Δείτε πότε θα είναι η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου των τελευταίων ετών

Στις 20 Μαρτίου, πολλές περιοχές της Ευρώπης θα «βυθιστούν στο σκοτάδι», καθώς το 90% σχεδόν της ηλιακής ακτινοβολίας δε θα καταφέρει να φτάσει στη Γη ενώ οι κάτοικοι θα βιώσουν τη μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 16 χρόνια. Η τροχιά της Σελήνης θα οδηγήσει τη Γη μπροστά από τον Ήλιο, ρίχνοντας ένα πέπλο σκιάς στο πλανήτη μας.

Η έκλειψη θα «καλύψει» περίπου το 84% της επιφάνειας του ήλιου, επάνω από την αγγλική πρωτεύουσα. Στη Γλασκώβη, το Άμπερντην και το Εδιμβούργο το ποσοστό της έκλειψης θα πλησιάσει το 94%. Ενώ η βόρεια Σκανδιναβία και τα Νησιά Φερόες θα ζήσουν

μια πλήρη έκλειψη, φαινόμενο γνωστό ως ολότητα.

Ο Dr Steve Bell, επικεφαλής του HM Nautical Almanac Office, μιλώντας στη Daily Mail, δήλωσε ότι, το Torshavn στις Νήσους Φερόες θα «δει» δύο λεπτά και δύο δευτερόλεπτα ολότητας, ενώ η μέγιστη διάρκεια της ολότητας θα είναι δύο λεπτά και 47 δευτερόλεπτα σε ένα σημείο, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα ανατολικά της Ισλανδίας στη θάλασσα της Νορβηγία. Oι διαχειριστές συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας προειδοποιούν ότι λόγο της έκλειψης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μπλακάουτ σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος έχει αρχίσει να στηρίζεται όλο και περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια.

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 20ης Μαρτίου. Μερική έκλειψη θα γίνει ορατή σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Ρωσία διαρκώντας περίπου 90 λεπτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα