Εθνική στρατηγική; Αλοίμονο,όχι…

Οι προειδοποιήσεις πέφτουν βροχή στην ελληνική πολιτική ηγεσία από στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ,από έμπειρους διπλωμάτες ,από διεθνολόγους: Οι γύρω από την Ελλάδα γεωπολιτικές εξελίξεις από τα Βαλκάνια έως και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και η συμπεριφορά τα Τουρκίας έναντι της χώρας μας στον άξονα Θράκης-Αιγαίου- Κύπρου οδηγούν στην άμεση ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων εθνικών επιλογών και στην ανάγκη χάραξης στρατηγικού σχεδίου με την ευρύτερη

δυνατή διακομματική στήριξη .Αν αυτά δεν συμβούν ,η Ελλάδα θα βρεθεί ενδεχομένως σε μεγάλους κινδύνους και θα απειληθεί με απώλειες ιστορικής σημασίας. Και πολλά είναι τα σημεία που δείχνουν ότι πιθανότατα το 2014 θα είναι μία χρονιά πλούσια σε μεγάλες διεθνείς εξελίξεις και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ως γνωστόν,η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα επέδειξαν δυστυχώς και το 2013 απροθυμία ενασχόλησης τους με τις σημαντικές υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Τεράστιο αυτό το κενό πολιτικής. Με μοναδική εξαίρεση μια κινητικότητα στον τομέα των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων ,όλα τα θέματα καλύφθηκαν από την πολιτική ηγεσία με μια συμβατική διαχείριση του τομέα των διεθνών σχέσεων της χώρας .Και η ηγεσία της αξιωματική αντιπολίτευσης ,όπως και της ελάσσονος, δεν μπήκε στον κόπο να διατυπώσει ούτε μία ενδιαφέρουσα θέση για ένα έστω σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας . Στο ίδιο διάστημα, η Τουρκία ,παρά τα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα, ενίσχυσε έμπρακτα τις επιθετικές πολιτικές της απέναντι στην Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα ,η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την Αγκυρα ,το Λονδίνο, και τις ΗΠΑ για την αποδοχή μίας λύσης «α λα τούρκα» .Και η Αθήνα υποχρεώθηκε να ακούσει και από το στόμα του μεγαλομανούς«σουλτάνου» Ερντογάν ,ότι δεν υφίσταται Κυπριακή Δημοκρατία (μετά από αυτή τη δήλωση η ελληνική ηγεσία δέχθηκε με χαμόγελα στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου…) .

Αν αυτό το «κλίμα»,αυτή η αδράνεια και η απόλυτη έλλειψη σχεδιασμένης εθνικής στρατηγικής δεν πάρουν τέλος το 2014,εύκολο είναι να προβλέψει κανείς από σήμερα τη συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα