Δυνατό "φλερτ" με τον Σταύρο

Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόσωπα από όλο το κοινωνικό φάσμα αναζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης για το ευρωψηφοδέλτιο του νεοσυσταθέντος κόμματός του. Φυσικά, εκτός από τους επιστήμονες, τους καθηγητές, αλλά και τους τεχνοκράτες που έχει προσεγγίσει, έχει ρίξει βάρος και στο στοιχείο της αναγνωρισιμότητας, που, ως γνωστόν, αποτελεί κεντρικό ζητούμενο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Ως εκ τούτου, έχει έλθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν αφήσει ισχυρό στίγμα τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο αθλητικό στερέωμα, επιχειρώντας να κλείσει πολιτικά deals

που θα ενισχύσουν την προσπάθειά του για αύξηση της διεισδυτικότητας του νέου σχηματισμού στο εκλογικό σώμα και δη στα «δυναμικά κοινά», κατά το... τηλεοπτικώς λεγόμενον.



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», μεταξύ άλλων, στο «Ποτάμι» σκέφτονται (και μάλιστα έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας) την περίπτωση της χρυσής Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Φανής Χαλκιά, η οποία εδώ και καιρό έχει εκμυστηρευθεί στο φιλικό της περιβάλλον την πρόθεσή της να γυρίσει σελίδα σε όλα τα επίπεδα και να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά. «Δεν θα έλεγε “όχι” σε μια σοβαρή πρόταση», σημειώνει χαρακτηριστικά πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην άλλοτε κορυφαία αθλήτρια. «Ωστόσο, η σκέψη και ο χαρακτήρας της δεν θα συμβάδιζαν ποτέ με τα παραδοσιακά κόμματα. Γι’ αυτό και βλέπει με πολύ θετικό μάτι τις ενέργειες του Θεοδωράκη, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει τελικά, αφού το οποιοδήποτε σενάριο υποψηφιότητάς της προϋποθέτει την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών», προσθέτει ο ίδιος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Φανή Χαλκιά θα δώσει πολύ σύντομα την απάντησή της, αφού ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά. Πάντως, πριν περάσει και τα τελευταία... εμπόδια αναφορικά με την υποψηφιότητά της για το Ευρωκοινοβούλιο, η πρώην πρωταθλήτρια καλείται να εξετάσει ακόμα μία πρόταση που έχει στα χέρια της σχετικά με την είσοδό της στην πολιτική, αυτή τη φορά με αυτοδιοικητικό χρώμα. Βλέπετε, εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχει βολιδοσκοπηθεί από την πλευρά του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, προκειμένου να συμμετάσχει στον συνδυασμό του, αλλά και να δώσει τα «φώτα» της για την κατάρτιση του προγράμματος του τελευταίου σε ό,τι αφορά τον αθλητικό τομέα. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η Φανή είναι πενήντα-πενήντα (σ.σ.: μεταξύ Νικήτα και Θεοδωράκη) τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο της επ’ αόριστον αναβολής της υλοποίησης των σκέψεων για κάθοδό της στον στίβο της πολιτικής.



ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ. Παράλληλα, είναι κοινό μυστικό πως ο μεγάλος «πόθος» του γνωστού δημοσιογράφου και πλέον πολιτικού αρχηγού για την ευρωλίστα του κόμματός του δεν είναι άλλος από την 26χρονη Ελένη Αντωνιάδου. Ο λόγος βεβαίως για τη γοητευτική και βραβευμένη Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA στον τομέα των βιοεπιστημών, που έχει πραγματοποιήσει μια άκρως πρωτοποριακή έρευνα αναφορικά με τη νανοτεχνολογία και την αναγεννητική ιατρική. Πέρυσι μάλιστα τιμήθηκε σε ειδική τελετή, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των «FDM – Everywoman in Technology Awards», βραβείων που διοργανώνει κάθε χρόνο ο μεγαλύτερος τεχνολογικός οργανισμός της Βρετανίας για να τιμήσει τις γυναίκες που διαπρέπουν στις επιστήμες, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα.
«Πρόκειται για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σύμβολο για τους στόχους του εγχειρήματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Κατά κάποιο τρόπο, εκπροσωπεί την Ελλάδα που ο ίδιος ονειρεύεται», τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του δημοσιογράφου, που τον βοηθά εμπράκτως στο πολιτικό του ξεκίνημα.
Με βάση τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η διακεκριμένη Ελληνίδα επιστήμων ήταν το πρώτο όνομα που άφηνε να διαρρέει το στρατόπεδο Θεοδωράκη σε ό,τι αφορά τις προσωπικότητες που θα στηρίξουν τον νέο φορέα.

Ωστόσο, η Ελένη Αντωνιάδου δεν συμπεριελήφθη τελικά στην περιβόητη λίστα των 31 μελών της ηγετικής ομάδας του κόμματος που ανακοίνωσε προ ημερών ο κ. Θεοδωράκης, με το τοπίο να παραμένει θολό αναφορικά με τον τρόπο και τον βαθμό εμπλοκής της στο όλο σκηνικό.
Είναι πάντως δεδομένο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα της ασκήσει ασφυκτικό πρέσινγκ προκειμένου να της αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» για τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές, ενώ από την πλευρά της η Θεσσαλονικιά ερευνήτρια είναι σίγουρο πως θα ζυγίσει καλά όλες τις παραμέτρους πριν αποφασίσει οριστικά.
Οπως γίνεται αντιληπτό, ο μεγαλύτερος προβληματισμός έγκειται στο κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να συνδυάσει την επιστημονική της δράση με την προεκλογική μάχη και πιθανώς, αργότερα, μια θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την άλλη, όπως έχει δηλώσει η ίδια στο παρελθόν, δεν θα μπορούσε να την αφήσει αδιάφορη οποιαδήποτε κίνηση με σκοπό τη δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για την προσωπική ανέλιξη νέων ανθρώπων.

Ηχηρές εκπλήξεις στη λίστα

Εν δυνάμει υποψήφιες με το «Ποτάμι» στις προσεχείς ευρωεκλογές είναι βεβαίως όλα τα θηλυκού γένους στελέχη του κομματικού πυρήνα. Πρόκειται για τις Μαρία Δημητρίου (Ελληνίδα Τσιγγάνα, επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας), Αννα Ευφραιμίδου (γιατρός), Βάσω Κιντή (καθηγήτρια Φιλοσοφίας), Ολυμπία Κρασαγάκη (φωτογράφος), Αναστασία Λαμπρία (εκδότρια βιβλίων), Ζαχαρούλα Λούδα (αμπελουργός), Αννα Λιδάκη (καθηγήτρια Κοινωνιολογίας), Αναστασία Μήνου (υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο «Αρχιπέλαγος») και τις δημοσιογράφους Χριστίνα Ταχιάου, Λίνα Παπαδάκη και Γεωργία Λινάρδου. Πάντως, όπως λέγεται από κύκλους προσκείμενους στον κ. Θεοδωράκη, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκπλήξεις όσον αφορά τα ονόματα που θα κληθούν να συμπληρώσουν τη λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα