Ένα βραβείο για τον Γκίκα Χαρδούβελη

Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά

Ειδική βράβευση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Berkeley. Ως γνωστόν, ο κ. Χαρδούβελης είναι απόφοιτος του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού ιδρύματος, όπως και η σύζυγός του, Σούζαν Μπετζιάν. Τη βράβευση έκανε το International House, ένας οργανισμός που αποτελεί ιδέα του Ντέιβιντ Ροκφέλερ και δραστηριοποιείται στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ βοηθώντας

Αμερικανούς και αλλοδαπούς φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης. Οπως αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Χαρδούβελης, «τελειώνοντας το προπτυχιακό μου πρόγραμμα στο Harvard, το International House με βοήθησε, αφού, όταν το Berkeley με δέχτηκε για τις μεταπτυχιακές σπουδές μου, έμεινα στις εστίες του».


Ο θεσμός των βραβεύσεων του International House ξεκίνησε πέρυσι, οπότε το βραβείο «Ζευγάρι της χρονιάς» δόθηκε στους Ερικ και Γουέντι Σμιτ. «Τη Γουέντι την ήξερα από τότε. Σπούδαζε πολιτικές επιστήμες και ήξερε από κομμωτική. Κούρευε και εμένα και τη γυναίκα μου», είπε ο πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ο Ερικ Σμιτ, ο σημερινός CEO της Google, ήταν φίλος μου».
Φέτος, ήταν η σειρά του ζεύγους Χαρδούβελη να είναι το «Ι-House couple of the year». Ασφαλώς, το γεγονός ότι ο κ. Χαρδούβελης υπήρξε σύμβουλος πρωθυπουργών και υπουργός Οικονομικών μιας χώρας εν μέσω δεινής οικονομικής ύφεσης ήταν κρίσιμο για την επιλογή του. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε στα «Π» ότι την ώρα της βράβευσης τον λόγο πήρε η γυναίκα του και είπε ότι στην «Ελλάδα οι πιο δυναμικές μάνατζερ είναι οι γυναίκες. Αντίθετα, οι νέοι άνδρες στον τομέα του μάνατζμεντ δεν είναι δυναμικοί». Τα λόγια αυτά προκάλεσαν τον θαυμασμό του αμερικανικού κοινού, που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η γυναίκα μπορεί να καταλαμβάνει υψηλά αξιώματα στη συντηρητική Ελλάδα.

«ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τις ημέρες μετά τη βράβευση κλήθηκε να παραστεί και να μιλήσει σε δύο σεμινάρια. Το πρώτο ήταν του Institute of European Studies του Πανεπιστημίου Berkeley, στο οποίο εκτός από φοιτητές, παραβρέθηκαν και οικονομολόγοι διεθνούς φήμης. Εκεί το ενδιαφέρον όλων εστιάστηκε στο τι συμβαίνει με την Ελλάδα, το χρέος της και τις μεταρρυθμίσεις. Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η χώρα μας πριν από λίγο καιρό, όταν υπήρχε πολιτική σταθερότητα, ήταν έτοιμη να εμφανίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι ανακόπηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την υποσχεσιολογία. Το ίδιο ενδιαφέρον, με πιο ψαγμένες ερωτήσεις, έδειξαν και όσοι παρέστησαν στο δεύτερο σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε το Economics Department του Πανεπιστημίου Berkeley. Εκεί την εμφάνισή τους έκαναν οι όροι «ΑΕΠ» και «ιδιωτικό-δημόσιο χρέος». Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε στους παρισταμένους ότι η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι η παρούσα κυβέρνηση καλώς ή κακώς θα αναγκαστεί να βάλει πίσω τις λαϊκίστικες υποσχέσεις της και να συγκλίνει προς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. «To e-mail μου θα το έχουν σαν εικόνισμα με αυτά που θα δουν να φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή» σημείωσε. Οι Ελληνοαμερικανοί ήταν εξαιρετικά προβληματισμένοι για την πορεία της Ελλάδας. «Χρεοκοπούμε;», ρωτούσαν, ωστόσο ο κ. Χαρδούβελης ήταν αρνητικός και ανέφερε ότι «απλώς, θα συνέλθουμε σε δυο-τρία χρόνια». Εκεί ήταν η Λίντα Κατέχη, πολιτικός μηχανικός και πρύτανης στο Davis, το τρίτο πιο γνωστό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μετά το UCLA και το Berkeley, και η Ματίνα Κολοκοτρώνη, αντιπρόεδρος της διάσημης ομάδας μπάσκετ στο ΝΒΑ Sacramento Kings.

«Διαπραγματεύσεις με lifestyle»

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Χαρδούβελη, στα σεμινάρια επί αμερικανικού εδάφους, πολλοί ήταν αυτοί που τον ρώτησαν για τον διάδοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη, μιας και ο τελευταίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ. Ο κ. Χαρδούβελης προσπαθούσε να αποφύγει να απαντήσει, ωστόσο σε πηγαδάκια τόνιζε ότι στις διαπραγματεύσεις αυτό που κυριαρχεί είναι το lifestyle και όχι η ουσία, ενώ υπερασπίστηκε το e-mail του σε σχέση με αυτά που ετοιμάζεται να δεχτεί τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο κ. Χαρδούβελης ήταν προσκεκλημένος και μιας κλειστής ομάδας Ελληνοαμερικανών, με προεξέχοντα τον Ευάγγελο Τσακόπουλο, ο οποίος είναι γνωστός χρηματοδότης του Ιδρύματος Κλίντον και συγκαταλέγεται στους 20 πιο πλούσιους ομογενείς επιχειρηματίες. Εκεί ο προβληματισμός όλων για την Ελλάδα ήταν έκδηλος, και μάλιστα φάνηκε ότι κρατάει πίσω όσους μέχρι πρότινος σκέφτονταν να επενδύσουν στη χώρα μας… Ο κ. Χαρδούβελης βγήκε και σε τηλεοπτικούς σταθμούς στο Σακραμέντο για να εξηγήσει στους Αμερικανούς τηλεθεατές ότι χρέος έχουν και οι ΗΠΑ, αλλά, επειδή έχουν μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, καλύπτεται. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει από παλιά φίλους στην περιοχή της Καλιφόρνια, πέρασε κάποιες μέρες σε φιλικά σπίτια μαζί με τη γυναίκα του. Συγκεκριμένα, πήγε στη λίμνη Tahoe και σε φίλους του στο San Jose.

Keywords
Τυχαία Θέματα