Δώσαμε 750 εκατ. ευρώ για ένα χτύπημα στην πλάτη

Του Γιάννη Χρηστάκου

Πόσο κοστίζει στις Βρυξέλλες ένα φιλικό «χτύπημα στην πλάτη»; Ένα.. «σ΄αγαπώ αλλά είμαι ακόμα μπερδεμένος, θέλω περισσότερο χρόνο”; Η απάντηση ήρθε με την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης: Κοστίζει 750 εκ. ευρώ! Τόσα κατέβαλε σήμερα η χώρα στο ΔΝΤ έχοντας από χθες φροντίσει να δώσει την σχετική εντολή για να το μάθουν οι εταίροι στο eurogroup και να γράψουν μία παράγραφο 150 λέξεων στο κείμενο συμπερασμάτων. Μία παράγραφο που θα είχε

την πολυπόθητη «καλή κουβέντα» για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, κάθε λέξη κόστισε κάτι λιγότερο από 5 εκ ευρώ!

Η κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί την σκληρότητα όχι μόνο των δανειστών αλλά κυρίως των εταίρων της ευρωζώνης αφού σε αυτό το συμβούλιο χθες είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για την δήλωση προόδου. Μία πιο αναλυτική ματιά στο κείμενο αλλά και τις δηλώσεις των βασικών αξιωματούχων είναι ικανή να καταδείξει σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Θυμηθείτε, ότι τις επόμενες ώρες ο «ντόρος» θα αφορά την φράση «τρέχουσα αξιολόγηση». Ποια είναι η «τρέχουσα αξιολόγηση» για τους θεσμούς; Γι αυτούς, το παραδέχονται άλλωστε και κυβερνητικοί παράγοντες, είναι η εναπομείνασα από το δεύτερο μνημόνιο «5η αξιολόγηση». Για την κυβέρνηση είναι αυτή της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ωστόσο, οι Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν σοβαρά επιχειρήματα να καταδείξουν ότι μία συστάδα μέτρων στα οποία εμμονικά στέκονται οι θεσμοί , είναι και υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά. Το πρόβλημα παραμένει βασικό: Τι θεωρείται μεταρρύθμιση και τι όχι. Και ποια μεταρρύθμιση θα γίνει ολόκληρη, και όχι μισή όπως συνήθιζαν να τις νομοθετούν για να περνάνε με το μικρότερο δυνατό κόστος οι ΣαμαράςΒενιζέλος ( γάλα, ταξί- φορτηγά, λειτουργία Κυριακών, όροι αγοράς, φορολογικό κλπ).


Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «πιθανή εκταμίευση μέρους των δοσεων της τρέχουσας αξιολόγησης» εφόσον το εγκρίνουν οι θεσμοί. Δηλαδή λεφτά…γιόκ. Αύριο θα περιμένει ξανά η κυβέρνηση την μεγαλοψυχία του κ. Ντράγκι και του Δ.Σ. της ΕΚΤ για λίγες ακόμη σταγόνες ρευστότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου «γιατί δεν πήραμε λεφτά στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, είχε πει ότι έκανε λάθος που πίστεψε τον Ντάισελμπλουμ όταν του υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πλαφόν των εντόκων γραμματίων. «Επρεπε να ζητήσουμε έγγραφη διαβεβαίωση» είπε. Σήμερα, στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει γραπτώς το πότε θα δοθούν χρήματα. Και ο Ντάισελμπλουλ απάντησε μόλις χθες στον πρωθυπουργό, ότι το eurogroup δεν έχει καμία σχέση με την ΕΚΤ ούτε οι αποφάσεις του δεσμεύουν την κεντρική Τράπεζα. Ο Ντράγκι βεβαίως θα κάνει το κατιτίς του αύριο αλλά σε δύο εβδομάδες από τώρα η Ελλάδα θα βρίσκεται στο ίδιο σημείο για ένα ακόμη κρίσιμο γιούρογκρουπ όπου η Ελλάδα πληρώνει τα πάντα κι εκείνοι τίποτα. Δεν έχει ακούσει κανείς στην κυβέρνηση για το δις εξαμαρτειν; Για δις μιλάμε λοιπόν..

Keywords
Τυχαία Θέματα