Επιστροφή από τη ζούγκλα του Αμαζονίου

Στη ζούγκλα του Αμαζονίου για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και γενικότερα για την ελληνική οικονομία έφτασαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Κώστας Ήσυχος και η υψηλόβαθμη αντιπροσωπία αποτελούμενη από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) επίτιμο Α/ΓΕΝ Ναύαρχο ε.α. Κοσμά Χρηστίδη και τον Διευθυντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ

Αρχιπλοίαρχο Νικόλαο Καφέτση ΠΝ.

Ασφαλώς σχήμα λόγου, που ωστόσο δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα καθώς ολοκληρώθηκε σήμερα – και ήδη είναι στο δρόμο της επιστροφής – η ελληνική παρουσία στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλ και στο κοσμοπολίτικο Ρίο για να συμμετάσχει μετά από σχετική πρόσκληση στη διεθνή έκθεση αμυντικών βιομηχανιών, “Laad Defence & Security 2015”, που πραγματοποιείται εκεί με ελληνική παρουσία και ενιαίο περίπτερο της εγχωρίου αμυντικής βιομηχανίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο ΑΝΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΝ, συνοδευόμενοι από τον Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία Νικόλαο Τσαμαδό, επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, όπου είχε συνάντηση με τον σύμβουλο της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ για εξωτερικές υποθέσεις, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, όπου συζητήθηκαν διάφορα διμερή και ευρύτερα θέματα πολιτικά, αμυντικά, ενεργειακά, οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και εμπορικά, ενώ εξετάστηκε και ο ρόλος της Βραζιλίας σε αυτό το παγκόσμιο σκηνικό αλλά και τον ρόλο της στο πλαίσιο της ομάδας χωρών BRICS.

Επίσης συζητήθηκε η ιδιαίτερη τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε το 2016 που οι Αγώνες θα γίνουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να στεφτούν με απόλυτη επιτυχία, ενώ δόθηκε και πρόσκληση της προέδρου της Βραζιλίας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί τη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής.


Τελείως συνοπτικά έγιναν τα εξής:

• Επιτάχυνση επισκέψεως των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκροτήσεως, Περιβάλλοντος και Ενεργείας Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για τον επερχόμενο διαγωνισμό υδρογονανθράκων που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και την πιθανή συμμετοχή της κρατικής βραζιλιάνικης εταιρείας “PETROBRAS” σε αυτόν.
• Συναντήσεις του κ.Ήσυχου με ομολόγους του από τη Βραζιλία, της Τουρκίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας και άλλοι, ενώ συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ είχε συνάντηση με τον υπουργό Αμύνης της Βραζιλίας Ζακ Βάγκνερ και με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Βραζιλίας.
• Επίδοση προσκλήσεως προς τα στελέχη της Embraer να επισκεφτούν την ΕΑΒ στην Τανάγρα, ενώ υπήρξε συνάντηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας, όπου συζητήθηκαν δυνατότητες πιθανούς συνεργασίες των δύο πλευρών.
• Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και συμμαχίας σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να παίρνουν από κοινού μέρους σε διεθνείς διαγωνισμούς.
• Τέλος, δόθηκε πρόσκληση στην κρατική βιομηχανία αεροσκαφών της Αργεντινής, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμμαχίας της EMBRAER στη Λατινική Αμερική να επισκεφθούν την ΕΑΒ, που έγινε αποδεκτή και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
• Επί καθαρώς στρατιωτικών θεμάτων συζητήθηκε το θέμα της εκπαιδεύσεως προσωπικού του Βραζιλιάνικου ΠΝ στο ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, κατά την παρουσία μιας βραζιλιάνικης φρεγάτας στη Μεσόγειο σε ειρηνευτική αποστολή.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα