Η ακτινογραφία των επιτελείων Άρη και Νικήτα!

Των Θανάση Φουσκίδη, Σταύρου Παπαντωνίου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τις πρώτες τους κινήσεις με στόχο να επιτύχουν μικρές νίκες σε επίπεδο εντυπώσεων σχεδιάζουν τα επιτελεία των Αρη Σπηλιωτόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη. Οι δύο μονομάχοι έχουν ολοκληρώσει το παζλ των συνεργατών τους και πλέον έχουν μπει για τα καλά στην προεκλογική μάχη, διαμορφώνοντας το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα περιστραφεί ο δημόσιος λόγος και η γενικότερη δραστηριότητά τους. Σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον των δύο επιτελείων στρέφεται στην

προσέλκυση των «γαλάζιων» δημοτικών συμβούλων που το 2010 είχαν εκλεγεί με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι εξ αυτών αποτελούν μήλον της Εριδος για τους υποψηφίους, γεγονός που καταδεικνύει πως οι τελευταίοι ακόμη ιχνηλατούν το τοπίο πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους (στις οποίες είναι βέβαιο πως θα παίξει ρόλο το γενικότερο κλίμα που θα διαμορφωθεί με τις δημοσκοπήσεις). Εξαιρούνται ο προερχόμενος από τον πυρήνα της Ντόρας Μπακογιάννη Χρήστος Τεντόμας και ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Σπυράκος, που ανήκε στο στενό επιτελείο του πρώην δημάρχου. Στάση αναμονής κρατά ο επίσης «Μπακογιαννικός» Νίκος Αβραμίδης, ενώ και οι δύο υποψήφιοι έχουν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της κόρης του Μιλτιάδη Εβερτ, Αλεξίας.

Ακόμα ένα ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι κοινές πολιτικές αναφορές των δύο υποψηφίων θα παίξουν ρόλο στην προεκλογική αρένα. Και οι δύο πέρασαν από την κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ στην εσωκομματική μάχη στήριξαν ξεκάθαρα την Ντόρα Μπακογιάννη, γεγονός που, όπως λένε οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αποκλεισμό τους από την κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε μετά τις εθνικές εκλογές του 2012. Mάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Σπηλιωτόπουλος όσο και ο κ. Κακλαμάνης φρόντισαν να επικοινωνήσουν με τον πρώην πρωθυπουργό και τη βουλευτή Επικρατείας, από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τους. Ως γνωστόν, οι δύο τελευταίοι τηρούν ίσες αποστάσεις από τους δύο διεκδικητές της δημαρχίας, ενώ αίνιγμα παραμένει η στάση των «Καραμανλικών» βουλευτών, που κάθε άλλο παρά αποφεύγουν τη συναναστροφή με τον κ. Κακλαμάνη.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Με συνταγή του 2006

Ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να έχει ιδιαίτερες απώλειες και κρατά τη συνταγή που τον είχε στείλει στην πλατεία Κοτζιά το 2006. Από τους δημοτικούς συμβούλους που ήταν εξ αρχής μαζί του εξακολουθούν να είναι στο πλευρό του ο Νίκος Βαφειάδης, η Βάσια Τριφύλλη, ο Φώτης Ιγνατίου, ο Σάκης Κολλάτος, ο Λευτέρης Σκιαδάς και ο Γιώργος Δημόπουλος, που αποτελούν μια δοκιμασμένη συνταγή για την πρωτεύουσα. Επίσης, με αυτόν συμπορεύεται ο Σωτήρης Καρατζάς, επί χρόνια διευθυντής του, κατέχοντας ωστόσο πιο διακριτικό ρόλο. Υπεύθυνοι του προεκλογικού αγώνα είναι δύο ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ, που ξέρουν από πρώτο χέρι την ανθρωπογεωγραφία της Α’ Αθηνών. Ο λόγος για τον Αγγελο Μοσχονά και τον Θόδωρο Μπεχράκη, ιδρυτικά μέλη της ΟΝΝΕΔ από το 1986 και «ένοικοι» του δημαρχείου της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια. Το εν λόγω δίδυμο πλαισιώνεται από σειρά έμπειρων στελεχών. Υπεύθυνος των Διαμερισμάτων, που αποτελούν εν πολλοίς και το «κλειδί» για την τελική έκβαση του προεκλογικού αγώνα, είναι ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης, που είναι για σχεδόν 20 χρόνια στο πλευρό του Ν. Κακλαμάνη. Ο πρώην δήμαρχος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με μια σειρά μεσαίων στελεχών που είναι εκλεγμένα στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., όπως η Ινές Λυκούδη, που είναι και διαμερισματική σύμβουλος. Το επιτελείο του πλαισιώνουν και δύο δημοσιογράφοι που έχουν αναλάβει την επικοινωνία του συνδυασμού, ο Αναστάσης Μαρτζάβας και ο Κώστας Πιτσιδόπουλος. Ιδιαίτερη σημειολογία αποδίδουν κάποιοι και στην παρουσία του Νίκου Μούτζα, αδερφού της συζύγου του στενότερου συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βαρύ «οπλοστάσιο»

Επιτελείο εμπειρίας και ανανέωσης επιχειρεί να φτιάξει ο υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της Ν.Δ., Αρης Σπηλιωτόπουλος. Επικεφαλής της εκστρατείας του τέθηκε ο πολύπειρος Μενέλαος Δασκαλάκης, πρώην διευθυντής του κόμματος της Συγγρού. Στο πλευρό του και ο αδερφός του επιτελάρχη του Μαξίμου, Δημήτρη Κανελλόπουλου, Γιώργος. Ψηλά στην ιεραρχία είναι και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργος Καραγιάννης, που αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ κόμματος και πρώην υπουργού, αφού συνομιλεί τακτικά με τον Κώστα Μπούρα. Ακόμα, ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου έχει αναλάβει την επικοινωνία του συνδυασμού, αφού είναι επικεφαλής του γραφείου Τύπου, ενώ ο Χρήστος Τεντόμας, που είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον Νικήτα Κακλαμάνη, είναι ο συνδετικός κρίκος με τις τοπικές επιτροπές. Ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αρη Σπηλιωτόπουλου, Θανάσης Κοτταράς, αναλαμβάνει τα οικονομικά, ενώ ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι υπεύθυνος για τα social media. Στα προεκλογικά γραφεία στην πλατεία Καρύτση είναι και η Ιωάννα Ηλιάδη, που παρακολουθεί τις διαδικτυακές ειδήσεις. Επίσης, ο έμπειρος επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης αναλαμβάνει τη χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής, συνεπικουρούμενος από τον Ακη Γεωργακέλο, ενώ θα έχει και την υψηλή εποπτεία των κειμένων για τις επίσημες εμφανίσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου. Υπεύθυνη του γραφείου του είναι η Ηρώ Γκανά και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπουτσάνης, σύμβουλος για ζητήματα πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας. Τέλος, την επικοινωνιακή ομάδα πλαισιώνουν ο πολυσυζητημένος διαφημιστής Μάκης Σεργιάτος και την επιμέλεια για το στήσιμο των προεκλογικών ομιλιών του πρώην υπουργού θα έχει ο Θεσσαλονικιός image maker Περικλής Πειλίδης, που ήταν επί σειράν ετών συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και ο εμπνευστής του νέου σήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα