Γεννηματά: Αιχμή του δόρατος στις σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ η αμυντική βιομηχανία

Διαδοχικές συναντήσεις μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης και της Ελληνικής ομογενείας είχε στην Ουάσινγκτων η Αναπληρωτής Υπουργός Αμύνης Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της επισκέψεώς της στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Αρχικώς, η κυρία Γεννηματά συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τους βοηθούς Υπουργούς Αμύνης των ΗΠΑ John M. McHugh (Υπουργός Στρατού), Derek Cholet (υπεύθυνου

για θέματα διεθνούς ασφάλειας) και Alan Estevez (υπεύθυνου για την αμυντική βιομηχανία), συνοδευόμενη από τον Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον Xρίστο Παναγόπουλο.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν σε θερμό κλίμα, διαπιστώθηκαν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδίως τον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, όπου εξετάστηκαν κυρίως οι πιθανότητες συμπαραγωγής αμυντικού υλικού μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών εταιριών, κάτι άλλωστε που διεφάνη και με τις πρόσφατες συμφωνίες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με τρεις αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς στους τομείς τους. Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα εκπαιδεύσεως και ανταλλαγής προσωπικού, καθώς και θέματα υγειονομικής πολιτικής, καθώς και ερεύνης και τεχνολογίας.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μακρόχρονη παραδοσιακή φιλία, μπορούν το επόμενο διάστημα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους στο χώρο της άμυνας, με αιχμή του δόρατος την αμυντική βιομηχανία», τόνισε η ΑΝΥΕΘΑ, η οποία στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς της στις ΗΠΑ, κατέθεσε στεφάνι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Arlington.

Επίσης η Φ.Γεννηματά, η οποία συνοδεύεται στην Ουάσινγκτων και από τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, είχε συναντήσεις και με τους εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον Άντι Μανάτος, Νικ Καράμπελας και Τζον Σιτιλίδης.

«Η Ελλάδα με σταθερά βήματα βγαίνει από τη κρίση. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια και η ομογένεια έχει ρόλο σε αυτή» σημείωσε η κ.Γεννηματά προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε στήριξη από την Ομογένεια σε δυο επίπεδα. Στο επίπεδο των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυτό που πάνω από όλα χρειάζεται είναι να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι μια χώρα που αγωνίζεται, είναι μια χώρα εργατική, με λαμπρούς επιστήμονες και επιχειρηματίες»

Τέλος, κατά την παραμονή της στην Ουάσινγκτων η κυρία Γεννηματά συναντήθηκε ακόμη με τον Έλληνα Πρέσβη Xρίστο Παναγόπουλο, τον Στρατιωτικό Ακόλουθο και ακόλουθο Αμύνης Συνταγματάρχη (ΠΖ-ΚΔ) Ευάγγελο Παπαδόπουλο, ενώ επισκέφτηκε και τα γραφεία της Ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στην Ουάσινγκτων.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα