Η χώρα σε πλήρες αδιέξοδο

Του Βασίλη Ταμπουρατζή
Δηλώσεις Βαρουφάκη για ΦΠΑ και χρέος μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση – Σιωπητήριο Σακελλαρίδη σε Υπουργούς - Διχασμένη η αντιπολίτευση σε ενδεχόμενη συμφωνία – Το ΔΝΤ συνεδριάζει αποκλειστικά για την Ελλάδα – Επιστροφή στην ύφεση - Σε ασφυξία η πραγματική οικονομία – Κουρασμένη η κοινωνία.


Εν

αναμονή της πολυσυζητημένης συμφωνίας η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο τέλμα. Τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για μία ακόμα φορά εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης για συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με το κυβερνητικό ρεπορτάζ θα πάρει –πάλι- τη διαπραγμάτευση πάνω του. Την ίδια στιγμή τα δεδομένα στο Brussels Group δεν φαίνεται ουσιαστικά να έχουν αλλάξει πολύ. Παρατηρείται μία μικρή βελτίωση στους τομείς του ΦΠΑ και των ιδιωτικοποιήσεων, παραμένουν μεγάλες διαφορές σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Χωρίς συμφωνία στα δύο τελευταία, συμφωνία δεν υπάρχει.


Την ίδια στιγμή στην Αθήνα επικρατεί μία απίστευτη Βαβέλ. Στο χθεσινό συνέδριο του Economist ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε το δικό του ρεσιτάλ. Προτάσεις για το ελληνικό χρέος, για το ΦΠΑ που δεν θα αλλάξει το καλοκαίρι, αλλά θα αλλάξει αργότερα, όχι για τους νησιώτες, αλλά για τους τουρίστες που θα έχουν φύγει. Συνεχείς διαρροές από το Υπουργείο για νέους φόρους. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης το απόλυτο χάος. Κάθε Υπουργός και άλλη θέση: ναι σε δημοψήφισμα, ναι σε εκλογές, όχι σε συμφωνία, ναι σε συμφωνία, κόκκινες γραμμές, έντιμος συμβιβασμός, ρήξη και ανατροπή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να συγκρατήσει τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά μάταια.

Σε κρίση στρατηγικής η ΝΔ – Σε αμηχανία η υπόλοιπη αντιπολίτευση


Στη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να αυξήσουν τα επίπεδα αξιοπιστίας τους και να βρουν ακροατήριο. Η κρίση ταυτότητας που χαρακτηρίζει διαχρονικά την ελληνική κεντροδεξιά αποτυπώνεται και στο θέμα της συμφωνίας. Ακόμα το κόμμα δεν έχει πάρει επίσημα θέση, αλλά οι δύο επιλογές καταγράφονται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας: ο Πρόεδρος και οι υποστηρικτές του χτίζουν σταδιακά το όχι, η φιλελεύθερη πτέρυγα που θέτει και ζήτημα ηγεσίας προσανατολίζεται στο ναι. Στο Ποτάμι προσπαθούν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά κόμματος και όχι παρέας, στο ΠΑΣΟΚ πάνε σε συνέδριο αναπολώντας το ένδοξο παρελθόν. Το ΚΚΕ συνεχίζει τη δική του μοναχική και συνεπή πορεία.
Με όλα τα παραπάνω η οικονομία γύρισε ήδη σε ύφεση. Το ΔΝΤ συνεδριάζει με μοναδικό αντικείμενο την χώρα μας, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα. Η κυβέρνηση αδυνατεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της πραγματικότητας. Η κοινωνία κουρασμένη και ανήμπορη εξαντλεί τα αποθέματα υπομονής της. Μετά την επώδυνη συμφωνία, που δεν είναι σίγουρη, ακολουθούν τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση: η εφαρμογή της και ένα νέο Μνημόνιο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς ο Γολγοθάς για τη χώρα συνεχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα