Δεκτή η εισήγηση Αβραμόπουλου στη Βουλή

Η αρχική έγκριση για την προμήθεια 20 κρίσιμων για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, δόθηκε σήμερα από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και παρουσία των τεσσάρων Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Όπως διευκρίνισε ρητώς και κατηγορηματικώς ο Υπουργός «Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέες προμήθειες. Βασικός σκοπός του

ΥΠΕΘΑ είναι η διασφάλιση της καλύτερης συντήρησης και τη μέγιστης αποτελεσματικότητας των οπλικών μας συστημάτων».

Ενδεικτικά επισημαίνεται η έγκριση της Βουλής για την απόκτηση νέων μπαταριών για τα παλαιότερα υποβρύχια και τις τορπίλλες τους, μείωση του αριθμού των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J από 12 σε 8, ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη, επαναπιστοποίηση του συστήματος S-300 και η απόκτηση στόχων για να γίνουν (επιτέλους) εκπαιδευτικές βολές, απόκτηση 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Chinook από την Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε όλα τα υποπρογράμματα εγκρίθηκαν χωρίς κανένας βουλευτής να τα καταψηφίσει, καθώς υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ «παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το επόμενο βήμα τώρα για την υλοποίηση των υποπρογραμμάτων αυτών είναι να περάσουν και να εγκριθούν από το ΚΥΣΕΑ.

Πιο αναλυτικά. Στον τομέα των προμηθειών και των εξοπλισμών η Επιτροπή Εξοπλισμών γνωμοδότησε για τα ακόλουθα προγράμματα των Γενικών Επιτελείων.

* Υποστήριξη τροχοφόρων οχημάτων Στρατού Ξηράς (ΣΞ) για τα έτη 2014-15.

* Υποστήριξη οπλικών συστημάτων ΣΞ, μέσω FMS (Foreign Military Sales) για τα έτη 2013-14.

* Υποστήριξη (Follow – On Support/FOS) για τα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα εδάφους – αέρος του ΣΞ για τα έτη 2013-15.

* Προμήθεια συσσωρευτών μάχης για τορπίλλες τύπου SUT και SST.

* Προμήθεια κινητήρων και παρελκομένων υλικών για τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας –επιφανείας Exocet MM-40B2 Mod.0

* Υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών F-16.

* Προμήθεια πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων κατευθυνομένων βλημάτων Αέρος-Επιφανείας ΑΜ-39 Exocet Block.II της ΠΑ.

* Επισκευή/αντικατάσταση Μετατροπέων (Μ/ΤΡ) σε υποσταθμούς (Υ/Σ) Ναυστάθμου Σαλαμίνος και Ναυτικού Σταθμού Αμφιάλης, επισκευή/αντικατάσταση και προμήθεια νέων κλιματιστικών μονάδων ξηράς.

* 13 μεμονωμένα υποπρογράμματα για την υποστήριξη οπλικών συστημάτων.

* Προμήθεια ξηρών στοιχείων ναρκών.

* Συντήρηση Κ/Β Exocet Block.III του ΠΝ.

* Υποστήριξη αεροσκαφών F/RF-4E Phantom II όσον αφορά συμμετοχή σε προγράμματα τεχνικής υποστηρίξεως F-4 Technical Coordination Group/ TCG) και προγράμματα δομικής ακεραιότητος F-4 Aircraft Structural Integrity Program/ASIP αεροσκαφών RF/F-4E της ΠΑ.

* Υποστήριξη και επαναπιστοποίηση κατευθυνόμενων βλημάτων Εδάφους-Αέρος του οπλικού συστήματος S-300PMU-1.

* Προμήθεια υπηρεσιών στόχων για πραγματοποίηση βολών του οπλικού συστήματος S-300PMU-1.

* Προμήθεια υλικών λήξεως ορίου λειτουργίας και λήξεως ορίου ζωής, καθώς και ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων.

* Υποστήριξη οπλικών συστημάτων ΣΞ, μέσω ΒΑΑΙΝΒW (πρώην BWB) για τα έτη 2013-14.

* Τροποποίηση της συμβάσεως προμηθείας μέσων μεταφορικών αεροσκαφών C-27J Spartan, που έτσι μειώνονται από 12 της αρχικής συμβάσεως σε 8.

* Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Υποστήριξη οπλικών συστημάτων ΣΞ, μέσω NSPA (πρώην NAMSA) για τα έτη 2013-13» του ΓΕΣ.

* Προμήθεια 10 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τις ΗΠΑ.

* Γνωμοδότηση κατακυρώσεως προμηθείας έξι συστοιχιών συσσωρευτών μπαταριών για ισάριθμα υποβρύχια Type-209 του ΠΝ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα