Εκπλήξεις πρώτου μεγέθους στη διαδοχή Παπούλια

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε τρία επίπεδα εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτός από τις επαφές και τις διαβουλεύσεις για τη συμπλήρωση του «μαγικού» αριθμού των 180 βουλευτών, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση της κατάλληλης ημερομηνίας για

τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και του προσώπου που θα αποτελέσει την πρόταση της κυβέρνησης για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», τα ζητήματα αυτά οδεύουν προς επίλυση, εντασσόμενα σε μια ενιαία στρατηγική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται «η εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, μέσω ισχυροποίησης της κυβέρνησης».

Στην κατεύθυνση αυτή, στη σχετική λίστα του πρωθυπουργού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία πρόσωπα. Πρόκειται, για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, που κινούνται στη λογική της υποψηφιότητας-έκπληξη, και μπορεί να συσπειρώσουν σημαντικό τμήμα του κοινοβουλευτικού προσωπικού της χώρας. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, για παράδειγμα, παλαιός φίλος του κ. Σαμαρά, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2012, χαρακτηρίζεται από κομματικούς παράγοντες διάφορων αποχρώσεων ως «χρυσή εφεδρεία», αφού στη σύντομη θητεία του επέδειξε καλά δείγματα γραφής με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει πολλές συμπάθειες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις εντός του πρωθυπουργικού μεγάρου έχουν καταλήξει στην άποψη περί επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η θεσμική αυτή εκκρεμότητα έχει προκαλέσει πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό, αλλά και προς την τρόικα, δεδομένου ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν δεν συγκεντρωθούν οι 180. Πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι εξετάζεται σοβαρά το σενάριο η πρώτη ψηφοφορία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που απαιτεί 200 ψήφους, να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου και η τρίτη το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Η παραπάνω άποψη, πάντως, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και εντός της Βουλής.

Δεν είναι τυχαίο ότι με πρωτοβουλία οχτώ ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ., κατατέθηκε στον κ. Μεϊμαράκη κείμενο με το οποίο ζητείται εθνική συνεννόηση, προκειμένου να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και να εκλεγεί επίσης από την παρούσα Βουλή ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μακριά από επικίνδυνες προσθαφαιρέσεις βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού, αλλά και του Κοινοβουλίου».

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ Η πρέσβειρα της UNESCO που μπορεί να συσπειρώσει Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ισχυρή παραμένει η υποστήριξη της άποψης περί κυβερνητικής πρότασης για μη πολιτικό πρόσωπο αναφορικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη λογική αποκτά πλειοψηφικά χαρακτηριστικά στην κοινή γνώμη. Στην κατεύθυνση αυτή, υπ’ όψιν του κ. Σαμαρά έχει τεθεί μια πρόταση-έκπληξη, που, αν υιοθετηθεί, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Πρόκειται για την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο πρόσωπο της οποίας αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να συσπειρωθούν ευρύτερες πλειοψηφίες κομμάτων και σχηματισμών, δεδομένου ότι θεωρείται μια προσωπικότητα με μεγάλη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση, αλλά και διεθνή αναγνωρισιμότητα και ισχύ, λόγω της δράσης της σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. «Είναι ένα πρόσωπο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά και μην ξεχνάτε ότι δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν γυναίκα Πρόεδρος», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας. «Αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι και μια καλή ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά να δημιουργήσει εκ νέου γέφυρες με μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, αποκαθιστώντας έτσι την τρωθείσα σχέση του με τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη», αναφέρουν πρόσωπα κοντά στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα