Ετοιμάζεται η επιστροφή του Χριστοφοράκου

Του ∆ημήτρη Γιαννακόπουλου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Το πλέον περιζήτητο πρόσωπο για τις αστυνοµικές και ανακριτικές Αρχές στην Ελλάδα, ο «φυγάς» του Μονάχου, το «αφεντικό» της Siemens στη χώρα µας τα χρόνια µε τις πλούσιες προµήθειες σε πολιτικά πρόσωπα, τις σκοτεινές διαδροµές των offshore και τα ένοχα µυστικά, που έµειναν σε εξωθεσµικά αρχεία, κάνει την επανεµφάνισή του στην ελληνική πραγµατικότητα.

Κύκλο επαφών µε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηµατίες ξεκίνησε εκ νέου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για την προσωπική του προστασία, έχοντας µάλιστα συναντηθεί εσχάτως και µε αρχηγό πολιτικού κόµµατος. Η «βεντάλια» των καταγεγραµµένων 68,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως µίζες από τον γερµανικό κολοσσό σε παράγοντες του δηµοσίου βίου την περίοδο 1997-2008 άνοιξε πάλι, µε τη ∆ικαιοσύνη να επισπεύδει τη µέχρι πρότινος «αραχνιασµένη» έρευνα και τον κ. Αντώνη Σαµαρά να δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες για υποβολή αιτήµατος έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το ζήτηµα ετέθη σε µία από τις τελευταίες συζητήσεις του πρωθυπουργού µε τη Γερµανίδα καγκελάριο, η οποία δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, παρά το προνόµιο της διπλής υπηκοότητας, που προφυλάσσει τον Μ. Χριστοφοράκο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγεί το αµιγώς επιχειρησιακό σκέλος της Siemens στην Ελλάδα. Αλλωστε, τον Απρίλιο του 2012 η Βουλή αποφάσισε εξωδικαστικό συµβιβασµό µε τη γερµανική πολυεθνική, κάτι που ήρε κάθε αστική ή διεκδικητική αξίωση, ενώ η Siemens κατέβαλε 80 εκατ. ευρώ σε συµψηφισµό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ για εκπαιδευτικά προγράµµατα και, παράλληλα, δεσµεύτηκε για επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Σεπτέµβριο πείστηκε να χαµηλώσει τους τόνους της κριτικής εναντίον της Siemens και σήµερα η ∆ικαιοσύνη, µετά τις πρόσφατες απολογίες πέντε εκ των κορυφαίων στελεχών της µητρικής εταιρείας, ετοιµάζεται να «κλείσει» την υπόθεση, κρατώντας «ανοιχτό» µόνο το µέρος που αφορά αµιγώς χρηµατισµούς πολιτικών προσώπων από τον κ. Χριστοφοράκο και την παρέα του.

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ

Βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, ο Μ. Χριστοφοράκος ήρθε πολλές φορές σε επαφή µε τρεις πολιτικούς, φερόµενους ως εµπλεκόµενους στην υπόθεση των προµηθειών της Siemens, και αρκετούς επιφανείς επιχειρηµατικούς παράγοντες, µε τους οποίους συνεργαζόταν σε «εργολαβίες» έργων και προµηθειών του ∆ηµοσίου, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη… µοιραία επιστροφή στην Ελλάδα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Μ. Χριστοφοράκος διέφυγε από την Ελλάδα και παραδόθηκε στη Γερµανία, όπου καταδικάστηκε και εξέτισε ποινή. Εκτοτε παρέµεινε εκεί.

Οµοίως, οι πέντε Γερµανοί πρώην µεγαλοστελέχη της εταιρείας (Μάικλ Κουτσενρόιτερ, Φόλκερ Γιουνγκ, Τόµας Γκάνσβιντ, Χαντς Νοϊεµπέργκερ και Γιόζεφ Ρίχτερ), που κατέθεσαν προσφάτως στους ανακριτές Μ. Νικολακέα και Ν. Πιπιλίγκα, επικαλέστηκαν την αρχή της Ευρωπαϊκής Σύµβασης «ne bis in idem» (όποιος αµετάκλητα καταδικάστηκε από ένα συµβαλλόµενο µέλος δεν µπορεί να διωχθεί από άλλο συµβαλλόµενο µέλος της Συνθήκης Σένγκεν), και επέστρεψαν χωρίς περιοριστικούς όρους στη χώρα τους. Τέλος, ο υποδεικνυόµενος από όλους τους συγκατηγορούµενούς του ως διακινητής των µιζών, Ρ. Σίκατσεκ, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, απείλησε τον περασµένο µήνα µε µηνύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, σηµειώνοντας ότι δικάστηκε στο Μόναχο χωρίς να φυγοδικεί στην Αθήνα.

ΜΙΖΕΣ

Η ουσία για τον κ. Σαµαρά είναι να εκδοθεί ο Μ. Χριστοφοράκος, ώστε να «λαλήσουν χείλη» για τους παραλήπτες των «µιζών», να εντοπιστούν αυτοί και να επιστρέψουν τα χρήµατα στα δηµόσια ταµεία. Το δε ύψος των διακινηθέντων ποσών από τα «µαύρα ταµεία» του γερµανικού οµίλου αφορούσε και τις ων ουκ έστιν αριθµός «παρένθετες», «υπεργολαβικές» και offshore εταιρείες που συµµετείχαν διά της ελληνικής Siemens στο πάρτι των δεκάδων δισεκατοµµυρίων ευρώ στα έργα στα οποία ενεπλάκη η γερµανική εταιρεία. Χωρίς υπερβολή, στο Μαξίµου και στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης ακούγεται ότι το εκτιµώµενο ποσό που µπορεί να εισπραχθεί από αργυρώνητους πρώην αξιωµατούχους, οι οποίοι έως τώρα βρίσκονται στο απυρόβλητο, υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ! Αλλωστε, υπό τις παρούσες συνθήκες τα ανακριτικά γραφεία αποτελούν κύρια πηγή εσόδων του ∆ηµοσίου, αφού από τον Αύγουστο του 2012 και εντεύθεν, µέσα από τις χρηµατικές εγγυήσεις για µη προφυλακίσεις ή αποφυλακίσεις κατηγορουµένων για οικονοµικά εγκλήµατα, τα ποσά που έχει συγκεντρώσει το κράτος φθάνουν τα 220 εκατ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ µόνο το διάστηµα Νοεµβρίου-∆εκεµβρίου 2013).

Και οι υποκλοπές στο «πακέτο»

Το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον για την «παράδοση» του Μ. Χριστοφοράκου υπαγορεύεται και από την αναγκαία πληροφόρηση για την έκταση των υποκλοπών που φαίνεται ότι πραγµατοποιούσε την εποχή της κυριαρχίας του, καθώς και για τα «ερείσµατα» που ενδεχοµένως διαθέτει ακόµη στον «τηλεπικοινωνιακό κορµό» της χώρας. Σύµφωνα µε µαρτυρίες και καταθέσεις, στη διάρκεια της προδικασίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι µεταφέρονταν µε κιβώτια οι κάρτες κινητών και τα ηµερολόγια από το γραφείο του, ενώ µεγάλο µέρος αυτής της σκοτεινής πλευράς του Μ. Χριστοφοράκου είχε αποκαλύψει η γραµµατέας του, Αικ. Τσακάλου. Η έρευνα προ πενταετίας είχε «ακουµπήσει» το επίσης πρόσωπο-κλειδί Φ. Γιουνγκ, που διέµενε µόνιµα σε νησί του Αιγαίου µετά τη συνταξιοδότησή του από την προεδρία της Siemens και το όνοµά του φιγουράριζε τη δεκαετία του 1980 σε περίοπτη θέση στη λίστα των υψηλόβαθµων στελεχών της µυστικής υπηρεσίας στην Ανατολική Γερµανία Στάζι. Κάτι που δεν δείχνει ότι µπορεί να επαναληφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα