Ένα φθαρμένο μοντέλο πολιτικής



Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα ,αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο, συμφωνούν τώρα ,ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξόχως σημαντικές για τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές της Ελλάδας, άρα και για την εθνική οικονομία και την κοινωνία μας γενικότερα .Κι’ αυτό συμβαίνει ,επειδή φαίνεται ότι πάλι τα οικονομικά της χώρας διέρχονται μια πολύ δύσκολη φάση , με αποτέλεσμα να είναι η πολιτική ηγεσία υποχρεωμένη να πάρει αποφάσεις κάτω από την πίεση προβληματικών καταστάσεων και διλημμάτων.

Τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει για την πρόσθετο λόγο ,ότι ,ο βαθιά διχαστικός ,πολωτικός λόγος των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής ,όχι μόνο προκαλεί πλέον δυσαρέσκεια και ανασφάλεια στην κοινωνία ,αλλά προκαλεί ερωτηματικά και στη διεθνή σκηνή και ειδικότερα, βέβαια, στον κύκλο των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών της Ελλάδας. Κάτω από ένα γκρίζο εθνικό ουρανό ,λοιπόν ,πληθαίνουν καθημερινά οι προτροπές πολιτικών προσώπων ,αναλυτών ,και αρθρογράφων εφημερίδων προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για μια επαφή μεταξύ τους, για μια απόπειρα συνεννόησης τους ,που θα επέτρεπε ίσως μια ελάχιστη συμφωνία για τη διαχείριση ορισμένων πτυχών του προβλήματος το οποίο αφορά την επικείμενη κρισιμότατη διαπραγμάτευση της ελληνικής ηγεσίας με τους δανειστές.

Δεν είναι δυνατόν ,αναφέρεται από διάφορες πλευρές-πρόσφατα ,ακόμη και από την «γαλάζια» κα Ντόρα Μπακογιάννη - να μην έχουν συναντηθεί ,έστω για μια ανταλλαγή εκτιμήσεων και απόψεων ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία στιγμή τόσο κρίσιμη όσο η σημερινή για τη χώρα .Η αλήθεια είναι ,ότι ελπίδες δεν φαίνεται κατ’ αρχήν να υπάρχουν δυστυχώς για μια τέτοια εξέλιξη. Η ζημιογόνος «μάχη των αρχηγών» θα συνεχιστεί. Όμως ,το γεγονός ότι στη δημόσια σκηνή άρχισε να τίθεται ένα ζήτημα όπως το παραπάνω ,έχει ιδιαίτερη σημασία και δείχνει ,ότι το σημερινό «μοντέλο» άσκησης πολιτικής από τους θεσμικούς πρωταγωνιστές της αμφισβητείται πλέον .Και μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα