Η "εφτάψυχη" κυρία Βλαζάκη στο υπουργείο Πολιτισμού

Του Ευτύχη Παλληκάρη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της κ. Μαρίας Βλαζάκη έρχονται να προκαλέσουν αναταράξεις στην κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά τον διορισμό της στη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού. Στη βροχή των καταγγελιών, οι οποίες έχουν τεθεί και εγγράφως υπόψη του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, προστίθενται νέες, που αφορούν σε επικίνδυνες αποστολές εκθεμάτων στο εξωτερικό, με ευθύνη της νέας

γ.γ. Μάλιστα, τα εν λόγω εκθέματα υπέστησαν φθορές για τις οποίες ζητούνται απαντήσεις.

Παράλληλα, η κ. Βλαζάκη αποδεικνύεται και πολιτικά... εφτάψυχη, καθώς είχε αποτελέσει προσωπική επιλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά για τη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κι όμως, σε μια περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση αντικαθιστά με συνοπτικές διαδικασίες στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκείνη επιστρέφει στο υπουργείο αλώβητη!
Συμπτωματικά, οι νέες αποκαλύψεις αφορούν σε εκθέσεις αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η κ. Βλαζάκη ως γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων (αλλά και όταν βρέθηκε εκτός υπηρεσίας) μόχθησε για την πραγματοποίηση μιας έκθεσης-μαμούθ, με πάνω από 540 εκθέματα.

ΣΤΗΝ ΟΤΤΑΒΑ. Πρόκειται για , κάτι που αποφεύγεται τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και γιατί τα περισσότερα κομμάτια είναι εύθραυστα. Και πράγματι, κατά την αποσυσκευασία, βρέθηκαν σπασμένες πέντε χάλκινες ασυνήθιστα μεγάλη αποστολή αρχαιοτήτωναρχαιότητες από τη μυκηναϊκή εποχή, που ανήκουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Για το θέμα αυτό διατάχθηκε ΕΔΕ, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν έχει ξεκινήσει. Επίσης, τα εκθέματα που υπέστησαν τις ζημιές επανασυγκολλήθηκαν μεν, αλλά δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα. Αντίθετα, «ταξιδεύουν» στην Οττάβα, όπου θα μεταφερθεί η έκθεση, μετά από επιμονή της γενικής γραμματέως. Ερωτήματα εγείρονται τόσο για την επάρκεια της μεταφορικής εταιρείας που ανάλαβε τη συσκευασία κατ’ επιλογή της κ. Βλαζάκη όσο και για την ολιγωρία στην ασφάλιση των αντικειμένων, καθώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται να εισπράξουμε ούτε ευρώ για τις φθορές. Στελέχη του υπουργείου θέτουν το ερώτημα αν η κ. Βλαζάκη είχε ζητήσει έκθεση από αρχαιολόγους και συντηρητές για το αν έπρεπε τα συγκεκριμένα αντικείμενα να υποστούν τέτοια δοκιμασία. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις τόσο για τη θητεία της όσο και για την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Αποκαλύψεις που δείχνουν μια έφεση της κ. Βλαζάκη να τοποθετεί δικούς της ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά, όπως τη διαχείριση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιλογές της αποκτούσαν και… οικογενειακή χροιά. Ενδεικτική ήταν η ανάθεση στον σύζυγό της, αγιογράφο κ. Βλαζάκη, των αγιογραφιών που είχε υπό την εποπτεία της η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, όταν εκείνη ήταν γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων.

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ. Αλλά και η διαχείριση κοινοτικών πόρων στα Χανιά γινόταν από άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος της κ. Βλαζάκη, εργολάβο και ιδιοκτήτη καταστημάτων εστίασης. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε αναλάβει την εποπτεία της συντήρησης του φρουρίου Φιρκά στα Χανιά, μετά την απομάκρυνση αρχαιολόγου που είχε ασκήσει κριτική για κακοτεχνίες στη συντήρηση και για εύνοια σε συγκεκριμένους προμηθευτές. Αναπάντητες, επίσης, μένουν μέχρι τώρα οι καταγγελίες αρχαιολόγων και εργαζομένων προς το υπουργείο για την κακοδιαχείριση σε πρόγραμμα ψηφιακής ανάδειξης των εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, συνολικού κόστους 340.000 ευρώ. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται πρόταση για ανακοστολόγηση, που θα δείξει ότι το κόστος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν δεν θα ξεπερνά το ένα έκτο όσων δαπανήθηκαν. Υπάρχουν, επίσης, πολλές αναφορές για μη τήρηση βασικών υποχρεώσεων από την ανάδοχο εταιρεία, καθώς και για σοβαρές καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του προγράμματος.

Οι «αντιμνημονιακές» περγαμηνές της


Ολα τα παραπάνω στοιχεία για την κ. Μαρία Βλαζάκη, παραδόξως, «παραγράφηκαν» και δεν λήφθηκαν υπόψη πριν από τον διορισμό της στο υπουργείο. Διορισμό που συνοδεύτηκε από διθυραμβικά δημοσιεύματα στην «Αυγή» και σε άλλα έντυπα. Βασικό επιχείρημα, οι… αγωνιστικές «αντιμνημονιακές» επιδόσεις της, αφού επί των ημερών του κ. Τασούλα στο υπουργείο Πολιτισμού είχε απομακρυνθεί. Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας επιμένει πως η άρνησή της να αποδεχτεί το πρόγραμμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων του υπουργείου υπήρξε η αιτία της απομάκρυνσής της. Ωστόσο, η ίδια είχε εκδώσει πέρσι το καλοκαίρι εγκύκλιο με την οποία καθόριζε τις κατηγορίες των υπαλλήλων για αξιολόγηση.

Αυτό ήταν, μάλιστα, η αιτία της αντιπαράθεσής της με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που την είχε κατηγορήσει για υποχωρητική στάση απέναντι στις τότε επιλογές για την αξιολόγηση του προσωπικού. Μια σύγκρουση που είχε συνοδευτεί από την απειλή για διαγραφή της από τα μητρώα του συλλόγου. Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποια τύχη θα έχουν συγκεκριμένες καταγγελίες αρχαιολόγων τόσο από το υπουργείο όσο και από την Εφορεία Χανίων, οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση του ΣΔΟΕ και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα