Ένα τσίπουρο για τον Αλέξη (ΦΩΤΟ)

Της Ανθής Βούλγαρη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Φωτο: Ηλίας Κουτολογένης

Εξήντα τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αρτας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, στα ανατολικά Τζουμέρκα, βρίσκεται το Αθαμάνιο, το χωριό από όπου κατάγεται ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαδρομή είναι γεμάτη από απότομες στροφές, ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν μεγάλοι βράχοι από τις κατολισθήσεις. Επειτα από αρκετές ώρες οδήγησης, φτάσαμε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας

χαίρεται την παρέα των συγχωριανών του και κάθε Δεκαπενταύγουστο χορεύει μαζί με τους υπόλοιπους Αθαμανιώτες τον παραδοσιακό χορό «καγκελάρι».

Το πατρικό σπίτι του Αλέξη Τσίπρα

Εκεί επάνω στην πλατεία βρίσκεται η ψησταριά «Θέα», που ανήκει στον παιδικό φίλο του Αλέξη Τσίπρα, Σπύρο Φώτη ή Πίπη, ο οποίος πίνει νερό στο όνομα του φίλου του. «Τον Αλέξη τον ξέρω από μικρό παιδί. Είναι απλός, φιλότιμος και πάντα χαμογελαστός. Τα καλοκαίρια ήταν στο χωριό μαζί με τους γονείς του και τη γιαγιά του, την Αλέξα. Πηγαίναμε για μπάνιο στο ποτάμι και παίζαμε μπάλα για ώρες», θυμάται ο φίλος του νέου πρωθυπουργού και περιγράφει: «Τώρα που μεγάλωσε έρχεται με την οικογένεια και τους φίλους του. Πίνει τσίπουρο στο καφενείο, κάνει καλαμπούρια και βουτάει με τα μικρά του στα παγωμένα νερά του ποταμιού. Για εμάς θα είναι πάντα ο Αλέξης».

Η εκκλησία του χωριού

Ο ίδιος μας αποκάλυψε πως την ημέρα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε μαζί του και τον ρώτησε πώς τα πήγε στο χωριό. Δίπλα, η σύζυγός του συμφωνεί και προσθέτει: «Το καλοκαίρι τον έχουμε δει να αλλάζει και πάνες στα παιδιά του. Τόσο απλός και καλός μπαμπάς είναι. Το ίδιο καλή είναι και η Περιστέρα».

Το ηρώο του χωριού

Στο καφενείο, η συζήτηση των ημερών είναι η νίκη του Αλέξη Τσίπρα για την οποία όλοι στο χωριό καμαρώνουν. «Το χωριό μας έβγαλε και πρωθυπουργό. Αρκετοί από εμάς ψηφίσαμε τον Αλέξη, και ας έχουμε άλλες πολιτικές πεποιθήσεις. Τον στηρίξαμε και ελπίζουμε να κάνει έστω και τα μισά από αυτά που έχει πει για τη σωτηρία της Ελλάδας», λέει ο κ. Βασίλης, ο οποίος διατηρεί τοπογραφικό γραφείο στο χωριό.

Ο παπα - Τσίπρας

Στην εκκλησία του Αθαμανίου λειτουργεί ακόμη ο παπα-Τσίπρας, θείος του Αλέξη. Ο ιερέας είναι 97 ετών και, όπως μας είπε, πάντα πίστευε πως ο ανιψιός του θα κυβερνήσει τη χώρα: «Ο Αλέξης είναι άξιος νέος. Σαν Τσίπρας, ο γηραιότερος από τους συγγενείς, χαίρομαι πολύ που κατάφερε να πάρει τα ηνία της χώρας μας και του εύχομαι να αντεπεξέλθει στο έργο του».

Μερικά μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία βρίσκεται το πατρικό του Αλέξη Τσίπρα, όπου μέχρι και σήμερα περνάει τα καλοκαίρια του μαζί με τα ξαδέλφια του και φίλους του. «Εδώ έρχεται ο Αλέξης. Το σπίτι είναι παλιό, αλλά έχει συναισθηματική αξία για αυτόν», μας εξηγεί μια συγχωριανή του, η Ρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον γιο ενός συγχωριανού του

Στο χωριό, οι περισσότεροι έχουν συγγένεια ή κουμπαριά μεταξύ τους. Ετσι, πολλές φορές συναντήσαμε θείους, θείες και ξαδέλφια του Αλέξη Τσίπρα. Σε ένα από τα επτά καφενεία του χωριού είδαμε τους θείους του Αλέξη Τσίπρα, τον κύριο Λ. Τσίπρα, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθαμανίου, και τον κύριο Φώτη. Οι δυο τους πίνουν τσίπουρο στην υγειά του πρωθυπουργού και συζητάνε για τα πολιτικά. Στην ίδια παρέα κάθεται και μια συγχωριανή του Αλέξη, η οποία σκαρφίστηκε ένα ποίημα για τον νέο πρωθυπουργό και το απήγγειλε μπροστά στο τζάκι για να το ακούσει η ομήγυρη. «Μακάρι να βρω τρόπο να του το στείλω. Θέλω να του εκφράσω έτσι τα συγχαρητήριά μου, αλλά και τις ελπίδες που έχω εναποθέσει επάνω του», μας λέει η κυρία Ουρανία, δακρύζοντας από συγκίνηση.

«Να στρώσουν τα πράγματα»

Το χωριό του Αλέξη Τσίπρα γύρω στις 11 το βράδυ ερημώνει, ενώ τα δρομάκια του ζωντανεύουν το πρωί, όταν έρχεται το ψωμί από το Βουλγαρέλι.

Μεγάλο άγχος των κατοίκων είναι η έλλειψη Κέντρου Υγείας. «Το παν είναι να στρώσουν τα πράγματα σε όλη τη χώρα. Μετά ελπίζουμε πως κάτι θα γίνει και στο χωριό μας», λέει ο κύριος Χρύσανθος, ενώ παίζει χαρτιά στο καφενείο για να περάσει η ώρα. Δίπλα από τη σόμπα η γιαγιά Παναγιώτα καθαρίζει άγρια χόρτα και θυμάται. «Ο Αλέξης έρχεται από παιδάκι εδώ. Τώρα, που βγήκε πρωθυπουργός, μας έμαθε και η Ελλάδα. Ελπίζουμε μόνο να μην ξεχαστούμε και τον περιμένουμε να έρθει», λέει και στέλνει την ευχή της στον νέο πρωθυπουργό.

Keywords
Αναζητήσεις
ποια συγγενεια εχει τσιπρας βαρουφακης
Τυχαία Θέματα