"Ελληνική απάντηση" στους Τούρκους με άσκηση στο Αιγαίο

Ξεκίνησε σήμερα σε όλο το Αιγαίο και θα ολοκληρωθεί στις 6 του μηνός η μεγάλη άσκηση του Στόλου με την επωνυμία «Καταιγίς ’14», στην οποία συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα., σχεδόν 70 μονάδες διαφόρων τύπων, η οποία θα συνδυαστεί και με την άσκηση «Αετός ’14» της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση επίσης θα συμμετάσχουν Ειδικές Δυνάμεις και άλλες μονάδες του Στρατού Ξηράς, καθώς και μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πνεύμα της

πλήρους Διακλαδικότητας που εφαρμόζει ήδη το ΓΕΕΘΑ και έχει εντάξει ήδη από τώρα το ΛΣ σε ορισμένα από τα επιχειρησιακά του σχέδια.

Η απάντηση αυτή και το μέγεθός της μπορεί να θεωρηθεί, χωρίς κάτι τέτοιο να υποστηρίζεται και επισήμως από τους στρατιωτικούς, ως «η ελληνική απάντηση» στις προκλήσεις της Άγκυρας, των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που είχαν κάνει αίσθηση με τη θρασύτητά τους. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει – και τυπικώς έχει απόλυτο δίκιο – ότι οι ασκήσεις αυτές ήταν «προγραμματισμένες από καιρό», που βεβαίως μπορεί να είναι έτσι αλλά κανείς δεν υπολόγιζε το μέγεθος και την ένταση της ελληνικής αντιδράσεως και – κυρίως – η πρωτοτυπία των σεναρίων.

Οι αντικειμενικοί σκοποί της ασκήσεως, σύμφωνα με πηγή του ΓΕΝ, είναι «η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, η διατήρηση ενιαίου πνεύματος, καθώς και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, θα δοθεί η ευκαιρία για «δοκιμή ειδικών σχεδίων και για εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών», όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, χωρίς όμως και να υπεισέρχονται – τουλάχιστον στην παρούσα φάση – σε περισσότερες «λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑ εισέρχεται σήμερα το βράδυ στην άσκηση με τη σχεδίαση και εκτέλεση νυχτερινών ναυτικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τα σκάφη και τα μέσα του Ελληνικού Στόλου.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα