητεία, ενώ κάθε χρόνο θα γίνεται δημόσιος απολογισμός της δράσης του.
■ Στο Δ.Σ. θα εκπροσωπούνται θεσμικοί φορείς και προσωπικότητες. Ανάμεσά τους θα υπάρχει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, για να ελέγχονται τα οικονομικά της ΕΡΤ. Δεν πρέπει η πλειοψηφία να βρίσκεται στο Δημόσιο, για να μη δίνεται η εικόνα του απόλυτου κρατικού ελέγχου.
■ Θα γίνει διαχωρισμός της θέσης του προέδρου από αυτή του διευθύνοντος συμβούλου. Ο δεύτερος δεν πρέπει να είναι κομματικό πρόσωπο, αλλά δημοσιογράφος εγνωσμένου κύρους και όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής.
■ Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και να αξιολογούνται ετησίως. Οσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό θα έχουν πενταετείς συμβάσεις, ενώ όσοι ασχολούνται με εκπομπές, ετήσιες. Επίσης, θα περιοριστεί ο θεσμός των ειδικών θέσεων ή και θα καταργηθεί. Ολες οι θέσεις θα καλυφθούν μετά από δημόσιο διαγωνισμό, στον οποίο θα έχει βαρύτητα (όχι όμως αποκλειστική) η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ.
■ Η αξιολόγηση θα είναι ουσιαστική και με σαφείς κανόνες. Οι συμβάσεις όσων δεν ανταποκρίνονται δεν θα ανανεώνονται.
■ Η νέα ΕΡΤ θα έχει δύο τηλεοπτικά κανάλια, ένα ενημερωτικό και ένα ψυχαγωγικό. Το δεύτερο μπορεί να έχει διοικητική έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και εκπομπές που θα παράγονται στην Αθήνα. Εδρα της ενημέρωσης θα είναι η πρωτεύουσα.
■ Η Ελληνική Ραδιοφωνία θα έχει έναν ενημερωτικό, έναν αθλητικό και δύο μουσικούς σταθμούς. Δεν υπάρχει λόγος περιφερειακών ραδιοφώνων. Οι υφιστάμενοι περιφερειακοί σταθμοί θα περάσουν στην ευθύνη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
■ Ολες οι δραστηριότητες της ΕΡΤ θα συγκεντρωθούν στην Αγία Παρασκευή.
■ Θα συνταχθεί οργανόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα περιορίζεται ο αριθμός των Διευθύνσεων και των προϊσταμένων, καθώς στο παρελθόν αυτός ήταν ένας τρόπος να «βολεύονται» πολλοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο άγνωστος έρωτας Παπαμιχαήλ-Δανδουλάκη

Μεταμεσονύχτια σύσκεψη Ζ.Κωνσταντοπούλου - δημοσιογράφων στη Βουλή

Κωστόπουλος: Αν δω την Μπαλατσινού με άλλον θα ζοριστώ! (VIDEO)

Καταδικάστηκε ο ΣΚΑΪ για τη συκοφαντία στον Χατζηνικολάου

Αποκλειστικό: Τι περιμένει Ουγγαρέζος για να πει το ναι στον Ελληνικό τελικό;

Ποιο αγαπημένο της πρόσωπο έχασε η Λίτσα Πατέρα (VIDEO)

Eurovision 2015: Αυτοί θα διαγωνιστούν για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα

Σκαναβής – Ρίζος επανεκδίδουν τον "Αδέσμευτο Τύπο";

Keywords
Τυχαία Θέματα