Έως 100 δισ. η αξία των κοιτασμάτων

Η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο εκτιμάται από 30 έως 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ολοσέλιδο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, με τίτλο «Όλα στην Αφροδίτη».

Όπως μεταδίδει η DW, το ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, αναφέρει ότι η αξία των κοιτασμάτων εκτιμάται στα 30 έως 100 δισ.

ευρώ, «αρκετά χρήματα για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος και να έρθει νέα ευημερία στη χώρα».

Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα καθώς το σχέδιο του προέδρου Αναστασιάδη κινδυνεύει να αποτύχει. «Θα μπορούσε να σκοντάψει σε τεχνικά προβλήματα και σε κόστη, κυρίως όμως στην εχθρότητα ανάμεσα στο ελληνοκυπριακό νότο και τον τουρκοκυπριακό βορρά».

Ακόμη κι αν η κυπριακή κυβέρνηση καταφέρει να εξορύξει τα κοιτάσματα μονομερώς, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των Τουρκοκύπριων, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Λευκωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μεταφέρει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 70 χλμ. Αντ' αυτού η κυβέρνηση «σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τεράστια μονάδα υγροποίησης και να μεταφέρει το αέριο με πλοία».

Δεδομένου του τεράστιου όγκου του εγχειρήματος για ένα κράτος 780.000 κατοίκων, το σχέδιο είναι «από οικονομικής πλευράς ανοησία. Θα κοστίσει περί τα 15 δις ευρώ, περίπου το συνολικό χρέος της χώρας ενώ η σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα θα έχανε πέντε χρόνια εάν προτιμήσει την κατασκευή της μονάδας αντί του αγωγού».

Πηγή: http://www.moneypro.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/88044/Default.aspx

Keywords
Τυχαία Θέματα