Εργασιακός παράδεισος η Ελβετία

Το 50% των μισθωτών στην Ελβετία κερδίζει 5.100 ευρώ (6.118 ελβετικά φράγκα), καταγράφει έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που τους κατατάσσει σίγουρα σε μερικούς από τους πιο ικανοποιημένους υπαλλήλους στην Ευρώπη.

Η Στατιστική Υπηρεσία, η οποία πραγματοποιεί την εν λόγω έρευνα κάθε δύο χρόνια, αναφέρει πως ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 3,2% συγκριτικά με το 2010, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα είχε συνολική αύξηση 13,4%,

συγκεκριμένα από το 2002 μέχρι το 2012 οι πιο καλοπληρωμένοι υπάλληλοι είδαν τον μισθό τους να ανεβαίνει κατά 22,5%, αντίθετα οι λιγότερο προνομιούχοι την περίοδο εκείνη είχαν αύξηση 9,5%.

Εντούτοις, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τους 268.000 λιγότερο καλοπληρωμένους υπαλλήλους, το 52% αυτών αφορούσε σε παροχή υπηρεσιών, το 38% εργαζόταν σε τουριστικό κλάδο και τέλος το 20% άνηκε στον τομέα των πωλήσεων.

Οσον αφορά τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, η έρευνα κατέγραψε πως αυξήθηκε κατά 0,5% τα τελευταία δύο χρόνια, με το ποσοστό να ανέρχεται συνολικά σε 18,9.

Ωστόσο, οι Ελβετοί μισθωτοί είναι αρκετά προνομιούχοι, αφού αμείβονται περισσότερο συγκριτικά με τους αλλοδαπούς υπαλλήλους, εκτός όσων κατέχουν διευθυντική θέση.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία βασίστηκαν σε δεδομένα 35.000 επιχειρήσεις, με συνολικά 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα